Friday, October 12, 2012

Edisi Mesin Basuh Buat Hal

Sebenarnya, sejak dari pindah (dah sebulan lebih ya) mesin basuh umah kiterang tak berfungsi.
Bukan rosak apa pun. Saluran getah utk keluar air tu yg cam dah 'koyak'.
Pulak tu, mesin basuh aku brand Haier - yg menyusahkan.
Selalunya kalo brand lain, tpt nak ikat hose tu kat luar badan mesin basuh tu ja.
(aku da tgk mesin basuh akak ipar aku n mak aku kat kg, seme pun kat luar).

Tp brand ni, menda tu dalam mesin basuh.
Maksudnya kat bahagian bawah.

Ko kena bukak seme bahagian bawah tu, baru lah jumpa hose tu.
Pergh!


Dah bukak, try sambung ngan hose lain.

Skali air berdedai dedai keluar.
Hurm. Sebelum jadi tikus membaiki labu, better kita buat alternatif lain.


Ini lah jadinya.


Dah sebulan baju hantar dobi.
Gilos!
Mujo kat situ ada kedai dobi yg murah. Sekilo RM2.

13 comments:

izfanora said...

hari2 dobi leh kopak nie.. hihihi..

Anum said...

heheh mengalir keluar la duit ek sis

Sue-Rya Qistina said...

huhuhu..saya pernah mengalami mase mula2 kawen dulu. mase tu mesin basuh yg semi manual dah agak uzur tetiba rosak. dah la bertiga mase tu. jenuh la dok nganto kt dobi. kumpul utk seminggu. mujur kt area shah alam murah lg. sekilo RM1.20 klau x silap

::EIDA:: said...

Kekda kene beli mesib basuh baru ni.... ngeh ngeh ngeh... ;p

mekchu said...

time2 ni pulak dia buat hal ye.. dah la masuk rumah baru nak pakai byk duit.. merasa la jadik org kaya, hantar baju ke dobi.. hihihihi...

PinkUmmi said...

pe leh buat...mesin basuh wat hal kena la anta dobi...

Nory Zoulkefle said...

hari2 kena pi dobi lah cmtu...hehe

PUANSTOBERI said...

IZFANORA :
Mmg terkopakkk.. lps ni basuh pakai tgn sudah. hahaha

ANUM :
Tkpe..duit incik asben. ngeee :P

PUANSTOBERI said...

SUE :
Wah..kalo gitu rega dia, takyah baiki mesin basuh pun takpe. hihi

EIDA :
hoho.. kalo motor dia yg rosak mmg ku tukau dah..ni takat hos dia je poblem..takde la. huhuhu

PUANSTOBERI said...

MEKCHU :
tu la pasal... seme nak buat hal time nak masuk rumah ni..pening tau..

PINKUMMI :
mujo dkt pun tpt dobi tu. Hoho

PUANSTOBERI said...

NORY :
Hihi..3 hari skali je. Ngeee

Zana Adieyza said...

kalau hari2 hntr dobi banyak la duit yg mengalir kan.. hehehe.. masuk rumah baru agaknya dia mintak mesin basuh baru kot.. hehehe.. jgn marah kekda, gurau jer..

zana mesin basuh ok.. tp peti ais tu kadang2 buat hal.. hohoho..

~ ika popo ~ said...

sape taw dobi murah area s.alm?