Thursday, November 24, 2011

Pengalaman Pertama Talipon UMobile

Aku kan pengguna tegar UMobile skang ni. Haha.
Ngan bband, ngan MyS2 nyer lah, seme Umobile.
Mmg takde masekelah la ngan Umobile la.
Seronok je layan Cinta Elysa tanpa ada gangguan. Apa ke nama menda tu kalo internet sekat2 tu kan. Buffer ke apa ke tah tu.

Tp lps yg aku kata internet aku tetiba down masa mlm lawan bola sukan Sea tu, aku terpaksa la call meke smlm.
Payah juga nak tembus line deme ni rupanya.
Tp dpt gak la.
So, ckp ngan cust service dia - lelaki.
Ha..bab cust service ni mmg aku salute cust service Celcom la kot. Pengalaman aku time call Celcom mmg aku rasa PR derang oke dan mebi well-trained.
Yg Umobile ni dah la tak kenalkan diri, lps tu memula cam nak taknak je layan.
Aku gitau la apa seme poblem ngan line tu. Pastu dia tanya aku pakai window apa.
Tah, aku pun tak pasti window apa aku guna kat lappy tu. Aku tau guna je, lelain tatau.
Pehtu dia cam marah.

Eh. Budak ni.. kang aku cakap aku pakai window shopping kan baru ko tau kan.
Ko nak marah pasal?
Aku pun tanya la "marah ker?"

Tu dia pun cam cover balik la - tu pun nada cam nak marah. Ek eh.

Dah la asik dok kata "line cik ni oke, aktif, takde masalah bayaran ke apa"
Lor..kalo aku tak bayar, takkan la aku nak call kot. Dah sah2 la masalah kena block line tu. 


Lagi satu agak kelakar sbb dia tnya - selalu cik guna kat mana internet ni yer?
Haha. Dah sah2 la aku pakai bband kan. Harus la boleh bawak kemana2.

Tu mujo aku bkn bisneswoman ke agent PB ke apa ke kan yg surf internet dari memana. Tp aku gitau gak la aku surf dari umah. Lps tu tanya alamat umah. Tu oke lagi. Dia tnya landmark tu tak tahan tu. Tgk dlm derang nyer peta je lah kan. Tp layan je lah.
Jadi agak lama gak la. Aku pun tatau apa masalah ngan line ni. Dia leh connect tp bila masuk internet terus dia tulis 'unable to connect to the proxy'.
Entah la. Biar lah derang settle kan.
Tp lps aku godek2 setting configuration tu dpt la balik.
Tp lps tu DC - connect balik - ilang lagik.

Tah. Aku rasa setting tu kena telan ngan virus tu ari lah.

Apa pun, bleh la guna, tp tu lah.
Acap kali tu kena setting balik kat configuration tu.
Tak larat la.
Ni tgh suh adik IT aku tu tgkkan. Apa lak plak masekelah nya???

4 comments:

eda_ej said...

huhuhu.. sume pakai umobile.. kalo line die ok tak pe la..

Yan said...

hahh samela.. klu yanpun bab setting2 blk ni mmg hancur..
penah sekali.. P1 ni giler..
on pagi tu takleh.. terus btau asben.. mgkin psl lambat byr kot.. kbtln da terlepas sehari due..

asben tak puas ati.. dia pk takkanla dah kene blok sedangkan dia guna ms kul 3-4 pg elok jek..

tah cemane dia buat.. aleh2 dah ok.. gegegegege...

AyangAizul said...

same kes kot. bkn me yg guna tp adik. kalo nak pinjam n cucuk kat lappy kita msti xleh. "unable to connect proxy" la lebih kurg cmtu

tp kalo cucuk kat lappy dia ok je pulak.

kalo kita nyer maxis tu leh je pulak cucuk mana2 lappy. tp sbb adik lg sorg dok pinjam bband maxis, tu yg kat umah xleh nak on9 kat lappy dah. on9 kat bb jer la...

Zana Adieyza said...

adalah setting yg x kena tu agaknya..hope cepat selesailah masalah akk tu yer..