Friday, November 18, 2011

Nikah


Kredit : gambau sendiri. Haha.



PROSEDUR PERMOHONAN NIKAH (LELAKI)


  ** HADIR KURSUS PRA PERKAHWINAN
  ** DAPATKAN BORANG 2A DI JAIS/ PAID ATAU DOWNLOAD BORANG DI SINI.
  **


DAPATKAN BORANG PEMERIKSAAN UJIAN DARAH/ HIV DARI BAHAGIAN UNDANG-UNDANG  KELUARGA JAIS ATAU PEJABAT AGAMA ISLAM DAERAH.
 
**


LENGKAPKAN BORANG DAN LAMPIRKAN DOKUMEN SOKONGAN (3 BULAN SEBELUM AKAD NIKAH)
  ** DAPATKAN PENGESAHAN PENOLONG PENDAFTAR NIKAH QARIAH
  ** DAPATKAN KEBENARAN BERKAHWIN DARI PEJABAT AGAMA ISLAM DAERAH (PAID)
  **


SERAHKAN KEBENARAN KEPADA PIHAK PEREMPUAN

Itu adalah contoh Prosedur Pernikahan utk lelaki di Selangor.
Detail : http://www.jais.gov.my/index.php?option=com_content&task=view&id=168

Pendek kata untuk mendapatkan permohonan bernikah bukan lah sesuatu yg mudah. Amik masa. Bkn bleh utk 2,3 ari. At least seminggu gak la. Tp skang nak kursus kahwin pun bkn sng nak masuk camtu ja. KL la esp. Kena book tarikh gak. Tpt lain mungkin la leh walk-in je kut.

So, bila dah kursus, ready utk HIV Test plak. HIV test ni pun tak easily bleh pegi je. Ada date tertentu dia.
Bila dah siap tu, pihak lelaki kena settlekan borang dia lak. Lps tu kasik ke belah perempuan. Perempuan pun, kena gak settle kan hal wali segala *if ayah dah meninggal la*
Bkn perkara mudah. Mmg bukan perkara mudah.

Tp kenapa ya, kalo kat drama MELAYU seme hal nikah kawen ni napak senang sangat??
Bleh tak berpijak di bumi yg nyata?
Jangan la buat citer cam ni 'Aku dah mengandung, ko kena kawen dgn aku!' Dan seterusnya esuk lusa nya dah kawen.
Atau pun 'korang ni kena kawen cepat2 ni, tak elok duk berdua dlm rumah ni kalo bukan muhrim'
Tup2 esuknya dah kawen. Tah mana wali tah mana kursus jauh skali cucuk jari wat HIV.

Mudahnya la hai.

Menyampah haku.

[menyampah nyampah pun tengok jugak drama tu kan. Choiii....]



4 comments:

Sue-Rya AQ said...

hmm..maybe sbb diorg nk terus pendekkan proses2 tu kot..tp biasa la mane2 drama melayu pn camtu..x realistik..huhu

Anum said...

khs bakal2 pengantin

CikPuan Fara said...

drama tentang dhia ke kekda hihihi..

cam kat jhr, lepas settle semua kena interbiu pulak bab2 agama. kat kl sama jugak kot prosedurnya..

eda_ej said...

tu la.. kite pon ckp cam tu kat hubby.. ye la udah name pon cite ye dak.. hehehhe..