Friday, January 14, 2011

~Pasal Kundasang : Cottage Hotel~

Sebelum tu, just 4 info (walo aku tau suma org da tau. Sekadar mengingatkan saja). Waktu kat Sabah ni agak awal dari Semenanjung which pukul 5.30 pagi sudah subuh dan 6.30 sudah syuruk. So, kena la dapatkan jadual waktu solat. Buleh masuk web JAKIM kat sini . Senang utk kita buat solat jamak. Tidak la kang kul 4ptg kita buat solat jamak takdim. Padahal sudah jamak takhir dah tu (waktu aku pegi 3.50ptg da masuk Asar).

Utk percutian 3 ari 2 mlm ni, saya amik 2 hotel yang berlainan. Satu hotel yg agak bajet dan satu hotel agak terkeluar bajet. Tehehehe.
Hari pertama sampai kiterang tido kat The Cottage Hotel. Pergh. Susah giler nak carik. Sbb takde signboard langsung. Aku rasa mungkin signage kena cabut sbb situ jalan tgh renovate secara besar besaran. Rupanya dia kena masuk kat Pekan Kundasang tu. Ceh!. Tanya kat org hotel tu (call) pun dia tak dpt bagi exact location. Kena tnya org kat pekan tu. Patutnya dia kata la dkt dgn Memorial War Park. 
So, sbb bajet hotel maka tiada la napak Gunung Kinabalu dpn bijik mata. Cuma ada pemandangan kampung2 sekitar gunung dan kabus memutih seperti ini.
Napak satu pokok tu. Napak dari dlm bilik mcm epal. Bila kuar..eh bukan lah. Buah dia duri duri mcm buah leletup tu.
Oke la tu utk RM100 satu malam (rega diskaun-guna no ahli). Boleh call 019-8212039 (Michael Wong) or emel sales@thecottagehotel.com.my. Ada bekpas jugak. Malam pun boleh order steamboat. Tp kiterang tak makan mlm sbb aku ada bawak megi cup. So, makan megi and abiskan ayam KFC yg beli kat pekan Ranau tu.
Apa yg beza KFC di sini adalah coleslow dia tu sgt fresh. Ye lah sayur situ kan fresh fresh. Tetiba rasa sedap plak KFC kat Ranau (ke sbb lapau??. hahaha). Bekpas adalah secara ala-carte. My dear amik bihun (sayur dia fresh je) n aku amik omelette (cea..fefeling omputih la pulok). Tehehehe. Oh. Aku tidak was was sbb ada tempek logo Halal yg dipercayai.

Yang bes duk kat Cottage Hotel ni sbb dia dkt ngan Memorial War Park. Pas bekpas tu aku jalan kaki je pegi. Jalan2 kat pekan Kundasang pun jalan kaki saja. Bes!

So, check out dlm kul 9 pegi jalan2 plak.

Next entry pasal tempat tempat menarik pulak. Huhu. Sila jgn jemu ya. Teheheheh :D

6 comments:

PuaN su SU said...

info2 nie

maszmadi said...

bila la nak sampai sini yerk..... huhu berangan dulu la..

Nana said...

yeay tq akak
bole kot amek otel ni ek heheh
murah jek

PUANSTOBERI said...

Puan SU su :
Yeps... sharing is caring rite :)

Maz :
Boleh je. Nati ada masa leh pegi :)

Nana :
Yeps. Hotel tu kalo nak murah kena bg no ahli. Nak tak? akak bagi no ahli dia nati.

cikbedahlaser said...

best nye best nye...
benda yg boleh buat kite gile klu pergi tpt mcm ni adalah.. sayur!!!!
tp klu beli byk2... nti x leh makan habis pon... tp tetap geram... rasa cam nak dok kt sana je... leh makan sayur fresh ari2... uhuhuhuhu ok..nk beli tnh kt kemeron

PUANSTOBERI said...

CBL :
Kan...geram tau tgk sayur fresh tu. Tkpe la, nati kita beli tanah kat Cameron yer. Huhu