Wednesday, October 20, 2010

~Pasal Apa Nak Sponsor~

Nak tnya uols lah. Pasal sponsor adiah masa ipar duai uols kawen.
Apa nak bagi eh?
Aiols tak penah ada experience lagi neh. Wisau juga dikatakan 'menantu hantu' nati kan. Ngehehehe.
Dgn adik beradik pun lagi la takde. Makluma aiols ni kan anak bongsu kekdahnya. Retu masa aiols kawen mmg adik beradik aiols la sponsor itu ini. Awwww..tenkiu la abg abg n akak ku yer. Hoho.

So, bln 6 thn dpn akak ipar aiols nak kawen. So, tgh pikir2 la nak bagi apa.
Memerlukan la khidmat cadangan dari uols uols yg disayangi nih. Hihi.

Aiols terpikir utk sponsor baju sedondon utk adik beradik pompuan n mak mentua.
Tp aiols takut pulak tak kena dgn taste mereka mereka. Bkn sng uols..aiols ni kan org luar je. 
Aiols dah kena sekali ari tu masa akak ipar aiols tu tunang.
Aiols ikut dia pi mekap kat kedai mak andam. Then mak andam tu tnya nak mata cemna. 
Aiols bagi sajesyen suh buat mata smokey eyes. Sbb smokey eyes kan masih 'in'. aiols nak la kak ipar aiols tu napak 'lain' sket kan.
Lalu mak andam tu buat la smokey eyes.
Balik umah ada yg terkejut badak..dan dikata "eh..mata ko mcm antu lah".
Haaaa...aiols ni ter sedak jugak lah.. Rasa mcm 'alamak..mati aku..aku yg sajes"
Jadi lps kejadian tu cpt2 aiols ni tersedar yg aiols ni org luar sahaja. Aiols tak buleh la nak memandai2 nak sajes itu ini. Sejak tu aiols tak berani nak sajes apa2 walo pun dlm otak aiols ni memacam aiols nak sajes kat akak ipar aiols tu. Contoh macam tema hantaran la, baju sanding la, gmbr outdoor lah..tp namo dah..aiols takuittt... aiols kena sedau diri yg aiols ni org luar..takde hak nak sajes itu ini..lain la kalo utk wedding anak2 buah aiols yg sedarah sedaging kan. No matter lah kan..

So, tu sbb bila terpikir nak bagi baju satu sorang, aiols terbayang nati derang tk suka. Tk kena dgn taste they ols. Aiols pun bukan la nak mampu nak belikan mereka satu sorang batik original kan. Just kalo nak beli pun kat Jakel tu, yg hok berderet tepi dinding, yg dari beratus ringgit tu turun harga masa 'happy hour' tu aiols mampu lah. Mana la tau..kalo retu aiols sajes mata smokey eyes jadi antu ni nati aiols bagi kain derang kata 'aloh..kain camni nak buat baju, aku baju camni tak pakai..mcm baju antu". Oh..aiols tak berani.
mata antu kah uols??? gmbr : sini
So, aiols pikir nak bagi sponsor satu jenis hantaran. I.E gegula. Tp retu masa tunang aiols dah bagi. Nati derang kata 'budak ni takde idea ke..nak bagi yg murahhhh je'. So, delete la plan tu.

Lps tu aiols pikir bagi cash je. Lagi sng kan. Tkde kena kata ke apa ke. Bagi trus ke mak mentua kan. Tp how much? Itu yg aiols pening nak pikir. Aiols ni bkn keja pegawai JUSA uols. Gaji puluh2 ribu. Aiols ni pegawai gomen cabuk ja. Nati kena lagi. Aiols takut sungguh la uols sejak kejadian mata antu tu. Aiols mcm terasa sungguh ke orangan ke luaran tu uols, org luar yg suka2 ati ikut suka kau aje nak bagi cadangan. Ha...gitewww...

Tp aiols ada terpikir gak nak sponsor gudie bag. Mebi 100 bag la dgn isi2 skali. Utk tetamu belah lelaki kan. Tp kan..aiols takut gak tu nak bagi. Takut nati derang kata lagi..'eiii...ada ke bagi gegula nih..tak kelas langsung ko". Ha cena?? aiols fobia okeh sejak kejadian mata antu tu. Aiols kena sedar diri yg aiols ni org luar sahaja. Maklum la..aiols selama ni bongsu..lupa plak aiols dah ada 'adik2' skang nih. Aiols pun tatau derang nyer 'family culture' cemana sbb ngan family aiols , walo dari kg ulu banat tercerok sanun, weols okey je kalo lain dr yg lain, baju sedondon suma ni.. yg ikut2 trend ni takde hal lah.

