Tuesday, February 14, 2012

Perihal Honeymoon

Wah. Tetiba je aku buat entry pasal Honeymoon a.k.a Bulan Madu.
Motip? Entah ek. Selama ni aku cam kisah tak kisah je pasal honeymoon ni. Kalo org kata ko pegi honeymoon tak retu? Harus la laju2 jawab - pegi.pegi.pegi *smbil angguk2 tiga kali. Haha. Alah. Honeymoon kat Pangkor je pun. Masa tu bajet ketat. Baru abis utk kawen. Aku pegi seminggu pas resepsi umah lelaki.

Tapi skang ni nak la tau sgt, apa sebenar2nya 'honeymoon' ini.
So, meh tanya incik wiki *oh, mujo leh view secara pree lagi. Huhu
A honeymoon is the traditional holiday taken by newlyweds

Lagi
Typically honeymoons would start on the night they were married, with the couple leaving midway through the reception to catch a late train or ship. However, in the 21st century, many couples will not leave until 1–3 days after the ceremony and reception in order to tie up loose ends with the reception venue and/or simply enjoy the reception to its fullest and have a relaxing night afterwards to recover, before undertaking a long journey.

So, honeymoon ni untuk newlyweds la kan. Seme org pun paham begitu.  Oke. So, skang aku ni tak bleh la honeymoon dah yer. Lagipun lepas honeymoon ada babymoon. Babymoon utk org pregnant?? No.no. no. Aku pun bleh babymoon yaw. Incik Wiki yg kata. Tgk.
"Babymoon has several meanings. The original meaning is a period of time that parents spend bonding with a recently-born baby
More recently the term has come to be used to describe a vacation taken by a couple that is expecting a baby in order to allow the couple to enjoy a final trip together before the many sleepless nights that usually accompany a newborn baby. Babymoons usually take place at a resort that offers appropriate services like prenatal massage.
Babymoon can also be used for a trip taken by a couple even before they get pregnant. As long as the trip is intended to be a final romantic fling before venturing into parenthood, the term babymoon applies.
The term babymoon comes from the more traditional term honeymoon, which is a vacation taken by a newlywed couple after their wedding ceremony."

So, utk aku skang ni babymoon lah yer. Haha.
Cuma, masih la aku nak tau, apa beza honeymoon and cuti cuti yg lain tu. Since aku ni mmg la ada je cuti cuti berdua kan. Nak kata selalu tu idak la. Tp ada la. Dan nak kata asik berdua tu tidak la. Ada gak la ajak famili skali.

Aku ada tpt nak pegi ni. Dan tak kira la babymoon ke honeymoon ke, aku nak try buat pengisian yg bebetul meninggalkan kenangan manis. Eceh. Jadi, kena google la artikel2 berkaitan. Jumpa yg cam bes nih.

Antara xtvt yg bleh dilakukan ketika honeymoon

*Act out a scene from your favorite romantic movie (dgr kata tpt tu ada sediakan DVD. Kena carik romantik movie nih. Mana nak carik DVD murah ah? Hahah)
*After a day of sightseeing, give your lover a sensuous foot massage with scented oils. (urut kaki yer. Oke, nice one)
*Arrange a carriage ride (errr... errr. Hahahaaa)
*Ask for a couples’ massage. Many hotel spas now offer massages a deux. You and your lover share the same room as two masseuses work out the kinks (plan kat Krabi nati lah)
*Prepare a treasure map of your resort. Leave it in your room—not in a bottle but tied to a bottle of your favorite beverage. The treasure at the end of the map? You, of course! (ko rasa laki aku terharu ke buat camni? Aku kenai sgt la laki aku tu, kang dia tgk mesti dia kata - apa map2 lak ni)

*Don’t wear a watch. (tak bleh pakai jam. Oke)
*Eat a piece of taffy—together. Each take an end and work your way to each other’s lips. (aww.. takde taffy, mee goreng pun bleh ni. Hahahah)
Kredit : Google
*Get a book to read together. Read silently or take turns, reading passages to each other (owh. ni tak bleh oh. masuk page 2 kompem laki aku da berdengkur)
*Get matching henna tattoos to last a few weeks. (ha..nak buh inai la nati)
*Get your caricatures or a portrait drawn.(sapa nak lukis?)
*Go for a swim in the hotel pool after everyone else has gone to sleep (ni aku sker. Part ni je aku rasa mmg bleh dibuat. Bes. Bes. Tak sabau oh)
*Go to a street fair. (tak payah... kat Krabi sok bleh. Duk dendiam dlm hotel sudeh)
*Have a private dance in your room (err... Goyang Inul atau poco poco?)
*Have someone take your picture at every landmark (tripod leh buatkan nih)

Dan byk lagi lah yg bleh kita amik kat web tu. Bes. Bes. Bleh try. Nak buat sesuatu yg lebih bermakna kali ni. Biasanya aku bercuti mmg jarang lepak hotel je. Mesti merayap je. Tp kali ni mau rilek,rilek, rilek serileksnya.

