Friday, March 18, 2011

~Pasal Bukit Merah Laketown Resort : Pulau Orang Utan~

So,  masuk hari kedua. Kami ke Pulau Orang Utan pula. Wahai Orang Utan..here I comeee.... ngeh ngeh ngeh. Owh, kami berdua je trip utk 2nd day ni sbb Abg Cik n famili balik dulu. Abg Cik diserang sompuit la plak.. ada asthma dia tu, tak tahan sejuk.
Makanya kami je la pegi ke Orang Utan Island tu. Dah la masa tu nak ujan. Ilek je beli tiket mcm takde rasa apa2. Walhal ujan renyai2 ngan anginnya. Entah..rasa oke je.
Tiket masuk RM25 per adult. Aku byr ngan Touch n Go, tup2 dpt RM45 utk 2 org. Aku tatau adakah sbb aku byr ngan T n G tu aku dpt diskaun. Aku pun tak tanya. Sbb masa tu mcm kelam kabut, budak kaunter tiket tu cam tak caya ngan kad Zing aku. Siap tnya ada baki ke dlm ni. Takpe la..dia tatau kan. Kad Zing tu deduct duit dari kad kredit kita, kurang je RM50 dia trus top up balik RM100.  Takkan zero value dan less than RM50 ler. Sian dia.. Berkali kali dia tgk resit. Ahaks... sian ko dik kan.. Aku siap kuarkan cash RM50 dpn dia sbb dia cam risau je kad tu takde baki dan kiterang takde duit. Alahaiii....
Kad Zing T n G
So, naik bot pun ada time. Kiterang naik bot kul 11.30am. Time tu tak ramai pun. Ada famili cina, ada grup mat saleh n cina, satu famili atuk opah bawak sorang cucunya, satu famili india n kiterang. See.. 1 Malaysia maaa.. hahaha.
Tp, agak kecewa la sbb takde life  jacket oke. Wisau.... Mat saleh tu pun da tanya sesama sendiri 'where d life jacket'. Aku bebising tp my dear kata 'udah la tu'. Aku sedapkan ati sendiri dgn mengatakan mungkin life jacket bawah kusi kiterang duduk. Giler ko...ujan masa tu..berangin.. buatnya.... ahhh..! namo pikir. Alhamdulilah, da selamat duk menulis blog skang.
Naik bot tu tak lama la. Dlm 5-10minit je. Masa tu la napak terbentang luas tasik ni. Tasik apa nama dia ni. Tasik Bukit Merah yer. Aku  ni bkn buleh. Terpikir kang kuar naga ke dari tasik ni, kuar binatang sebeso keta kancil ke. Memacam lah. Huhu.
Sampai je jeti dia suh tgk dokumentari dulu. Pasal Orang Utan la.

Takkan pasal Orang Melayu lak kan. Eh. Ter melawak bongok lak. Hiksss. Dah abis tgk dokumentari tu ada sorang tour guide yg bawak jln tgk Orang Utan ni. Tapi yg select  nya satu je. Udah ko jadi tour guide ko greet la sket pelancong ni. Kenalkan diri, citer lebih kurang serba sedikit. Ni tidak, abis je dokumentari dia trus bla..bla...bla...citer pasal anak org utan itu ini. Huhu. Aku tau la protokol bawak tourist ni kan. Kata salu bawak Lawatan Berpandu kan. Ceh! Nak jugekkk... amik..amik...kasik kat dia sumer. Miahahahah.

Tpt ni mmg tak sebesar mana. Just ini mcm donation kita la utk Yayasan Orang Utan ni. Takpe la... sedikit sebanyak ada la sumbangan kan.
Ni nama dia Adam. 4 thn kut umo dia. Tk igt dah.

Memasing Orang Utan yg lahir kat situ ada surat beranak. Kelasss kan...

Anak2 orang utan yg asik bergayut gayutan.

Siap pakai pampers, ada batal busuk, ada botol susu.

Let's save them from extinction!
So, itu saja. Kat sini pun boleh la kalo nak bawak anak-anak. Tp tak leh la pegang2 orang utan tu.

7 comments:

eT said...

kat sana ada org utan eh..xpenah tau..wahaha
kene p melawat gak nih...

deqlis said...

deqlis pun tak sampai lagik...

org utan deqlis pernah tgk kat sarawak ja...BMLR nie mmg tak prnh sampai lagik...seronok pnstoberi jenjalan ehh...


p/s: mmg sesak yg hamat...last yr deqlis park jauhhhhhhhhh jalan jer laa..sib baik berdua jer..yg ada budak kecik tu mmg lagi2x kesian.. ngan takde payung..sian deqlis tgk baby tu kena panas dehh... tak tau g ke idak nie..tgk laa mood sabtu/ahad nie ..

cikbedahlaser said...

teringt gmbr OU.. yg tgh kencing sy amik gmbr die.. hahahah nmpk tuttt die.. hahahahah

ehhh xde life jacket? masa sy naik aritu ade...

vaithis said...

wah seronoknya....dapat bercuti dgn family

PUANSTOBERI said...

eT :
Ada... dia mcm tpt utk menyelamatkan org2 utan ni. lps da buleh berdikari dia lepas kan la.

Gi la tgk nati :)

Deqlis :
Takpe, nati bila nak bercuti boleh la put BMLR in ur list kan :)
Jenjalan seronok je Deqlis. Hihi

p/s: Tu la pasal, rasa mmg tak pegi la kut, lagi2 musim ujan ni kan.

CBL :
Ari tu masa kiterang pegi Ecopark tu ada gak binatang tgh uk uk.. hahaha

Takde life jacket masa tu pidah, giler risao wehhhh

vaithis :
A'ah..seronok seronok seronok (gaya upin ipin)

ejaMaria said...

dah tak leh pegang yer?... masa aku pegi dulu (lamaaa dulu la... masa tu BMLR ni baru buka...) bole lagi pegang2 ngan amik gambar sekali...
tp pun tak best sbb aku kena gigit ngan OU tu... :(

E K A said...

alor comel je org utan tu.nak beli sekor boley.bila kekda p ni.