Wednesday, November 2, 2011

Cuti Cuti Cinta HK : Avenue Of Star

Lps balik dari Ocean Park kiterang trus ke Ladies Market. Ladies Market ni nxt nati aku citer.
So, skang mau citer pasal Avenue Of Star. Masa aku lum pegi mmg aku blur tpt ni cemana. Tak bleh imagine. Rupanya dia mcm kat Penang area Gurney Drive tu. Tpt lepak2 kat tepi2 benteng laut la.
Mlm kat tpt ni ada pertunjukan lampu2 laser yg dipanggil Symphony of Light.
Kan HK ni pulau2. So, pulau sebelah main laser ngan pulau belah sini.


Oh. Cena nak gi Avenue Of Star ni?
Naik tren, turun TST. Kira kat tpt penginapan aku la. So, exit J. Tapi tak kisah pun exit mana. Tgk kat signboard kat station tu. Kat sini, every each station akan ada signage tpt2 menarik yg terdekat. So, tgk je kat situ. Dia dkt Sogo juga.
Masa aku smpai da lewat. Dah nak dkt pertunjukan. So, tk dpt carik port bes. So, redha duk di blkg dan amik gambar atas je. Haha.

Masa pertunjukan ni ada la org cakap2, mungkin pasal Hongkong  la kut. Kalo tak silap hari Rabu, Jumaat ada English translation, tp aku pegi ari Khamis, so, dengo je la dia cong ceng cong ceng. Tak lama pun, dlm 15minit je. Lps abis tu baru dpt tangkap gambar kat benteng2 tu. Tp sekejap je la lepak. Penat tahap gigil2 kaki dah. Balik hotel pun cam rungsing sbb orang ramai2 kat bawah hotel tu. Nak naik lif pun beratur, but mujur tak ramai. So, kalo nak duk gak kat Chungking Mansion ni, amik la yg block C, sbb block A n B mmg giler ramai beratur nak naik lif. Pheww.. ngeri.

Esuk siangnya (ari Jumaat) kami kembali sekali lagi ke Avenue Of Star. Saja nak tgk pemandangan siang. Masa ni tenang je rasa. Cuaca pun just nice. Aku pakai baju yg beli kat Ladies Market tu. Mmg tak bawak baju byk, and target nak beli kat sini je. Hihi. Sudahnya ketat metat dan napak gemok. Haha. Belasah.






Kat sini la aku kata yg kena tipu ngan Pakistan tu. Dtg kat kiterang sorang lelaki Pakistan. Siap bagi salam, tanya kita Indonesia ke. Malaysia kami cakap. Trus dia Alhamdulillah..bla bla bla... lps tu selak2 buku dia bawak. Dlm tu ada tulisan arab, ada gambar Jesus Christ, Buddha n memacam.
Ahah! Abis.... aku tau dah. Ada menda tak betul ni. Kiterang jawab tu igt kut dia pun tourist ke kan. Skali dah kena.
Dia duk alhamdullillah2..tepuk2 laki aku (wiee..mujo tak kena pukau weyyy).
Lps tu dia suh laki aku tulis nama kat ketas dia and paksa bagi HKD100 !
Giler ke hapa. Laki aku da korek2 siling. Dia leh kata paper money..paper money.

Malas aku nak kecoh2 situ, aku kasik HKD20. Mujur ada duit ketas byk tu, tp dia demand nak gak HKD100. Aku tinggi suara dah la. "No, we don't have 100dolar"
Giler ko, entah apa dia baca2 tu, dia sesenang mintak seratus dolar.

Dkt ketas tu aku tgk ada nama2 yg aku agak tourist gak. Ada bagi 50, 100.
Mengong.

Sepanjang jalan aku terkilan. Tp tenangkan hati. Mungkin sbb da lama tak bersedekah, so Allah datangkan org tu. Aku pujuk hati aku supaya ikhlas, ikhlas, ikhlas sbb selagi berpikir selagi tu tak tenang. 20 dolar tu lebih kurang RM8 tu. Kalo beli souvenir utk adik2 opis aku pun lepas dah seketui 2. Sayang. Tp, mungkin 20dolar tu mmg bukan aku punya. Hak org tu. Kut aku tak halal kang, sok kat akhirat aku jumpa dia lagi plak. Eh. Takmo lah aku. Maka halalkan jer.

Dah la lps pada tu mmg nak gi soping beli souvenir kat Stanley Market. Takpe la. Anggap je bukan rezki kita. So, kalo korang gi sana nati, kat Avenue Of Star tu kira berhati2 la. Ramai derang ni. Masa kiterang nak g stesen MTR dari situ pun ada lagi duk tggu kat eskalator duk bagi salam. Kali ni sori, jgn kata nak jawab salam (jawab dlm hati la, tp entah iye Islam atau tidak pun), tgk muka pun tidak! Jadi, napak Pakistan ke apa ke, sila buat muka sombong. Ni la antara pengalaman pahit as backpacker di HK. Bukan org local situ yg buat perangai. Entah sapa2 yg buat. Dan tak memasal buruk jadinya nama tpt derang. Geram aku kalo igt balik. 


11 comments:

eKa said...

eh sabar je la...eka tak jumpa pulak watak2 pelik camtu...seb baik !!!

CikPuan Fara said...

huhu sabar je lah. manusia mmg mcm2 peel..

Luv said...

suke nye view avenue of star tu.. cantik sgt2.... suke laa.. cam nak pi jek...

Zana Adieyza said...

mencik ah dgn org yg tipu kekda tu.. mesti dh ramai yg kena tipu kan..

kekda mmg x nak bawak baju banyak sbb nak shopping baju kat sana eh.. strategi yg bijak ni.. hihihi

cikbedahlaser said...

jeles nyeeee.. ntah tahun bile tah leh smpi negara org...

ehh kat HK pon main lompat2?

PUANSTOBERI said...

eka :
nak dijadikan citer la tu kan. at least leh share ngsn reader lain spya bhati2

PUANSTOBERI said...

cpfara :
maka kena bhati hati lah kite yer.

PUANSTOBERI said...

luv :
mmg cantik. sbb tu aku nk try naik cruise, tp tk smpt plak.harus kena repeat blk ni.jum.. nk g?

PUANSTOBERI said...

zana;
tu la psl.konghajo kan sesuka mintak duit org. kepala hotak dia nk satus dolar. bodo bedengung kot. huhu

PUANSTOBERI said...

cbl:
insyaallah. ada rezki nya nati. huhu. skali tu je la lompat.kuwasa laki aku nk lyn kan. huhu

Luv said...

nak gi.. nak gi... thn dpn leh la kumpul duit dulu... best laaa tgk view nye cun sgt