Haha. Jadi, mari lah kita ber honeymoon 
*err.... yg dah ada anak tu bleh la berfamilymoon, tak salah kan. Takmo la keluar statement cliche' gini ya di ruangan komen - awak oke la, takde anak lagi, kita ni susah dah nak berhoneymoon. 
Rasanya kalo skali ngan anak2 pun bes juga, lebih meriah oh.
Google.
Ini gambo bila aku google "honeymoon in Krabi".
Tak sabo juga yg ni. Tp lambat lagi.

24 comments:

Carmello said...

Hahahah....macam kelakar pula kalau tetiba dlm bilik hotel saya ajak husband saya menari2. Hahaha Tak romantik sungguh suamiku ini. Tapi memang betullah. Orang kata honeymoon utk kita kuatkn lg bond hsbnd&wife,tp selalunya smpi je bilik hotel mesti terus tido. Ker saya je yg terus tido. Hahahah

Anum said...

hahaha, kelakar but romantis

anitadiana said...

bestnya reen...selamat lah ya...kak ita ne bila lah nak honeymoon..anak dah berderet...nak cuti tak bawa mereka tak lena dan tenteram lak...penting sangat honeymoon ke2...kak ita tengok nona minggu lepas ...cuba reen cari...

Sue-Rya AQ said...

berbulan madu mmg akan merapatkan lagi hubungan suami isteri..tasaba mau ke seberang sana..doa2 kan saya ye..amin...

PutriesNoora said...

part menari memang kitrg selalu buat..kat bilik sendiri pun buat..seminggu 2-3 kali jugak la..dance slow2 yang romantik tu mcm omputih..walaupun hanya 2minit...hehehe

Zana Adieyza said...

suka entry ni!! love sangat2 membacanya.. sambil membayangkan semua tu.. hihihi.. seronok!

honeymoon ni selalu org ckp utk pengantin baru jer.. tp x salah nak gunakan term tu utk yg dah lama kahwin.. supaya mood pengantin baru tu sentiasa mekar & hangat.. aaawwwww!

kalau ada anak, leh jer berhoneymoon.. pengisian cuti tu kenalah rancang betul2..

::EIDA:: said...

Bestnya tips2 tu! ada jugak yang ida pernah buat.. malu ai!! HAHHHAH!!!

SyaNa said...

aku dulu lepas nikah mmg teros lari gi hotel kt KL
sbbnye umah penuh umat, smp xtau nak tido mana
hahahaa atee bilik panten pn guna bilik mak pak..xgamak aku nk tido dlm tu
hahahaa

mmg hanimun sgt2 la tu

CikPuan Fara said...

bestnya g honeymoon.. err tips yg menari kat bilik tu xbleh blah betol. somi fara xberapa romantik nk manari2 bagai ni heheh *xpat bygkan dia menari kekekeke ;p*

~ain said...

kitorang lepas kawin tak sempat pi honeymoon.. maklum sahaja, buget ketat.. heheh

tapi, lepas tu sampai ke laaaaaaaaaa ni duk honeymoon. Pi mana-mana berdua je.. hehehe

eKa said...

weeeeee sgt suka entry ini


hello sapa kata kalu dah kawen taleh berjalan.pakngah eka salu he geret2 ank2 dia tu.dah la kecik lagi... baru dpt kaki paham2 la.tp best je tgk derang jln2.complete family,

Nana Aris said...

hehe *eh gelak dulu plak* nana pon tak leh bayangkan if dancing2 ngan hubby..tak pernah la plak..tp best bace tips tu..bleh apply ni..hehe

PUANSTOBERI said...

CARMELLO :
Haha. akak pun sama la Elina..mau kang asben akak igt akak buang tebiat. Agagagaag

PUANSTOBERI said...

ANUM :
Hikss..kena selit2 kan la elemen kelakar sama. Takut kang asben akak igt akak buang tebiat. Acena?? Hahaha

PUANSTOBERI said...

KAKNITA :
Dah ada anak, kenapa harus nak tinggal, bawa bersama. Lagi meriah. Ni mesti tak baca semua saya tulis tu. Familymoon kan namanya.
Tgk Nona tu ari. Tp saya rasa, setiap kali bercuti adalah hanimun saya. Ah. Ah. Ah *trus bernyanyi lagu Amalina. Hahahahha

PUANSTOBERI said...

SUE :

GI mana tu?? Nak ikotttt... :D

PUANSTOBERI said...

NORA :

Laa...besnya Nora..kalo la asben akak begitu.. huhu

PUANSTOBERI said...

ZANA :

babymoon. Kita kena guna term babymoon. Huhu

PUANSTOBERI said...

EIDA :

Oh. mungkin kita leh tambahkan tips tu dgn gigit2 cuping telinga kecilmu jugak. Hahah

PUANSTOBERI said...

SYANA :
Wah..besnya :D

PUANSTOBERI said...

CPFARA :
Jgn kata Fara, asben akak pun akak tak leh bayangkan. Hahah

PUANSTOBERI said...

~AIN :
Kan?? kita babymoon namanya ni. Hikss :D

PUANSTOBERI said...

EKA :
Kan..? Bes juga bawa anak2. Meriah gitu. Hanimun tak semestinya berdua. Dah ada anak, takde sapa sanggup tinggalkan.

PUANSTOBERI said...

NANA :
Jom kita terai jom.