So, apa pendapat uols?? Kalo uols, uols bagi apa ek. Meh la share2. Sharing is caring rite?? 
Love uols. Muah muah.
Oh..ada mcm ter kompius.. aiols nak carik menda di sponsor, maknanya apa aiols nak bagi utk menjayakan majlis perkahwinan nih. Bukan utk carik adiah. Adiah tu simple mimple...mmg nak beli jugak beside yg sponsor nih. Takde la niat nak riak ke apa.. sumbangan ikhlas uolss..ala..uolss nehhh... sajer je taw wat2 tak paham... ni yg aiols rasa geli geli nehh..awwwww...

Err.. hezesuze..aiols da ter amik trade mark uols lak reni.. jgn marah eh. huhuhuhu

13 comments:

Cute MuM said...

adik ipar me nak kawin bulan 11 nie, tapi kenduri kat belah kami bulan 12... Me n Daddy sponsor baju penanggah jer.. Dalam 50 helai... ikot tema lah...
Masa me kawen, buat untuk dua-dua rumah... nampak cantik sikit bile pakai ramai-ramai...Sampai sekarang pon diorang still pakai baju tue..
hepi gaklah.. diorang hargai apa yang kami bagi tue..
Sebab masa kami kawen, adik ipar ada sponsor gak.. jadi nak balas balik la nie..
Alhamdulillah walaupon me menantu sulong, diorang layan me baik sangat...lagi2 My MIL xder anak perempuan...jadi hubungan kami rapat lah...

~ain said...

HAHAHA payah jugak laa kalau byk komen ni.. dulu, adik ipar saya kawin saya sponsor cupcakes untuk hantaran dan gula-gula buh dalam goodie bag.. cuppies tu dalam RM200++ juga, gula2 tu beli banyak gileee tak tahu berapa dah.. untuk 1000 pack... itu je yang mampu nya pun. byk2 pun tak dak laa.. sendiri nakkahwin, pepandai cari laa hahahahah

nasib baik tak komen apa-apa.. dorang ok tak de hal punya..

ainilazwa said...

kak bagi je ape2 dengan seikhlas hati
hihihi
duk payah nak pikir dia cakap ape..janji ikhlas..
mak saya senang je bagi buah-buahan je jadi hantaran..
kire tolong2 topup la dulang hantaran..
hihihi...
lantak pi orang nak cakap ape...
hihihi

hasrul hassan said...

Salam ..
saya nak bagi cadangan (yang memang saya buat).

Apa kata kalau boleh belikan benda yang perlu bila menjadi suami-isteri@berkeluarga. Macam saya - saya belikan mesin basuh, rasa cam mahal.. cubalah kongsi dengan ipar2 yang lain.

Kalau nak bagi time hantaran ni, tak yah la kot sbab nanti akan ada banyaaakkk hantaran jadi susah lak nak menganto. Jadi beban lak nanti.

Baik bagi sesuatu yang orang tak nampak - hanya pasangan tu je yang nampak - dah boleh jauhkan dari riak.

Cadangan nak bagi:
Mesin basuh, radio alarm, bantal nak tidur (nanti ramai datang bertandang rumah pengantin nak kena ada bantal byk), kuali nak masak2, tong gas (satu tong RM80 kot), kain sarung@batik dan seangkatan dengannya.

Terima kasih.

http://hasrulhassan.blogspot.com

Hezesuze said...

aduaaiiii uols senang jek tu...huhu apakata uols sponser acar buah tuk 1000 org makan..???

uols bleh order jek ngan weols..ngeh ngeh ngeh...alaaaa bajet 1tong acar buah tu RM350 jek..

ramai bleh makan nnti...eh eh ni bukan promote tau ni just bagi cadangaan...ahakss!!

lagi satu acar buah ni bleh tahan lama uols...lagi lama lagi sedappp!! huhu

PUANSTOBERI said...

Cute Mum :
Mmg cunh kalo ramai2 pakai baju sama. Umah kak reen dulu pun adik beradik pakai baju yg sama. Kak Reen yg pilihkan baju tu. Selamba..suma terima dgn rela hati je. Tkde byk bunyi.. hihihi..siap buh manik2 bagai lagi derang.

