Saturday, March 26, 2011

~Pasal Dah Ada Pilihan (kot)~

Oh. Selamat Hari Sabtu.
Haevan kan dpt melepak2 camni. Suami ada keja di opis. Ku duk sengsorang kat umah meng klik sana meng klik sini. Dari Ahad, aku mmg sker Sabtu.
Sbb tu kalo nak layan wayang mmg ari Jumaat malam Sabtu. Bagi kiterang tu lah malam minggu. Kalo Sabtu tu dah la org ramai, plak tu esuknya da Ahad. Leman Lemau!
So, kali ni nak cerita lagi pasal misi pencarian ku. Retu da shortlisted 3 jenis. So, turun ke 2 skang ni. Dan rasanya da ada pilihan kot.
Tanya2 kat FB pun dpt la 2,3 komen. Sedey oh. Org tak ramai kawan camtu la. Hahaha.



Meke ni suma nak suh amik SLR kamera. Hoho. Mmg idak ada dlm senarai lah. Nak wat kehapa. Function bes bes peh tu tak reti or tak guna. Takat nak amik gmbau makanan, gambau gi jejalan, digital camera dah oke kan.
As aku reply komen derang tu la, aku bkn nyer nak blaja amik gmbr utk jadi pro-PG ke hapa, cumanya nak jadi bloggie-PG je. Hoho. Nak yg pro aku upah je kan. Eh. Projek  nak amik gmbr sempena anniv blum buat lagi. Bile eh? Err... che pidah..akak hired ekau yolah nati yo..nati akak pikirkan temanya. Ajak kengkawan lain pun chara gak kan??? :)

Anak buah ku yg baru form4 pun da pandai bagi komen utk pilih yg mana. Oh. Bebudak skang. Advance tul ngan gajete2 ni. Dah plan nati raya nak amik gmbr lompat2. Abiss..abisss kamera tu. Tu aku kata, takat nak amik gmbr anak beranak melompat2 ni, tak perlu la DSLR bagai kan. Kamera aku skang ni, kalo btul dia nyer penataannya (eceh!) pun buleh amik gmbr melompat sbb dia ada mode utk sukan.
Makanya diberi link kepada maksu nya. Leh tgk sini

So. What say you??
Rasa rasanya mana saya nak amik?
Smlm masa gi Times Square pun da jeling2 kedai kamera. My dear pun da bagi green light. (oh. beliau bagi green light je, ongkosnya masih ongkos saya ya. Teheheheh).
Nak tggu PC Fair ke cane??? Teheheheheh

p/s : entry camni aku sker kuarkan ari wiken sbb tak ramai yg masuk bwalking. Bukan per, nati ada yg meluat terluat plak nengok entry tanya review nk beli barang ni kan. Ate..... mana le kita tau kan..... hati org, bukan nya sama... Ok, peace no war...!

5 comments:

cikbedahlaser said...

hmmm sori smlm x sempat nk komen.. ai bz nyah..
tp klu tny sy.. masih dgn jawapan sy yg dulu..
ikut keperluan.. since akak kata akak x de niat nk beli dslr.. beli je kompak yg mudah d bawa..
sy pon rasa nk beli kompak.. leceh tau ai nak gedik2 amik gmbr.. nk bawa pon leceh.. kena ade satu beg khas utk die.. klu akak beli kompak slr yg bentuk cam slr tp bukan slr pon sy rasa sama..
klu nk pergi travel.. nak2 nek public transport.. pon leceh.. nti ade 2 beg.. baju n kamera..
klu kompak..leh masuk dlm beg je.. setel..satu beg 2 benda..

tny brand.. sy jawab nikon.. smlm ade try sb3000.. nice jugak.. gmbr sharp..
adakah sy membantu? heheeheh

ejaMaria said...

ayook... kalau meluat toksah baca la... klik itu X... ;p

bab kamera... ala ikut la mata + hati + (budget) mana yg nko berkenan... karang aku pilih nko tak minat plak...

PUANSTOBERI said...

CBL :
Akak mmg guna compact digital camera utk amik gmbr skang.tp tak puas ati sbb gmbr tak berapa cantik. akak guna olympus version apa tah. so, yg tu akak guna utk buh dlm henbeg. Lagipun dia pakai bateri AA. Kira back up la kan.
So, mau amik yg bukan SLR tp function mcm SLR la.. ha..gitew tujuan dia yunk :)

Maria :
Ada je yg ropa itu, org nak beli apa dia 'sakit', org tunjuk makan apa dia 'sakit' gak, org dpt adiah bufday pun dia 'sakit'. Entah..tatau la apa 'sakit' camtu.

Ai tau..yu pilih Nikon kan?? Tehehehehe :D

deqlis said...

sorry tak sempat nak kasi idea..

tp nk cadang..amikla Olympus PEN-1..
sebab gambar setanding DSLR tp bersaiz kecil...boleh masuk dalam beg..suka dakk??hehe..


deqlis singgah dari WWM nie..selagi line rumah rosak.. jap2x ja laa leh online

PUANSTOBERI said...

Deqlis :
tenkiu 4 ur suggestion :)

Olympus?? tgh pakai skang. Rasa nak pakai brand lain la plak.

Mau merasa yg napak 'matang' sket. teheheheh :D