Monday, April 1, 2013

Edisi Masak Weekend : Western Breakfast

Weekend ni  hanya masak untuk breakfast. Itu pun kalo buleh dikatakan masak sbb bukan la masak sgt pun. Huhu.
Baked bean.
Hiwhiw.

Ini pun berpunca bila myDH keluarkan statement yg aku tak penah buat breakfast ala-ala western ni. Dia salu tgk kat drama kan. Ada roti, baked bean segala ni kan. Haha. Ye tak ye kan. Bukan susah sgt. Tapi, being me. Mmg aku carik gak la resepi. Takkan nak tonggang je baked bean tu dlm mangkuk kan. Twehehewww...
Carik resepi here n there dan terus amik resepi kak Hanieliza ni. Rasa dia ada tulis dlm buku 1 hari 1 resepi tu gak. Tp aku tak pasan.

Jadi, pas balik keja Jumaat tu gi OTK jap.
Beli sosej, baked bean, roti. Bahan2 lain ada dah kat umah.


So, ari Sabtu, pagi tak pagi sgt la. Semangat buat breakfast ala ala western ini. 

Sonang bai tu je.
Sesekali makan sodap gak kan.

Cara2 masak baked bean ni :
Tumis kan bawang besar, bawang putih, cili merah. Pastu masuk sosej. Goreng hingga agak2 garing. Masuk sos tomato, pastu masuk la baked beans. Gaul2 kejap. Tutup api. Tabur daun sup/daun bawang. Settle. (aku tumis guna marjerin, bukan minyak).

Aku rasa cam sedap plak sosej jenama NutriPlus perasa Honey & Chilli Chicken Frank ni. Tak penah try lagi. 
Aku up dgn scrambled egg kononnya. Cam tak jadi ja. Haha. Kedekut. Telur sebijik ja. Mmg la cam tak jadi. Hahai. Pastu saja up jugak dgn jagung. Saja. Nak ratah. Telur tu grill sket la. Sapu ngan majerin, taruk dalam sauce pan. Oke sajork.

Ni jelah aku masak weekend tu ari.
Pastu keluar g Medan Mara. Ingat nak tempah baju. Tp kedai tu tutup plak. Sebelum tu lunch Ayam Penyet kat Maju Junction tu. Tah pehapa je tah. Kalo self service gitau lah, atau tulis kat meja ke kat mana. Ini tercongok la kita tgk dia lalu lalang. Idak la tanya ke apa ke kita ni. Bila kita nak mintak menu baru dia kata order kat kaunter. Hurm. Bagus sgt kan. Lps tu service caj ada jugak. Takat service nak antar makanan ja, tak payah la kot. Baik kita buat terus cam KFC tu, tggu je menda tu masak seme angkat sendiri ke meja. Pehapa tah.

Lps tu ingat nak keluar duit kat Maybank Sogo. Gigih la melawan arus orang yg kemain ramai. Pastu tgk beratur sket punya panjang. Mmg tak kuasa lah. Terus g Festival City. Shopping jap sana. Hahai.


Ahad - mmg tak masak sbb makan kenduri siang tu. Malam tapau CKT ja. Itu saja. Sekian citer weekend minggu ni. Mggu depan nak gi Perfect Living atau pun kalo rajin nak gi MIHAS tu gak. Yey!!

5 comments:

Z.U.E said...

sedapnya! nak sikit!

Tyra dan Zami (Tyrazami) said...

hye kak stoberi... nampak sedap la sosej tu...nak try jgk la :-)

Salmi Khairil said...

aduhai..sedapnya

PUANSTOBERI said...

ZUE :
Org tu weekend tu ari lagi makan sedapppp.... kat serai lagi... hahaha


TYRA :
Try la..senang je.. :)


SK :
Nati weekend bule buat. ngeee :)

MG schmidt said...

sedap napak .
xpenah try lg mix ngan hotdog ..
nnti nk try ni
huhu
nti dtg sni lg tgk resepi
trus flow
huhu :)