~ain :
tatau la pasal..sejak kejadian tu dah mcm fobia utk bagi apa2.. tak kompiden je rasa. TU la igt nak bagi gudies je la nati.

PUANSTOBERI said...

ainilazwa :
Umm..tp top up hantaran tu dah buat ms tunang retu. Ngelat plak katanya kang asik nak sponsor dulang je. Hihikk..

Hasrul :
Thanks atas cdgn tu. Sgt dihargai. Tp nyer tu namanya adiah. Adiah tu mmg mudah la..hnya pengantin je dpt, lagi tak mengutuk apa sbb org tu je tau dan dpt.
Tp ni sumbangan ketika kenduri lah. Takkan nak buat dunno jer.. mmg menantu hantu/ ipar hantu la jawab nya kan.. Hahahahah

PUANSTOBERI said...

Heze :
Aiols berkenan dgn idea uols nih. Tp nyer derang amik katering sure dah ada acar tu..ke kata kat derang tak perlu amik acar tu dlm katering. aiols nak sponsor.. haa.... oke jugak tu kan.
1 tong je eh.. ok..akan dipertimbangkan. Kalo komen jugak aiols suh je they ols bikin sendiri. Hahahahah

masjuliana ~masjuju~ said...

adik pun nak kawen. pun blm pikir nak sponsor apa lah.

AyangAizul said...

thun depan ni dua2 belah kitorg nak wat knduri. adik sndiri ngan adik ipar (adik aizul la tu... kang jmput yer umah kg ngan umah sini...)

ohhh... lari bajet ku thun depan. so thun dpn kitorg xder angan2 la nak g cuti jejauh... huhuhu

cash mmg la kena ulur gak kat makpak kan. nak adil, dua2 belah kena bg sama byk. tp pkai duit masing2... boleh..??? dah makpak masing2 nak knduri kan

utk adik sndiri pmpuan, sng citer, tp xtau lg nak sponsor apa. xleh bgtau awl2 sbb nnt dia demand tinggi (giler akak kedekut... muahahah). tp biasanya mcm time tunang ari tu kita tgk apa yg tak cukup ker, bajet kecik ke so kita tmbah la bajet dia sket. tp benda lain pun rasanya ada gak kot nak bg or tmbh utk goodie bags ke, bunga telur ke apa ker...

utk adik ipar, dia tu lelaki. lg sng kot tya je apa lg nak tmbah ke mcm kek ke apa ker.

tp yg mmg slalu buat kalo mana2 belah ada wat knduri, msti ada beli apa2 utk org gotng ryong tu makan. mcm kek ke kuih ke apa ker... dua2 kenduri ni mmg kompem xguna katering so mmg ada la utk org gotong royong mkn time sarapan mcm tu la....

sorry... terpanjang lak hujah ku... eheh

BHMB said...

reen...xyh nk pening...kalo takut nk beli brg...bg je cash suda..ikut brp yg ikhlas n mampu bg..diorg nk..diorg amik..diorg xnk..xyh ckp byk..yg penting dh bg..nk puaskan ati org mmg ssh..tp rasanya tu yg tbaik..kalo brg2 tu mmg payah sket..takut x 'in' ngan taste diorg..maybe taste diorg taste mak2 datin..taste kita taste anak2 je..so, susah sket la kan..kalo cash..diorg leh la tambah byr apa2 yg blh..sng..xyh peningkan kepala..ita pun x rasa family mtua reen jns fussy..cuma mulut2 luaran je yg lbih2 kekdg..

Okid said...

salam kak reen

ni cdgn za laa..yg nie yg asben za bg kt mak aritu ms adik kawen..kami berdua sponsor beras je..tp sblm beli tu kami tny dulu laa nk guna beras apa..heheh..sponsor takat yg mampu laa..kami tong2 half2 sorg byr..xsilap RM400 kot...kalu kt asyik pk je dorg suka x suka..susah laa kak..sbb bkn snang nk puaskan ati org nie..

PUANSTOBERI said...

masjuju :
mari kita sesama berpikir

ayangaizul :
wahh..ada kenduri yer..okeh..kalo ada kat kg masa tu, Insyaallah boleh dtg.

Ita :
Btul.btul.btul kan???

Za:
Deme guna katering Za. Kalo tak oke la bagi beras kan. Tp takpe la.. kut acar buah cam cdgn Heze tu pun oke dah tu kan :))