Tuesday, November 8, 2011

Perjalanan Pulang Ke KL

Balik je cuti panjang / public holiday mesti seme org tanya
'jem tak balik semalam?'.

Atau ada yg citer
'aku balik semalam... 7 jam ko dari Tanjung Malim ke Kuala Lumpur'
(eh. ko tido kat RnR ke hapa lama beno)
Sekadar contoh. Huhu.

Aku cam biasa. Rilek je. Sedari awal da tetapkan dalam hati
'sila redha jika berlaku jem'.
Aku da tune da otak agar tidak berkeluh kesah kalo terlibat dgn jam.
Sbb aku balik kul 4pm. Mmg time jam la kalo ikutkan.
Balik ke kampung tak kenala sbb aku balik petang raya (Ahad).
Beraya umah in law dulu. Hujan je la cuma waktu masuk hway tu.
Lain, Alhamdulillah, smooth je perjalanan. Sambil makan kepek pisang yg dibekalkan oleh mak mentua. Eceh.

So, balik KL tu da get ready.
Sbb aku masuk dari Jelapang, tol masuk adalah kat Ipoh Selatan.
Bila da nak smpai tol tgk keta yg dari arah Penang tu da beratur panjang kat lane tengah.
Alamak. Berdebau debau rasa. Takkan dari tol dah jem.

Ha. Hujan plak kan. Lagi la sedap.
Dan bila dah touch TnG mmg keta terus tak gerak. Jadi cam 'bottle neck' la jawabnya.

Lagi berdebar debar kan. Apa kes ni.
Kata my dear 'tumpo la kalo ghopa ni'. Cea..tetiba dan dan berbahasa Perak beliau.

Tp mujur tak lama. Ada keta rosak rupanya.
Ke xciden. Tah. Keta rosak kut.
Itu pasalnya.

Lps tu da oke.

Cuma ada beberapa tpt la keta gerak perlahan.
Dan cam biasa, ramai la guna lorong kecemasan.
Being my dear yg cool, mmg tak la dia guna lorong kecemasan.
Aku pun tak bagi. Tak sker ah.

So, biarkan meke memotong guna laluan kecemasan.
Dan lps exit mana yer, Behrang ke Slim River ke tah.

Ha. Amekawww... padan muka kena saman. Haha.
Gegar2 aku amik. Kang polis tu tahan kiterang lak kang langsung tak payah.
Rasa nak je benti kat keta tu cakap
'hihi. padan muka'.

Tu la tak sesabau kan. Dah tau reni mmg keta banyak, nak cpt, balik la awal. Amik la ubat.

So, kami smpai lewat sket je dari biasa.
Tapi takde la keluh kesah dalam jem.
Just nice je. Salu 3 jam lebih, smlm jadi 4 jam.
Sokay la kan.

11 comments:

pnsusu said...

hamikkk.....
tak sabor sangat kan dah kena saman...
nasib baik kekda tak jerit dari tingkap....
padannnnnnnnn mukaaaaaaaaaaaaa....

rDnA said...

Selalu bla jammed mmg ada je yg nk ikut emergency lane.tu sj cr pasal la tu.smlm gerak dr perak pun jammed gak.tp hubby tukar haluan ikut jln biasa.then masuk hway blk dkt behrang.then smooth je jln sampai la nilai

eda_ej said...

huhuhu.. kitorang balik smalam memang jalan jem.. nasib la.. tak kan tak balik plak kan.. btol kate kak ida, kene redho aje le...

ejaMaria said...

ktorg dari Lumut ke KL gerak dlm pukul 5 - tak ikut hiway... pun jem gak... pak sedara yg keluar ke Changkat Jering (konon nak masuk ikut hiway) pun patah balik masuk jalan biasa... sudah nya... betul - perjalanan ktorg hampir 7 jam (sekali campur masa berhenti solat & makan) baru sampai KL... letih wooo... :(

Zana Adieyza said...

zana & adiey pun x suka lalu laluan kecemasa tu sbb x nak senang2 jer dpt makian dr orang & kena saman.. rugi jer.. dosa kena maki dgn orang dapat, saman pun dapat..

PUANSTOBERI said...

PNSUSU :

Nak gak jerit gitu gaya, tp kang polis tu tahan akak lak, tak memasal. Haha

PUANSTOBERI said...

RDNA :

Deme nak cpt, bio la ikut laluan kecemasan tu. Kena saman padan muka la kan. Haha

PUANSTOBERI said...

EDA_EJ :
Tu la tu. Redha je la kan, sbb da tau mmg jem. Huhu

PUANSTOBERI said...

MARIA :
Hihi. kalo jalan lama mmg la sakit sket, tp kat hway pun kalo jem trok dlm 7 jam gak la. Penah kena masa cuti raya cina dulu

PUANSTOBERI said...

ZANA :

Derang nak cpt, sbb tu guna laluan tu, lantak la derang kan, kena saman padan muka derang kan :D

anie said...

disebabkan xnak balik jammed..kami tolak dari ipoh kul 5 pagi ari selasa..sampai kl kul 7..hihi..cepat x...nak kejar masa gie keje pulak...