Thursday, November 3, 2011

Cuti Cuti Cinta HK : Disneyland

Seterusnya HONG KONG DISNEYLAND.
Again, apa lah artinya kalo ke Hong Kong kalo tidak ke sini. Walo rega tiket kalo nk ikutkan mmg tk terjangkau dek akal. Sorang HKD399 (dlm RM200 bila convertkan). Sbb ini lah tempat di idam2 kan sedari kecik. Tingin sgt nak ke Disneyland. Maka pejam mata je lah. Tk perlu la yg jauh2. Cukup la sini pun. Gembira banget dah. Napak ja signboard Disneyland tu da berbunga2 hati.
Ini aku yg tua kertu ni rasa camtu, kalo budak2 entah tatau nak cakap la.

Aku gi Disneyland ari ketiga kat sana (Jumaat). Pegi pun dlm kul 1pm camtu. Lewat sbb kami ke Stanley Market. Maka, segala hasil pembelian kat Stanley tu diusung ke sana. Huhu. 

Nak gi Disneyland kena pegi balik area airport sanun. Dia dlm Lantau Island. Dkt gak dgn tpt naik cable car (crystal cable car Ngong Ping). Mula plan aku mau trus ke Ngong Ping pagi tu, then gi Citygate n baru Disneyland. Tp aku tukar sbb Stanley ttp awal. Dlm kul 6 camtu da ttp. Jadi, terpaksa let go nak gi Ngong Ping. Sobss... 

Nak pegi Disneyland, amik MTR - line TWL bleh, line TCL pun  bleh. Kalo line TWL kena interchange tren kat Lai King dan terus ke Sunny Bay. Oleh kerana aku dari Stanley Market, and stesen terdekat adalah Hongkong, maka aku trus amik TCL line dan trus je ke Sunny Bay. Tak perlu dah tukar tren. Smpai Sunny Bay naik tren yg mmg khas utk ke Disneyland je. Yg tingkap, handrail dia kepala2 Mickey tu. Hihi.

Dlm tu tak la besar sgt. Nak naik satu2 rides kena beratur. Mujur tak weekend, org kata kalo weekend org lagi ramai. Masa aku pegi ni pun da rasa ramai dah. Tatau nak kata la kalo weekend.


Tpt yg aku pegi - It's Small World.
Comey banget menda2 ni.
Kecik2 je.

Lps tu saja main Tea-Cup tu. Buat pening kepala je.

Lps tu lapar - beli popcorn. Sedap giler *tayah pikir kenapa sedap, pikir je sbb dia berharga 25dolar*

Tgk parade smbil makan popcorn. Oh. Sila bajet time anda. Jam 3.30pm ada parade ni. Jgn terlepas. Rugi. Bayar memahal kan. Hihi. M.I.C.K.E.Y M.O.U.S.E..!!




Tak lama pun parade ni. Dlm 15minit je kot. Da setel tu jelajah ke Tomorrowland. Main tembak2 buzz lightyear tu. Lps tu rajin lak gi beratur amik gmbr ngan Minnie (sbb tgk tak la ramai sgt org), ngan Goofy. Dan lelain karakter.


Dah tatau nak buat apa, naik ketapi lak. Jalan2 dlm tu. Tp tak naik abis. Turun sekerat jalan. Masuk Philhar Magic. Tayangan 3D. Ada bau wangi, ada rasa angin, and ada percikan air. Bes! Sila masuk utk tgk tayangan ni. Pelakon utama dia Donald Duck, nati masa last Donald Duck tu tercampak kat depan muka kita lalu tersangkut kat atas bhgn blkg pentas. Leklok je bontot dia je napak. Pandai tul derang buat.

Abis tu jalan2 jap kat Adventure Land, takde apa sgt pun. Just benti makan jap. Sbb ada kedai halal situ - Tahitian Terrace. Pejam mata je la bayo yer.

Lps tu gi amik gmbr yg amik ngan Minnie tu tadi kat kedai dia. Sekeping 8R - HKD130. Amekaww...tkpe la, sekali sekala. Lps tu beli barang kat kedai souvenir dia. Aku beli mug je pun seketui. Saja wat kenangan. Oh. Aku beli headband Minnie tu time baru masuk entrance. Sbb aku mmg sker kumpul headband. Dah 3 dah skang. Satu telinga bunny - beli kat I-City, then macam earphone stoberi tu - kat cameron, and latest ni telinga Minnie. Yayy!!. So, kalo sesapa nak bagi adiah, sila bagi headband. Haha.


Abis tu, da kul 7. Suppose leh tunggu utk firework kul 8pm. Tp malas dah haku. Nak gi tpt lain lak. Ramai org masuk utk Hallowen nyer plak. Kalo nak, aku leh topup tiket utk dptkan tiket Hallowen, tp malas da nak tggu. Ada something lebih menarik sedang menanti utk dikaut di Citygate Outlet. Apakah ia?? Next entry iaitu entry SHOPPING...!!!
Info Disneyland : klik
http://park.hongkongdisneyland.com/hkdl/html/Christmas/en_US/index.html

