Monday, October 18, 2010

~Pasal PCOS~

Tetiba aku mcm menggigil jer. Terkejut pun ada gak. Risau pun ada gak.
It's about seseorg yg rapat dgn aku. Lebih kurang aku gak kawen, tp masih tak beranak.
Dia ada period prob. So, gi check then diagnosis ada PCOS.
Rasa laju jantung aku bila dia tunjuk surat hosp yg dia di diagnosis PCOS.

Huwaa...tetiba aku lak yg gigil. Katanya better akak pi check.
Owh.. selama ni aku tak penah nak hirau pasal PCOS ni walo aku salu jer baca kat porem porem.

Tp dari apa yg aku baca, aku mmg takde simptom PCOS.
Period aku tak pernah miss dan mmg on d dot. Baik dia..tak pernah lewat. Kalo lewat pun ada la 2, 3 ari je. Saja kan..nak bagi aku macam 'eh..peknen kah'. Ha gitu.

Simptom PCOS :
Apa simtom dan tanda PCOS?

Terdapat banyak simtom dan tanda PCOS. Tetapi kebanyakkan dari wanita yang mengidap PCOS mengalami simtom yang berbeza-beza diantara satu sama lain seperti:

    * Haid yang tidak teratur
    * Tiada haid selama berbulan-bulan
    * Tiada ovulasi
    * Pertambahan berat badan yang keterlaluan
    * Tumbuh bulu lebat pada muka dan badan
    * Kencing manis

Gigil wes. Walo takde simptom PCOS, tp aku tetap mcm risau..apa lak aku nyer diagnosis ni kan. Owh.. aku rasa mcm hari ni gak aku nak ke LPPKN.

Info : Here

13 comments:

☆ciK mOt☆ said...

reen...bleh saya panggil reen...sebab rasa cam sebaya jek ni..
ni nak citer pengalaman saya..
sebelum saya kawin doc sahkan saya ada ovarian cyst...so kena wat minor operation...tebuk tiga lubang kat perut, pusat tuk masukkan apa tah buat cyst tersebut...operation ni saya buat dalam bulan 12 tahun 2005...dan pada ujung januari 2006 saya telah mendirikan rumahtangga...hurmm... lebih kurang 7-8 bulan jugak saya free...tapi time tu tuhan saja yang tahun perasaan saya...selepas operation tu, doc suh saya amik suntikan lucrin tuk menahan period dari datang...siyes, gile sedih time tu..tak tau camner nak tau dah ada isi ke idak sebab doc sekat piod kan...dan lebih kurang bulan 7 gitu barulah sah positif...syukur sangat...rasa nak meroyan sebab takut sangat kalu tak leh mengandung...memang sedih ar time tu...
eh panjang lak komen saya...tapi tu pengalaman saya yang pernah ada cyst ni...

E K A said...

akak PCOS = cyst ke...risau la mcm2 la penyakit pmpuan ni.smoga kita tidak tergolong.ya allah ya tuhan ku.kurniakan lah kami zuriat

☆ciK mOt☆ said...

eh reen...sori kalu salah...
awak cite sal PCOS...saya lak citer pasal cyst...
tapi saya doakan moga rezeki buat awak dan kengkawan lain akan tiba juga...
jangan cepat putus asa ye...

cikbedahlaser said...

uhuhuhhu mcm2 masalh pompuan sy dgr skrg...nak2 plak sejak menunggu je sesuatu tu.....
sy sama cam aakak la... peod..teratur... kadang2 je die ngada2 bg surprise... tp tu la.. xde rejeki lg la tu kot...

haszuraidah ishak said...

eh..pcos lain kan ngan cyst..huhu, masa peknen dulu doc scan ade cyst, tapi bila dah 4 bulan, cyst tu hilang..huhuhu..dahle tak wat pap smear lagi..gerun!!

Che Sue said...

my pren pun mcm kes cik mot ni.. dia tiub falopio tersumbat sb cyst tu yg xpeknen2 ..operet then kn amik injek tahan peyet tu for 3 months.. last2 dh 6 bln peknen baru sedau! dia ingt kesan ubt lagi tu pasai xmai peyet.. dia kawen dh more than 5 years rasanyer..

ejaMaria said...

pegi LPPKN tu... gi check... aku yg takde ape pun pegi LPPKN tu... tiap-tiap tahun menyerah diri buat pap smear...

cikCha said...

masih igtkah dikau psl endometriosis ku dulu itu? huhuhu...

Asma said...

reen, ada baiknye kita check..lagi2bila da 2 taun kawen (faktor umur yg da meningkat pun elok cek gk)..at least kita tau..sakit ke tk tu kemudian cite..cam asma bila cek (both hubby n wifey), bila tau ada masalah, cepat2 berubat..ubat pun makan, alternatif laen pun wt juga..yg penting usaha..

PUANSTOBERI said...

Cik Mot :
Eh..awak izan kan?? awat tukau nama neh. Haha.
Thanks sharing2 citer awak tu. At least buleh jadikan pengalaman pada kengkawan lain kan.

EKA :
Kak Reen rasa PCOS bukan cyst. Tkpe..nati kak reen wat citer pasal cyst plak eh.

PUANSTOBERI said...

CIkbedahlaser :
Tatau la kan apa masalah kita ni. Umm....

Haszuraidah :
sy pun dgr ramai yg ada cyst tu ilang bila peknen.

Che Sue :
takut oih..aku ni di diagnosis apa lak agaknya kan

PUANSTOBERI said...

Maria :
Mmg nak pegi..tp kalo aku start..makna aku kena bersedia utk memulakan treatment. Nati aku pegi gak..

Shah :
Nati aku buat citer pasal endo ko plak tu eh

Asma :
Mmg nak check. Tp mcm Reen kata kat atas tu la. Bila nak pegi check tu, kena bersedia dah utk treatment ke stage seterusnya

ShinGoChan said...

che sue..kwn tu pnah buat upt x d rumah sepanjang x period