Sunday, March 20, 2011

~Pasal Syarat Baru Kad Kredit~

Rentetan dari entry blog Aitotyati ni. Mmg masa baca kat paper da 'terpanggil' nak buat entry ni. Eceh.. terpanggil katanya. Hahaha.

So, rata-rata mmg ramai menyambut baik Syarat Baru Kad Kredit yang diumumkan Bank Negara ni. Mmg bagus pun. Ramai golongan muda yg muflis akibat mendalah tu. Ye lah, dpt je payslip pertama terus ada invitation dari pihak bank utk suruh buat kad kredit.
Source : Berita Harian
 So, skang da ada syarat baru. Antaranya :
  • Gaji minimum pemohon dinaikkan dari RM1,500 sebulan ke RM2,000.00 sebulan
  • Umur 21tahun ke atas dikekalkan
  • Had kredit maksimum 2x ganda dari gaji pokok
  • Pemegang kad kredit bergaji RM3,000 sebulan/RM36,000 setahun ke bawah, mereka hanya dibenarkan memiliki kad kredit daripada 2 jenis bank.

Mmg bagus pun. Skang ni clerk pun da pakai kad kredit.  Suka napaknya derang ada menda tu. Senang je swipe sana swipe sini, lps tu ujung bulan da saket. Pinjam sana pinjam sini plak.

Aku pakai kad kredit tak?? Haha. Tipu la kalo takde kan. (Ai...akak tipu je kata takde kat komen entry Ai tu. Sbb tu ada 'ngeeee' akhir ayat tu. Huhu..). Mmg masuk je keja dpt slip gaji, 2,3 bln pastu bank da invite. Masa tu gaji kiterang ngan CIMB. Kira masa tu da pre-approved katanya. Pandai derang eh. So, aku pun amik lah. Sbb da pakai keta, pikir kut2 sesak, buleh la swipe kan. Memula mmg la mcm nak pakai je kad tu, lelama mmg tak kuasa dah. So, skang mmg jarang2 aku pakai CC CIMB  ni.  Yg tu Visa n Master. Aku guna kalo nak book tiket flight or book hotel je.

Then 2,3 thn lps Maybank lak invite. Pre-approved gak. Sbb masa tu gaji dah dgn Maybank plak. Yg ni rasanya Visa je kut. Tah. Tak ingat. Yg ni mmg la aku  jarang jarang sgt guna. Aku guna just untuk Touch n Go sbb ada kad Zing skali dia bagi masa tu. Kad Zing ni mmg berguna amat la sbb tak payah sesusah aku nak pi reload kad T n G aku. In case duit dlm tu kurang RM50, dia akan top up balik RM100. Sbb tak guna makin naik plak kredit limit dia. Aku tatau la lebih 2x ganda gaji ke apa ke. Pepandai la bank nak selaraskan.

So, dua ni je la aku pakai walopun pastu Eon Bank invite (loan keta ngan Eon Bank), dah..dah..cukup. Nak buat kehapa bebanyak. Muflis plak kang. Lagipun dedua bank tu mmg  bank dipercayai. So, bia dediam situ. Atau mebi aku nak terminate gak salah 1 nati. Tp cam sayang. Haha. Sok kang nak beli barang umah baru cena? Hahahahha (",)

8 comments:

~ain said...

Kak reen.. Ain ada satu je kad kredit Bank Islam. Setakat ni, penggunaan masih terkawal.

Kad kredit ni bagus juga kalau tidak disalahguna. Macam nakak cakap tu laa.. nak book tiket ke apa kan.. Lagi satu, takkan nak heret cash 4-5 ribu dalam handbag kan?

Tapi, sampai skrg tak pernah lagi guna kredit kad untuk isi petrol. Tak reti nak swipe kat pump tu.. HAHAHAAH hampeh je..

E K A said...

kekda tau.eka dapat promotion ni lagi best masa kpli dulu.depa taw mmg confirm jadi cikgu.yer yer ni suh kita amik.masa keje tmpt lama eka tak terpengaruh sgt.walopun maybank dok call suh amik krd kad.gaji ikut situ kan...so derang dpt trace kot kita nya salary...sudahnya masa kpli ni dtg lg offer suh amik krd kad.siap wat tawaran kat maktab lg.agak2eka amik tak???


ehehhe...haruslah kan...kata dok ulang alik naik belon.wajib ada benda alah tu tuk bt payment (tak de lah, eka slalu pakai maybank2u je tuk bt payment) lg pun masa tu tak taw gi dapat transfer mana. eka amik krd kad utk persediaan 1st 3 month jadi cikgu. kan gaji kene hold dulu.tangungan dah ada.kete cinonet tu tetiap bulan kene bayar.so amik gak la.tp awal2 lagi eka dah letak limit 4k.pastu derang call tanak besarkan sket ke amoun tu...errr...sabar je la

AiTotYati said...

hahahha dah agak dah kekda kelentong Ai tau. sbb tau kekda kan bli tiket flight selalu. :P

lagipun mcm mustahil je kekda takde CC.

kuang kuang kuang.

Akhir tahun ni Ai nk terminate CIMB punye. nk terminate skrg rugi plak sbb dah byr tax RM50 tuuuuuu

PUANSTOBERI said...

~Ain :
Bank Islam bagus kan kad nyer. Tingin gak nak tukar. Hik hik.
Kat petrol pump la senang guna CC. Sumbat je dia kat tpt kad tu, tp kadang2 kena try byk kali sbb ada je sangkutnya. Kad reject la, tak approved la. Huhu.

Eka :
Wahh...dkt maktab lagi da amik yer. Kad ni memula je kita mcm suka nak pakai, lps tu mula da simpan je. Da pandai guna la pendek kata. Hahahah.

Eka dulu KPLI kat Sawak juga yer :)

Ai :
Mana la ada akak beli tiket flight salu. Baru sekali 2 je yunk. Lelain tu opis yg belikan. Miahahaha.
Awat nak terminate CIMB? Kumpul point leh tukar ngan barang.

cikbedahlaser said...

smlm ade org tny nk kad krdit tak.. of kos ai jawab x..
mlm td baca akak nye tajuk story ni.. terus tny incik suami..die cite pasal bnd ni..
ooo mmg x lepas la klu ai nak mnt kad kedit pon...

kat opis ni.. ramai je yg ade kad.. jgn kata kerani.. rasa nye..keje tkg kebun dgn pelayan pon ade.. N1, R1, sume tu ade... haih

PUANSTOBERI said...

CBL :
Sbb apa derang suma ada, sbb masa apply tu derang bagi slip gaji yg ada OT. Harus la lepas..

AyangAizul said...

kalo kita ckp kta xder pun cc ni leh caya tak..???
tp percayalah mmg xder pakai pun psl xdpt keizinan dr bos besar
sbb dia tau kot kemungkinan2 yg akan terjadi... ehehehehe...

so... dia sorg je yg pkai psl dia mmg banker kat umah tu. kalo arap sndiri yg jd banker alamat abes ke bj anak je la jwbnyer... huhuhuhu

cikCha said...

ku pon maintain 2 kad jek...huhu
tu pon salah 1 nyer ku dah sorok bwh tilam...wakakak