Entry lain berkaitan :
http://pnstoberi.blogspot.com/2011/11/cuti-cuti-cinta-hk-avenue-of-star.html
http://pnstoberi.blogspot.com/2011/11/cuti-cuti-cinta-hk-jalan-jalan-2.html (Ocean Park)
http://pnstoberi.blogspot.com/2011/11/cuti-cuti-cinta-hk-madame-tussauds.html
http://pnstoberi.blogspot.com/2011/11/cuti-cuti-cinta-hk-penginapan.html
http://pnstoberi.blogspot.com/2011/11/cuti-cuti-cinta-hk-permulaan.html
http://pnstoberi.blogspot.com/2011/10/all-about-hong-kong-persediaan.html

25 comments:

Anum said...

seronoknya sis

ejaMaria said...

bila baca entry yg ni baru la aku rasa mcm nak pegi je ke HK... hihihi

chinta... said...

kekda sonoknye....ase nak terbang g sana...tp maklumlah...duit x bape banyak..hehheh...selamat mengenjoykan diri bersama suami tercinta ye dear..

CikPuan Fara said...

impian dr kanak2 kan pegi disneyland tu.. bestnya kekda dah pegi! :)

Zana Adieyza said...

headband tu sanagt comel!! terus feeling2 cute mcm minnie mouse.. hihihi..

zana naik tea cup kat genting jer kak.. memang pening sangat.. huhu..

Teratak Hami said...

Hong Kong tetiba jadik famous sebab ada Disneyland la kan?

Tak naik ke segala macam roller coster? Boleh jerit sepuas hati.

cikbedahlaser said...

Lantau?? dlu kan.. masa tgk cite cine kan.. dorg suke kait kan lantau cam danok la.. hahaha ker bertam ke.. ehehehehehehe


agak2 ade tak ole2 utk saya.. ekekeke

SyaNa said...

best!!
aku pn teringin nk kembali jd kanak2 riang kt disneyland

PutriesNoora said...

bestnyer ya ampun..banyak syok!=D

D_08 said...

uiiiii...mabeles....dapat melancong obersea....... sesekali ok.... tapi jangan lupe tempat kat dalam negare jugak ye Pnstroberi!

Nana said...

adehhhhhhh beznye kak...nak juga g hongkong........

eKa said...

kekda...eka pun baru prasan kat 200 jugak ye...mcm2 boleh beli dgn rege itu...kalu kat sini msti berkira2...nak kluarkan duit sbyk itu...baik beli baju lagi bagus...


tips pelancung tanpa rasa bersalah...kalu tanak rasa menyesal baik jgn convert rege sesuatu brg ke mata wang kita...kalu tak...mesti berbelah bahagi

PUANSTOBERI said...

ANUM :

bes. bes. bes

PUANSTOBERI said...

MARIA :

Org Mesia mmg sker gi sini. Macam tpt wajib lawat la. hihi.
Apa lagi...beli tiket, bln 6 thn dpn leh pegi :)

PUANSTOBERI said...

CHINTA :

Hihi. Alahai, idak la byk nau bajetnya. Sbb tu kena pegi jadi 'begtarik traveler" sbb nak jimat. Hihi.

PUANSTOBERI said...

CPF :
Ha..mmg la impian dari dulu. Alhamdulillah, makbul juga. Seronok rasa and rasa nak pegi lagi nati :)

PUANSTOBERI said...

ZANA :

Hihi. Minat yer Zana ngan headband tu. Nati kalo ada kat sini punya, kekda beli seketui utk Zana, ada gathering kita pakai sesama. Haha.

Ha.. tes cup tu pening. Abg Lan dia duk pusing2 kan plak. Lagi pening. Sebbek tak meluek situ. Huhu

PUANSTOBERI said...

TH :

Kat sini rides tu seme ala2 geli perut je. Nak bes OCean Park sana. Bbetul kat atas laut je. Huhu.

HK femes sbb Disneyland ker? Tp byk lagi tpt menarik ekceli kat sana. Tk smpat nak jelajah je kalo duk 3 ari :)

PUANSTOBERI said...

CBL :

Ye ker? Tp ni bandar moden. Manakan sama Danok sana? Tp tatau la akak kut byk 'ayam' situ. Akak bkn carik ayam, akak carik mikimaus je. Huhu

Agak2 kena jawab tak soklan tu. huhu. :D

PUANSTOBERI said...

SYANA :

Jadi...sila le pegi..bawak Iman lagi dia sker :)

PUANSTOBERI said...

NOORA :

Hihi. Syok tapi leteyyy gilerss. Huhu.

PUANSTOBERI said...

YOB D_08 :

Hihi. Yob lupa ni, thn ni saya kan dah jalan2 dlm negeri
Januari : Kundasang Sabah
Februari : Penang
Mac : Bukit Merah Laketown Resort
Julai : Cameron Highland

Da siap di buat fotobook cecantik pun seme tpt ni. Hihiks

PUANSTOBERI said...

NANA :

Bleh je pegi. Ajak Nur afliana tu. Beli tiket cpt, thn dpn leh pegi dah. Hihiks

PUANSTOBERI said...

EKA :

Akak tak leh lak wat camtu. Org tak berduit tapi gatai nak gi travel cam akak ni mmg kena convert kan, kut tak, langsung tak balik Mesia kang. kui kui kui :P

.:fyzz:. said...

suka sgt HK...sbb yg best part ada Disneyland nih la..tingin nk bawak anak2..tp biar baby n abang besar skit..masing2 baru 1 & 2 thn..mmg sgt tercbar bwk depa jenjalan..hehhe