Saturday, January 15, 2011

~Pasal Kundasang : Puncak Kinabalu~

Oke. Entry ni just nak gitau kat mana tpt yg boleh tgk Puncak Kinabalu secara 'puas mata memandang'.
Sebenarnya time paling bes nak tgk puncak gunung antara pukul 7pagi ke 9pagi if tak hujan la. Kalo hujan mmg tak napak. Dlm kul 10pg tu kabus dah mula tutup. Thari langsung tak napak apa. Tp kalo ada rezeki petang mungkin napak semula. Tp tu mungkin utk aku yg pegi time musim ujan. If not mungkin lama kut leh napak. Apa pun terpulang pada keadaan cuaca. Dari apa yg aku baca, mmg byk tpt bes yg boleh tgk Puncak Kinabalu dari area resort/hotel.
Kinabalu Pine Resort
Ha. Sebut pasal Pine Resort, mmg aku rasa tpt pilihan ramai. Kawan aku yg keja tourism cakap steamboat kat resort ni best. Aku pun memula nak amik resort ni gak, tp bila pikir da ramai org duduk, apa salahnya kita terai tpt lain plak. At least leh bagi pengalaman lain plak kan. Tu yg aku stay Mount Kinabalu Heritage Resort.

This resort mmg easy access. Terletak belah kanan (jalan dari KK) tak jauh dari pekan Kundasang. Ada tpt paking keta kat bawah. So, kalo kita tak stay situ pun kita leh jalan2 je kat resort tu. Aku pun amik  gmbr kat area resort tu. Mmg cantik. Mcm ala ala country la. Dgn ada pokok pine nya. 

So, sini pun leh tgk puncak Kinabalu direct. Cuma masa aku amik gmbr ni mmg hapah pun tak napak gunung Kinabalu nyer. Kabus tebal nau. Padahal belum kul 3ptg tu. Tak pe lah. 

Mount Kinabalu Heritage Resort
Dan dr Mount Kinabalu Heritage pun napak clear. Sbb hotel ni kat tpt tinggi dan agak dkt. Dia mmg ada tpt khas utk tgk view gunung nih. Napak la tpt lembu yg aku pegi tu. My dear kata 'pergh...tinggi giler tpt kita pegi tu'. Tehehehheeh.
Yg bulat tu tpt lembu tu sbb napak pagar putih dia tu
Ada tpt khas nk tgk. Mmg dpn mata. Bes sgt
Gunung. Gunung. Gunung.

Kinabalu Park
Lps tu boleh jugak tgk kat Kinabalu Park. Kiterang singgah Kinabalu Park ni on d way nak balik KK. Kat sini masuk RM3 seorang jugak. Takde apa pun. Ini tpt org nak mula mendaki gunung-pondok Timpohon namanya. Masa smpai sini mmg tak napak apa dah gunung tu. If taknak naik smpai tpt org mula mendaki tu leh paking keta kat bawah je. Tp aku tatau la kalo jalan kaki kena bayar ke tak.

Buleh paking kat bawah juga.

Tpt mulakan pendakian.

Blkg ni kalo takde kabus pun jelas puncak Kinabalu

Lps tu ada yg kata Kinabalu Rose Cabin tu pun bes. Boleh napak puncak Kinabalu gak. Aku rasa ye la kut sbb aku napak Rose Cabin tu. Mcm bes gak.

Tp sebenarnya area Kundasang ni mmg leh napak la puncak Kinabalu. Cuma bergantung pada keadaan cuaca je. Tp apalah ertinya kalo kita da datang jauh jauh ke Kundasang ni tak napak ciptaan Allah yg cantik tu kan. Sungguh aku mmg mcm tak caya dpt tengok puncak gunung Kinabalu, apatah kalo dpt mendaki kan. Insyallah, boleh gak satu hari nati.

4 comments:

AdiaLuze said...

NAk g jugak...NAk g jugak... ;)

kekucingkatz said...

best nih....aku bercita-cita nak daki gunung kinabalu nanti...

Tihara said...

cantik views nya :)

PUANSTOBERI said...

Adialuze :

Apa lagi..book cpt AA. Ada rega murah tu :D

Kekucing :
Jum kita daki gunung ni nak? aku sker je.
(err...mcm la aku ni fit.. da gemuk camni tak fit langsung rasanya)

Tihara :
Kan...terpesona dgn ciptaan Allah :)