Friday, May 17, 2013

Makanan Kering Dari Tanah Arab : Berkat Madinah

Hasil belian di Berkat Madinah.
Sebenarnya nak carik tpt jual kurma. Aku tatau kat mana nak beli. Penah tgk kat booth yg kat KLCC tu. Humangaii..rega dia berkali ganda. So, google. Ada jugak yg buat penghantaran. Cam kat web ini -mehr. Tp, cam tak sempat kot nak pos bagai.

So, google lagi. Skali eh..cam kenai ja.. huhu. Blog adik kita sorang ni lah. Yg dah buat bisnes coklat nih. Huhu. - msieda. Dia ada citer pasal dia g kedai yg jual makanan kering timur tengah ni.
So, google maps dan ooo..tau tau.

Lelaju msg myDH, waktu lunch terus pergi. Dkt je pun. Kat Ampang sanun. Kalo dari jln Ampang tu (dari jln Tun Razak), terus je smpai jumpa bangunan Risda. Tk payah nak naik flyover yg gi Ampang Point tu. Kat traffic light bawah flyover tu, masuk kanan. Pastu susur je ikut lane kiri. Nati napak flat ppr. Ada satu lorong, masuk ja lorong tu. Terus je. Carik arah Ampang Residency. Nati napaklah kedai tu. Sebelah kedai mamak.

Memacam ada. Nak gmbr, tgk kat blog dak eida nih. Aku rambang mata jap tgk kekacang yg ada. Dasar sgt kan. Kacang pun nak rambang mata. Tp rega murah la banding tpt lain. Takut2 aku nak amik kacang cerdik tu. Kan kacang tu mahal kalo siap pek tu. Tak amik byk pun. Skali baru 5inggit. Tkpe, nati gi lagi lah. Nak borong lagi kekacang.

Ramai jugak org borong memacam dlm tu. Mmg bes. Semua pun ada. Cuka epal ada. Olive oil ada. Pendek kata semua lah yg dari timur tengah tu buleh dpt kat sini.

Oke la. Dari nak beli kurma. Aku beli madu gak. Kekacang tu. Pastu jus Delima Gulsan (which tak pernah aku nak beli, tp skang kena beli sbb aku nak stop dah makan any supplemen. Takmo byk sgt bhn kimia dah dlm badan nih). Ada gak beli susu almond. Ha.. yg ni memula aku cam nak buat sendiri. Skali terjumpa kat kedai ni. Ini sudah bagus. Beli je. Nati aku share sesama khasiat susu almond tu ya. 

Kedai ni pun oke. Mmg orang arab pun yg punya. Siap bagi diskaun lagik. Hikhik. Bes. Bes. Buleh dtg lagi kan. 

Ni semua jajan yg sihat. So, marilah kita mulakan pemakanan yg sihat. Masih belum terlambat kan. Kenapa aku tetiba beli ni semua. Oke, nanti kita story juga ya. 

Official website Berkat Madinah : http://madinah.com.my/site/

16 comments:

NinaAz said...

cikgu sekolah nina tiap kali p kedai ni dia borg byk2, pastu jual kat sekolah. tak jual sgtpun, tp ramai y kirim, nina pun sama. hehe. nina beli halawa pistachio dan kacang tuu.. sedap, rasa macam ada kari2 sikit :)

Masya said...

alahai kan best kalau dia ada cawangan dkt area shah alam .. senang sikit nak pg .. kirim kekda boleh?? kalau mahu beli brg² kat sini ...

Nad MamaZN said...

Rasa mcm tau tmpt tu..
Ada nasi lemak royal yg sedap area tmpt kekda cite ni hihihi

Nurzakiah Hanum said...

salam jumaat yang indah

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kekda, bagusnya :)

::EIDA:: said...

seronok sopink ye! ida dah lame tak g kedai tu kekda.. jauh dari ida.. pak arab die baik kan. suka nau bg diskaun. hikhhik

maria firdz said...

Chef Ammar pun selalu beli brg2 mskn dia dr situ... Rasa nk try gak beli mknn2 Arab kt situ..

anitadiana said...

salam reen..lama tak singgah sini..kak ita mengandung suka makan buah korma..nak-nak yg ada kacang kat dalam tu sedapnya...

Sue-Rya Qistina said...

kacang cerdik mmg sedap sungguh kan. ralit je kalau ngap ngap. hehehe. tapi mahal kemain

ch@ said...

kekDa beritau kekacang tu, terbayang di ruang mata ini. isk bestnya.

~ain said...

manggo jus tu sedap. pure!!!!

PUANSTOBERI said...

NINA :
Aaa..pistacio bes. Nati nak pegi beli hok lain plak. Huhu.


MASYA :
BUleh je nak kirim..nati emel no phone. Huhu :)

PUANSTOBERI said...

NADMAMA ZN :
Ye ker? Akak jarang ter pegi area ni. Tu ari je lah. Huhu


HANUM :
:)

PUANSTOBERI said...

SHIELA SALIM :
W'salam. A ah..kita mmg kena setiap hari kena bertukar ke arah yg lebih bagus. Bukan ke arah yg lebih teruk. Hihik.


EIDA :
aaa..tenkiu to u.. hihik.. ini mmg dkt la ngan area akak. So, buleh g slalu. Nak kirim?? hihik

PUANSTOBERI said...

MARIA FIRDZ :
Ohh.. eh..? Tp mmg sng la sini. Cuka epal, olive oil memacam brand ada. Huhu


ANITADIANA :
Ah..ada beli gak yg tu.. :)

PUANSTOBERI said...

SUE :
Kat sini oke gak la.. kalo beli pack2 sesiap tu mmg la mahal.


CHA :
Hihi..kacang je Cha..kat pasaraya lain byk. Huhu


AIN :
A ah... dap... taruk ais ketul. pergh..nyaman!