Sunday, February 12, 2012

Perihal Makan di Ciku Ciku

Bila aku tulis dinner kat Ciku Ciku, kat FB tu ari, ada kawan kata uniknya nama.
Hihiks.
Yeps..unik. Sbb kedai dia byk pokok ciku.

Kebetulan masa aku dtg, byk ciku berbuah.
*eh, kenapa aku tak amik gmbr pokok ciku tu. Tah. Tak terpikir. Time tulis ni baru terpikir.


Tu ari la. Kakcik ngajak makan sini. Time yg aku lepak gi Gunung Lang tu lah. 
Oh. Kedai ni kat Chemor. Jgn carik kat KL ni plak. Kang Ciku Ciku lain plak yg kuar.
Kedai ni cam kedai2 tomyam yg lain gak. Tp oke la. Rega tak la mahal nau.

Kiterang makan.

Tomyam campo, kerabu ikan bilis, sotong kunyit n daging merah.


Ni kat buku menu dia tulis 'most popular' ke 'recommended' ke apa tah. Tp lebih kuang cam feveret dish situ la. Kerabu ikan bilis. Tp mmg bes. Not bad. Cuma kalo dia pakai ikan bilis yg ringan, garing2 tu lagi bes kot. Untuk mengekalkan ke'fresh'an nya la. Tp ni oke la. Bahan2 seme lengkap.

Mak tak follow, so, kami tapaukan nasik goreng cendawan utk beliau.

Ada free wifi uols kat sini. Berdesup2 line nyer. Bes. Bes. So, nati bleh pegi lagi. Oh. Mau exact location? Mana lah tau kan kut2 ada org da penat2 drive kan. Bleh la singgah jap. Kuar hway (exit Jelapang) dan teruskan perjalanan dlm 5km camtu jer ke arah pekan Chemor. Tp dia sblm pekan Chemor lah. Kalo dari hway, kedai ni belah kiri. Tp situ pun ada lagi satu kedai. Namanya 3 Dara. Situ pun aku tgk cam penuh manjang. Ciku Ciku ni pun sama lah. Penuh manjang gak. Kiterang pegi da lewat ptg, kira oke la gak. Kalo                    mlm, jenuh nunggu gaknya.

Oh. Kat Ipoh pun ada satu restoran yg salu org sebut2kan iaitu Restoran Tasik Raban.  Tasik Raban ni kalo dgr mesti igt kat area Lenggong, Grik sana. Tp restoran tu kat Ipoh. Dkt area Stadium, tp bkn dlm area Medan Selera Stadium. Dia oppposite Medan Selera tu. Mula mmg igt nak lunch situ. Tp masa balik dari Gunung Lang tu da kul 3pm, lauk pun cam da abis. Kat restoran tu special, ikan bakar. Ikan bakar air tawar, talapia dan ikan apa tah lagi. Yg ni aku tak leh review lagi la, since aku tak try lagi. Kalo da terai nati aku review lah yer.

Oh. Rupanya bes juga buat review pasal tpt2 menarik di negeri sendiri. Salu cam review tpt orang ja. Hikhikhikhikkk..

8 comments:

Cik Anita said...

Kak Reen boleh dah ni jadi Duta utk negeri Perak cuti2 Malaysia..hehe. Kerabu ikan bilis tu unik lah, tak pernah tau plak ada.. huhu.. Macam teringin pulak..

eMMe said...

tak biasa kat Ipoh... walaupun Kg Mak kat Sg Siput, ayah kat Teluk intan, jarang sgt saya explore area sana... hehehe...kurang berjalan sebenarnya...hehehe...

AdiaLuze said...

Assalammualaikum ..

Nyuummmyyy !! Sedaaapppnyeee sis ...

Oh ye, kalau ada masa, jomla join GA ni ye :

http://lunashoppe.blogspot.co.nz/2012/02/luna-shoppes-giveaway.html

TQ!

Sue-Rya AQ said...

aduh..tgk mknn tu terus perut jd lapar..haha

aNa said...

ke ipoh ropenye ye... kampung husband teman tu.. teman pernah mkn kat restoran tasik raban tu, memang best, lauk pauk dia mcm2... yg paling best ikan bakor ler...

AyangAizul said...

tak pernah lg sgah ciku2 ni. br perasan br tu sbb biasa pegi yg 3dara tu jer. sbb... nama tu kot sng igt n menu2 pun best gak la.

keter xciden hr tu pun lps mkn kat 3dara tu la otw blik ke perlop...

PUANSTOBERI said...

CIK ANITA :
Bleh ke?? Hikhik. Nak antar resuma lah. Hiksss... *gelak gatai

Err..Kerabu ikan bilis tu kalo kedai2 tomyam tu ada je. Kat kg baru ni pun ada. Meh dtg sini akak blanja meh


EMME :
Datang dan terokailah. Semuanya ada di PErak.. *wahh...promote gitewww

ADIA :
Insyallah..nati kalo ada masa sis join :)

PUANSTOBERI said...

SUE :
nom nom nom :D

ANA :
Mahey kata deme Tasik Raban tu. Tp idak penah try lagi. Nati bleh tera.

AYANG:
Oh. Gi makan 3 dara yer. Nati terai situ lak :D