Monday, October 25, 2010

~Pasal Onn Jaafar ke Jaafar Onn~

Ini kes terjadi masa tgk berita yang ada citer pasal Perhimpunan Agung UMNO retu. Kan masa tu berita suma pasal ini je.
So, ini perbualan kami somi isteri.

Isteri : Awak tau tak apsal PM kita dah ada 6, tp Presiden UMNO ada 7.
Suami : Tau la..kan sorang tu tak jadi PM, tp jadi Presiden je.
Isteri : (dalam ati..ok la kan..tidak la buta sejarah kan..hihiikks). Sapa yg tak jadi PM tu?
Suami : Ala..tu Jaafar Onn tu lah.
Isteri : (owh..tahu nama gak..btul lah tak buta sejarah..tp eh..apsal semacam je nama tu). Ehhh..apahal pulak Jaafar Onn...awak ni merepek kan.
Suami : Eh..eh...silap..silap...Onn Jaafar la..ha..betul Onn Jaafar.
Isteri : (tak kata apa dah..gelak mcm org giler..ngeh ehehehehee...)

Ok, kenapa beliau jadi Presiden tp tak jadi PM? Aku pun tak reti nak terangkan. So buleh baca kat sini - incik wikipedia. Selain tu pinjam la buku anak2 buah yg nak amik PMR ke SPM  ke untuk baca. Ngeh he he... tu la pasal. Dulu belajo utk pass peksa je kan. Ini la jadinya.

Subjek Sejarah akan dijadikan subjek wajib lulus pada tahun 2014. Eh. Ke thn 2013. Pada pendapat aku, bagus la sbb makin lama kang makin dilupakan sejarah negara ni. As for me, Sejarah aku tidak lah cemerlang. Masa PMR dpt B n masa SPM hanya dpt 3. Tp aku mmg sker subject Sejarah. Kengkononnya org kata nak jadi loyer kena cemerlang Sejarah. Ngehh...

Tp aku kenal lah ini yang nama dia Onn Jaafar.
Copy - Here


Dan ini Jaafar Onn

Source : Here


4 comments:

Hezesuze said...

hehehehe sib baik tersasul ngan somi isteri jek...haha

Che Sue said...

fuhh sib baik aku dah lepas sume tu.. I HATE HISTORY! time PMR stress aku tgk sume bebudak hostel kulu kilir pegang buku note sejarah..lebih2 lagi si nezy siap tido buku sejarah ataih muka! sib baik dpt B even aku tembak most of it time exam..hahah! sib baik lepas tu masuk vokay, tak blaja sejarah langsung! hiks!

PUANSTOBERI said...

Heze :
Tu la seb weols je yg ada..kut KP ke ada harus dia suh bagi show cause letter nih. Ngeh heee..

Che Sue :
Aku sker oih sejarah masa SPM. Ada esei ke masa tu ah..aku tak ingat dah. ke takde..tp aku tatap sker la. TP nama cikgu sejarah tu lupa la plak. Cikgu Maryam ke sapa ke tah.

cikbedahlaser said...

errkk...jgn tny..x taw lnsung... spm sejarah failed