Thursday, November 3, 2011

Cuti Cuti Cinta HK : Shopping

Aku mmg tak berkesempatan nak soping sgt. Masa terhad.
Yg aku sempat pegi :

Ladies Market
Ni kat area Mongkok. Nak pegi amik tren ke Mongkok (line TWL) - Exit D3. Tpt dia sebijik Petaling Street. Kat sini kiterang beli t-shirt je. Souvenir mmg tak beli kat sini sbb da reserved utk beli kat Stanley. Lagipun cina yg duk sblh aku masa dlm flight tu da gitau, kalo souvenir better beli kat Stanley. So, kat sini dpt t-shirt je la. Depends pada cara kita deal. Aku dpt t-shirt HongKong kat satu gerai, 5 helai - HKD100. Satu lagi gerai, 6helai- HKD100. Selain tu aku beli blouse + t-shirt (yg aku pakai gi Disneyland tu) dgn rega 50dolar. Ini oke la kut. Lps tu baju utk "cik Situ" aku. Hihiks. 20dolar.
Tpt dia panjang. Tp tu lah. Selain sama cam Petaling Street / downtown nyer barang, takde la murah sgt pun.
Oh. Dia bkk malam. Dari kul 6ptg smpai kalo tak silap aku dlm kul 9 tu kut. Sbb sana kan kul 6ptg pun da cam malam.
Mongkok - ada wayang rasanya tu.

Stanley Market
Ini agak jauh sket. Amik tren TCL. Kalo kita ada kat area TST, interchange la kat Lai King and turun Hong Kong. Pun aku rasa turun Central pun bleh, tp nak senang turun kat station Hong Kong je. Kuar kat exit D. Bawah tu ada cam stesen bas, naik bas 2 tgkt no. 6, 6A atau memana bas yg ada tulis Stanley lah. Mmg last tpt turun dia Stanley. Naik bas ni jgn takut sbb nati kat screen ada tulis nama bus stop yg bas tu nak berenti.

Swipe Octopus Card - 7.90 dolar tak silap aku utk ke Stanley. Tp seronok wes. Sbb dia cam area Balik Pulau, Penang tu. So, naik bas 2 tgkt, napak pemandangan cantik. Napak gak beach. Repulse Bay. Maka, tak dpt naik Big Bus Tour takde la terkilan sbb naik ni pun cam lebey kuang je. 

Turun bas, lintas jalan. Nati ada la byk bazar2. Ramai pelancong omputih kat sini. Kalo nak beli souvenir, mmg sini la tpt  nyer. Byk.  Bes!
Tp sbb nak kejar masa, tk byk aku beli.
Just beg2 sulam utk bebudak opis. Beg utk mak n mak mertua.
Gelang2. Fridge magnet leh aku beli 3 ketui je. Amenda tah.
Lps tu keychain dpt la 2 set tu 120 dolar. Mean satu 60dolar. AKu malas nak pikir dah. Oke la kut tu.
Lps tu gedik beli cheongsam. Aku pun tatau bila thn aku nak pakai tah. Tp sbb murah. Takyah pikir pjg lah. Amik je. Dpt 88dolar. Convert je la ke duit Malaysia. Lebih kurang 40ringgit je. Mustahil tak amik kan. Hahah. Beli gak lukisan yg pada aku murah banget reganya. HKD90. Nati leh letak kat ruang tamu umah  baru khenn... Hikss.


Citygate Outlet.
Ini mall yg jual2 barang branded terus dari factory la. Cam kat Bandung tu la. Kan byk outlet2. Nak pegi pun senang banget. Sbb aku dari Disneyland, maka turun kat stesen akhir yg lepas Disneyland (Sunny Bay) tu. Stesen Tun Chung namanya. Kuar je mmg trus masuk mall. Whoaa.. mula meleleh ailiyo kan. Jalan2 ternapak lak kedai "jurulatih". Memang letih la kan napak kedai ni lps org duk war war kata mmg murah berkali ganda dari Malaysia.
Lagi plak ada clearence stock. Makanya.... ahah! hahahaha. Sbb tu aku reserved tpt ni paling last supaya time tu mmg time utk meng clearance kan bajet2 yg ada. Hikss... kang susah lak nak tukar2 duit kat Malaysia kan. Hahah.
Kedai2 sini kira yg mmg kita mampu milik lah. Kalo nak yg terlebih mampu, leh pegi Harbour City tak silap aku. Tp aku tak smpat pun ke sana. So, kalo pegi ke HK, jgn lupa singgah Citygate ni. Dia pun dkt ngan airport, sekiranya ada seorang yg gamble, bleh gak singgah before nak naik flight.
Utk info pasal Citygate Outlet ni leh tgk website ni :
http://www.citygateoutlets.com.hk/shopping/Pages/by_category.aspx?cat_id=1&lang=EN

SASA
Ada yg kata kat SASa ni lagi mahal dari stgh tpt yg jual perfume. Tp aku borong je perfume situ. Eh. Tak la borong sgt. Tp Sasa ni ada byk. Maka, masuk je la survey. Aku tak beli pun utk diri sendiri. Sbb aku tgk lebih kurang sama je dah kat Sogo. Perfume pun dah agak murah skang ni kalo kat KL pun. Sbb kan last year nyer bajet kata perfume seme tu takde tax apa ke tah tu. Mungkin sbb tu rega pun da murah. Jadi aku nak tggu bln 12 nati je beli kat KL.

