Monday, October 22, 2012

Edisi Mesin Basuh Yang Buat Hal


Cam aku citer ari tu dulu. Mesin basuh duk buat hal tu. Yg smpai skrg aku duk gi anta baju kat laundry ja. Kayaknya seperti orang kekaya plak hai. 
Sebulan tahan lagi. Skang ni mana baju kerja - yg tak susah sgt nak basuh - aku basuh sendiri je. Haih.


Jadi, aku rasa, aku tak buleh stand lagi dgn masalah hose nih.
Mmg menyusahkan rasanya.
Padahal rosak getah hose tu je. Bukan drum. Bukan motor.
Tp sbb susah nak carik. Dia jadi menyusahkan.
Seme kedai akan jual yg begini saja.
imej : google
Tapi aku perlu hose begini
Imej : google.

*masa google baru aku tau namanya flexible hose. Mungkin leh gi kedai hardware yg bebetul hardcore punya hardware untuk carik nih.
Yang ni ada la. Tp takkan seketul menda ni aku nak kena order dari China? Hahaha. Jgn buat lawak oihh...

Satu yg lagi menyusahkan ialah, hose ni kena masukkan kat dalam. Itu yg berjujuran air keluar kalo silap pemasangan. Hari tu myDH dah pegi kedai baiki washing machine ni. Orang tu janji nak dtg tengok. Tp tak dtg pun. Geram btul. Tp aku rasa dia pun tak leh nak settle kan jugak kalo takde hose tu.


Jadi, aku ckp ngan MyDH if kita dapat baiki pun, dlm tempoh 2,3 tahun pasti problem ini jadi lagi.
Better way is....

Ya.. aku mau let go itu washing machine.
Ngeh ngeh ngeh.


Sudah survey kat courts. Tp mmg takkan la beli kat courts. Saja nak tgk rega.

Aku berkenan yg bulat ni. Sudah la ada kaler purple.


Tp cam bulky sgt nak buh kat yard aku yg sekangkang semut tu. Dia saja sudah makan ruang.

Lps tu terminat tgk Samsung ni.

Cam bes.
Kredit : samsung.


Motip suka pada Samsung. Apakah sbb tv pun Samsung, hp pun Samsung, lalu mahu washing machine pun Samsung? Mana lah tau, ada teknologi bleh link dgn smartphone kita kan. Klik2 kat phone, lalu terus boleh basuh trus, balik tetgk dah siap, trus je sidai. Hahaha *eh, mungkin ada cam gini satu hari nati kan*

Kali ni aku bukan la tgk pada brand ke berat ke design ke apa.
Yg penting aku nak tgk pengikat hose tu kat mana. Aku taknak dah pengikat hos yg kat dalam. Hazabbb.. uols pun kalo nak mesin basuh, check yg itu yer. Mmg hazab kalo pengikat hose tu kat dalam. Harus carik yg sememangnya kat luar, yg mana kalo hose koyak ke apa, ko tak perlu nak bukak segala bontot mesin basuh tu. Heh!

Skang ni nak carik tpt nak jual mesin basuh tu plak. Ada sesapa tahu kat mana nak let go mesin basuh? (oh. mesin basuh ini akan di let go setelah sempurna dibaiki)

15 comments:

cik pelangi said...

slalunya wash machine mmg itu je la masalhnya.. hahaihh.. kt uma tu, da 3 kali tuka washing machine.. mmg btul agk mcm kekayaan.. tp hazab wooo.. asiklaaaaaa jahanam...hahahaha

Sue-Rya Qistina said...

kekda, saya beli cash kat courts. mase tu ade promo LG RM699 je utk 7kg. terus grab. sbb tgk tmpt lain xdpt rege tu. hehehe

Anum said...

ada sis kalau cari kat kedai

::EIDA:: said...

Mudah? Tapi ada orang nak beli tanpa hose ke kekda??

Liza said...

Samsung slalunya affordable kan? Jenuh la mencari hse seketul. Beli baru lagi senang. :)

AyangAizul said...

Kalo kat kedai letrik yg biasa2 cina tu kekadg nak gak trade in. G la try survey. Kalo kat shah alam ni tau la kedai mana... Heheheh

Takat ni alhamdulillah br sekali jer tukar. Tu pun yg hak lama tu aizul dah pkai dr bujang, so mmg patut kot nak tukar time tu. Pun samsung gak yg skg ni

Chekgu Azrine said...

Aloh..ssh btulkan klu mesin basuh rosak..huhu

eddy ipoh said...

Nice blog.... Biasalah bila sampai masa washing machine pun buat hal

Zana Adieyza said...

try kat mudah ke.. xpun,tanya kedai2 yg jual peralatan elektrik (kedai yg biasa2 & kecik2 jer).. maybe diaorang ada member yg ambik brgan 2nd hand..

mesin basuh zana hose kat luar.. hehehe...

PUANSTOBERI said...

CIK PELANGI :
Selalu masalah motor.. ni kalo masalah hose.. cam tak reliable btul kalo nak beli baru. Heh!

SUE :
Ye ker?? Nati akak nak survey dulu satu KL. Haha :P

PUANSTOBERI said...

ANUM :
Ada ek flexible hose tu. Mana nak cari yer... hurmm...


EIDA :
Akak baiki dulu..pastu tolak kat kedai tu je kot.. huhu

PUANSTOBERI said...

LIZA :
Ye kot..jrg dgr org guna Samsung utk w.machine ni. salu tv ada ler. hihik. tp cun..comey ja walo 7.5kg


AYANGAIZUL :
Kan?? baiki2 lps tu gi tanya ek..jenuh nak usung tu. Owh, guna Samsung eh.. oke kut kan brand tu.

PUANSTOBERI said...

CHEKGU :
Tu arr..walo duk berdua je..ttp rasa masalah bila takde mesin basuh.. maleh nak basuh manual. hihiw :P


EDDY IPOH :
tu arr..da smpai masa kot... thnks singgah sini :D

PUANSTOBERI said...

ZANA :
Hose mmg seme kat luar, yg kena pastikan tpt penyambungan hose tu. mesti cari yg kat luar. yg tak perlu nak bukak bawah dia if something happen. kalo zana punya mmg ada kat luar..that's better :)

cikCha said...

ku pnah let go peti ais kat mudah...
mmg mudah beb...bertalu2 sms masuk dok tanye/nego harga...