Tuesday, February 14, 2012

Perihal CIMB Click Scam

Acapkali je dpt emel cenggini.
Menyampah giler kot.

Kalo tgk mmg la napak cam betul je dari CIMB.
Kemain lagi suh clear your browser's la apa kan.
Konon btul la link dia tu.
Takyah di click. Kang tah kemana-mana dia bawak.
Letak cursor kat link tu. Tgk url dia.
Ha kau, terkeluar URL entah hapa hapa situ.

Aduhai. Naper la ada org wat scam camni?
Walo dia hantar pada emel rasmi (Emel opis), tp aku mmg tak endah la. Gi pun aku tak penah wat any online transaction via CIMB neh. Ko bia bena kan tetipa nak suh aku update. Kut ye pun nak nipu.


Jadi, berhati hati ya kengkawan. Dun simply2 klik.
Kejadian CIMB Scam ni mmg betul2 terjadi pada kawan 'sekasut' saya.
Ye lah, kengkadang kita berhati-hati dah, tp ada juga keadaan yg kita terlepas pandang.

11 comments:

::EIDA:: said...

Iye! Ai ler tu yg terkene.. RM500 lesap!! Tak terpk nk klik tgok URL langsung.. sila berhati hati slepas ini ye puan eida oiii... huhu

Anum said...

bahaya kan emel2 cam nie

::EIDA:: said...

Aah baru perasaan banyak tanda seruan! hihii.. sorry kekda. ida memang suka guna tanda seruan! hihi.. Tak kesah mood tengah marah ke, suka ke.. semua nak guna tanda seruan ! hihi

eKa said...

kekda. jgn isi ape taw...kang jadi cam eida

Lida Rahim said...

salu gak dapat.. memang nyampah jer!

kadang rasa gak nak try klik nak tgk takat mana dia nak nipu.. tapi kang tak pasal leh tertipu lak.. so dilit jer la kekdahnya

~LeeyanaRadhi~ said...

email opis yana selalu dpt maybank...cm harem aje..huhu..

Irtiyah said...

Salam

Rasa nak tergelak pun ada bila dpt email cimb... Suruh update la apa la.. Sebab apa nak tergelak? Sbb saya tak ada akaun cimb. Nampak sgt menipu kan?

Chekgu Azrine said...

penah dpt sekali kat acc maybank.. huhu

ejaMaria said...

hahaha... aku bila dpt dari cimb klik mmg heran sangat - aku takde akaun cimb - so mmg bodo la sape yg hantar tu...
yg maybank pun aku pernah dpt... aku klik gak tapi bila link dia keluar aku perasan lain sbb dah jadi rutin tiap kali aku masuk link maybank aku taip balik... ni mmg maybank advice... lagi pun maybank dah sedia maklum dia tak hantar email... bila kita log-in baru bole rujuk inbox kita ada mesej atau tak...
kesimpulan nya delete je email mcm tu... ;p

PUANSTOBERI said...

EIDA :
Yerr, sila berhati2.

ANUM :
Tu la tu. Da la dia antar ke akaun emel ofis kan. Lagi cam percaya je.

EKA :
Akaun CIMB akak ada singgit je. Miahahah :D

LR :
Tu la tu. Tak klik pun. Just letak cursor tu je. takut kang dia leh tau lak akaun emel kita bagai2 segala kan. Huhu

PUANSTOBERI said...

IRTIYAH :
Skali silap scam.. hihikss

CHEKGU AZRINE :
Kalo maybank tu jarang sket dpt. CIMB ni salu je. Choii...