Tuesday, January 8, 2013

Melayari 'Facebook' Pada Waktu Pejabat Satu Bentuk Rasuah


Ahad Januari 6, 2013
SPRM: Melayari 'Facebook' Pada Waktu Pejabat Satu Bentuk Rasuah
Oleh R.S.N. MURALI dan LOSHANA K. SHAGAR

MELAKA: Penjawat awam dan kakitangan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) yang melayari media sosial atau melibatkan diri dalam hal-hal peribadi semasa waktu bekerja boleh dikategorikan sebagai mempunyai rasuah komited, berkata Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

"Sebagai contoh, jika seseorang menghabiskan tiga jam semasa beliau ditetapkan waktu bekerja untuk tugas-tugas peribadi, ia boleh disifatkan satu bentuk rasuah sebagai Kerajaan terpaksa membayar pekerja untuk menggunakan sepenuhnya tempoh bekerja untuk menyelesaikan tugas-tugas yang berkaitan dengan bidang tugas masing-masing, " kata SPRM Timbalan Ketua Pesuruhjaya Datuk Sutinah Sutan.

Ini juga digunakan kepada mereka yang melayari Facebook atau lain-lain bentuk media sosial, kerana tindakan sedemikian boleh dianggap sebagai terpesong daripada spesifikasi kerja mereka, katanya selepas menyaksikan majlis menandatangani ikrar integriti korporat oleh Kumpulan Melaka Berhad (KMB) di sebuah hotel di sini semalam.

KMB adalah agensi kerajaan negeri yang pertama untuk menandatangani ikrar yang bertujuan mewujudkan persekitaran perniagaan yang bebas daripada rasuah dan menegakkan prinsip anti-rasuah.

Ketua Menteri Datuk Seri Mohd Ali Rustam adalah tetamu kehormat pada majlis itu.

Sutinah berkata perbuatan terlibat dalam tugas-tugas peribadi semasa waktu bekerja boleh dianggap sebagai melanggar kontrak pekerjaan dan pesalah boleh menghadapi tindakan disiplin oleh lembaga tatatertib.

Nak baca penuh kat sini 

******
Smlm kat FB, Utusan minta kita komen berkenaan perkara ni.
Aku ada komen gak la. Haha. Saja la kan. Tp ramai la komen kata byk lagi menda lain yg boleh SPRM ni amik berat, selain dari isu camni.

Berdasarkan definisi 'apa itu rasuah' yg diambil dari laman web SPRM :

Apa itu Rasuah?

Penerimaan atau pemberian suapan sebagai upah atau dorongan untuk seseorang individu kerana melakukan atau tidak melakukan sesuatu perbuatan yang berkaitan dengan tugas rasmi. Suapan terdiri daripada wang, hadiah, bonus, undi, perkhidmatan, jawatan upah, diskaun.

Berdasarkan Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 (ASPRM 2009) (Akta 694), terdapat empat kesalahan rasuah yang utama iaitu:
Meminta/Menerima rasuah [seksyen 16 & 17(a) ASPRM 2009]

Memberi suapan [seksyen 17(b) ASPRM 2009]

Mengemukakan tuntutan palsu [Seksyen 18 ASPRM 2009]

Salah guna kuasa [Seksyen 23 ASPRM 2009]

So, skrg ni SPRM kata main facebook/laman sosial = rasuah
Oke la, apa yg ingin disampaikan adalah, kita guna time pejabat utk urusan peribadi, cam dah guna duit dijalan yang salah. Bila dijalan salah, cam rasuah jugak lah kata SPRM. Gitu lah kot. Aku pun takde masa nak kaji satu persatu seksyen2 yg disebutkan atas tu.


Haha. Ada ke orang tgk fb ke laman2 web lain ni smpai 3jam - pada waktu pejabat? I dunno. Aku akui, kengkadang aku pun tgk juga. Zaman smartphone ni, manade yg guna PC office dah wey..seme tgk kat tipon memasing je. Tp takde la tegak straight 3 jam. Itu kalo takde keja kat rumah buleh la. Dah sendat palaotak tu kat tpt keja tu, tgk la kejap. Tgk instagram kejap. Pastu dah lah. 

Ini juga berkaitan tanggungjawab. Bukan t.jawab sebagai pekerja saja. Tp sbg khalifah Allah. Kalo tau dosa pahala, tau lah sebab dan akibatnya. Dah mengkalo tau ada curik2 masa tu, jgn la pulak berkira sgt dgn kerja. Kerja lebih masa dlm 2,3 jam lebih tu, tak perlu la claim. Kut ada nak g outstation - g airport terpaksa naik kenderaan sendiri - takyah la claim. