Sunday, March 6, 2011

~Pasal TV La Plak~a

Balik dari opis cam biasa. On TV. Skali tak kuar gmbr dah. Wat hal lah ni. Lately ni mmg si TV tu da menunjukkan pangai yg tak berapa nak baik. Tgh sedap2 tgk dia tupp...ter off. 
Makanya ku suruh la incik asben godek2 fiusnya sbb aku tak rasa motherboard (eceh!) yg rosak sbb gmbr takde masalah. Ni mesti masalah power neh. Eh. Tetiba aku mcm amik course electrical engineer. Miahahah. Da godek tak bley. Try tukar ngan fius alat elektrik yg lain. Mana buleh. Fius tv kuasa lain, kebanyakan peralatan elektrik guna fius 13A. So, terus la my dear pi kedai nak carik fius 5A. Tp takde. Org kedai tu kata mungkin power tak smpai. Ye la kut. Sbb bila aku tekan tpt on tv tu dia mcm ada nak takde je kuar kaler merah. Kadang2 dia blink2 mcm power kat badan otromen tu.
Huhu. Aku tak mati kutu sgt. Lagipun aku ada 'natang' ni kan. Incik asben la. Ada date ngan Nurjinah. Huhu. Kesiannnn...elok lak tibi ni wat hal ari Ahad. Date beliau ngan Nurjinah kan ari Ahad, Isnin n Selasa. 
Tkpe la. Esuk kita usung la tibi tu bawak gi baiki. Baru je nak simpan duit nak gi bercuti, tup2 ada  je menda nak buat hal.
Aku mmg tak plan la  nak tukar tv wat masa terdekat ni sbb da plan utk tukar tv bila masuk umah baru nati. Ekceli, tv skang ni pun sejak aku beli mmg tak penah buat hal. Sgt bagus ni. Masa memula masuk umah ni dlu beli. Dlm awal thn 2006. Brand LG.
Tp kalo baiki nati ter mahal sgt, kena beli gak la tibi baru. Tp cukup la tibi kecik je dulu. Esuk masuk umah baru, baru beli tibi baru.
Oleh kerana tv da wat hal. Apa kata kita cuci cuci mata tgk tv hok mana yg bes.

Ini mmg dlm plan lah. Berapa inci tu tatau lagi. Tgk bajet lah. LED TV

Ini pun sama gak. LCD TV
Atau Plasma TV pun jadi lah. Tp better LED or LCD kan.
3D TV- kalau ter lebih bajet, silakan....
Atau susah2 sgt, yg ni je. Excuse me, ni nak cucuk wayar Astro kat mana ni??

What is the difference between Plasma, LED n LCD? Klik here

p/s : All the pics : kredit to Mr Google :D

6 comments:

ejaMaria said...

hahaha... tv aku pun rosak masa lagi 2 bulan nak pindah rumah... alang-alang nak membelikan... beli terus la flat screen LCD tu...

ps : tv kecik mmg murah... tp lagi cepat+senang rosak... aku dah kena dah... beli tv kecik konon utk sementara... ;p

anie said...

smlm sy gie HKK tapi xtau nak cr sis kat mana..igtkan nak jugak la jumpa..

Hidayah said...

skong ejaMaria,lau dekat sgt nak masuk umah baru tu,beli je la TV yg mmg berkenan...tak rugi apa pun eh best lagi ada...(kes dulu camni aa last2 tv ada 2 satu tak tau nak buat apa)

E K A said...

agagagaga...kelakar.beli yg bawah tu je la...

masuk senarai gak yg bawah tu yer.beli 3d la kekda...best sket...stahu eka plasma tu best lagi.umah eka LCD je.tak mampu nak beli mahal2.dah tu nak ngusung balik semenanjung nanti susah...bestnya org tu nak masuk umah baru

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

kina pun setuju reen hantar g repair tv tue. nanti bila msk rumah baru tv nie blh letak kat ruang lain.

x rugi pun..caya ckp kina!

PUANSTOBERI said...

Maria :
Aku ssh ssh sgt aku usung tibi lama kat kg tu. Da lama ter perosok kat bakang stor.

Anie :
Lorrrr.... awat tak emel dulu yunk..

Hidayah :
kalo 2 bln nak masuk umah baru tkpe la lagi, ini tentah 2 tahun lagi kut. Umah pun baru 65% siap. Uhukss

Eka :
Plasma tu byk pakai energy katanya. Tatau lagi. Tgk la cena. Tak buleh beli skang. Kan nak gi jalan2. Kena simpan duit la.
Masuk umah baru - lambat lagi la Eka.

Kina :
Tu la..akak mmg nak repair je