Lelain tpt soping aku tak sempat nak jelajah. Tp Stanley Market tu bes. Citygate pun bes. Jadi, slmt bersoping!

25 comments:

Zana Adieyza said...

ada minnie mouse dlm bag tu.. comel!!!!

wah kekda, shopping sakan yer.. mesti syok kan!

chinta... said...

sakan shopping kekda....;)

D_08 said...

wah....meghiah nye..... nanti bile nak bayo excess baggage...... hehehe

Anum said...

bestnya sis.. jangan lupa nak FM

BENA said...

sis , kite nak hadiah dari HK boleeeeeeeeeeeeeeeeee? hahahaha ;) nak POOH ;)

ejaMaria said...

sakan... ;p

Luv said...

wah part ber shopping ni la paling best skali.. suke nyeeeee......

da, masukkan la lagi gamba cuti2 nie bebyk.. xpuas laaa tgk..

PUANSTOBERI said...

ZANA :

Hihi. Minnie mouse tu abg Lan beli utk kakak2 dept dia. Sbb dia tk ramai bleh la. Kekda ada ramai lagi anak kat dept akak tu. Hihi.

Yeps..sakan..smpai tak muat beg, smpai meradang. Haha. Tu pun ada gak tak terbeli. Tk larat dah nak pegi balik Mongkok tu. Jadi apa yg ada je lah. Hihi

PUANSTOBERI said...

CHINTA :

Hiks..harus... smpai tak muat beg.. hahaha

maszmadi said...

shopping! shopping! shopping! bestnyer.....

PUANSTOBERI said...

YOB D_08 :

Tak lebih punya. Awok tak mampu nak bayo luggage tu, jd awok naik MAS, naik MAS free luggage 20kg. Maka dpt la kami berdua 40kg.
Byk lebihnya Yob, nak beli beras pun buleh lagi. Hahhahaha

PUANSTOBERI said...

ANUM :
Hihi. Alamak... alamak... :P

PUANSTOBERI said...

BENA :

Hik hik..nak POOH eh?
Nati kekda beli kat Nilai 3. Ngeee :D

PUANSTOBERI said...

MARIA :

Haha. Kebanyakan utk org weh. Utk diri sendiri ada satu 2 je. Tu pun tak ckup lagi tu. Ate, nak wat cemana, tk larat dah rasa nak pegi beli balik. Tu pun tak muat beg dah. MEncikkk

PUANSTOBERI said...

LUV :

Haha. Abis dah ni wey. Tggu la aku cuci, aku buat fotobook nati aku tunjuk ke ko yer. Ni dah abis la. Nati nyampah org tgk gambar pasal HK sesaja. Hikss

syanasaid said...

pssttt tayang sket "jurulatih" ko tu
teringin nk tgk :-)

eyza said...

Bestnya kekda..
memang kekda cam expert jer ngan tempat2 kat situ... comelnya, Minnie Mouse dalam beg tu.. :)

Teratak Hami said...

PnStoberi,
Takde souvenier lebih ke? Bak mai le satu .. hehe. Buat GA pun best jugak.

PUANSTOBERI said...

SYANA :

Err... nenati kalo aku pakai gi jalan2 aku up yer. Nak tunjuk seketoi camtu segan oih. Cam aku sorang je ada jurulatih tu kang org kata. hihi.
Letih jadinya kan.

PUANSTOBERI said...

EYZA :

Hihi. Studi macam nak exam Eyza sblm pegi. Gipun akak ada 7 bln utk buat preparation, maka leh la plan dgn baik. Hihi.

Minnie Mouse tu gegula. Tp tak rasa pun, entah apa rasa dia tatau. Huhu

PUANSTOBERI said...

TH :

Jap yer..pas raya ni baru leh plan wat GA ke apa sbbnya nak bagi2 kan dulu kat sedara mara kat kg ni.
Tu pun rasa cam tk cukup. Sobss.. apsal la beli sket sgt yer. Hurm. Hurm.

mekchu said...

mekchu ni kan, dah lama tetinggal ketapi.. nak baca blk entry yg trtinggal exp entry gi HK.. tp kan, kenapa tak jumpa button NEXT? dpt baca dr entry ni aje..

PUANSTOBERI said...

MEKCHU :

Ehe.. suppose kat seme entry ada linkback pada entry HK yg lain, tk smpt nak bubuh. So, skang da letak. Siler ler berkunjung yer Mekchu. Hihi :D

anie said...

banyak2 citer asis gie Hk..bab shopping nie la yang paling anie teruja nak gie sana nie..hihihi...
syoknye tengok sis shopping..byk tue.....

fathy amany said...

ooO dekat je ek citygate tu ngn disneyland huhuhuhu ari tu p disneyland x sempat singgah city gate tu huhhuh ruginye kekda...kalo trn kat stesen tung chung tu terus masuk mall ek kekda??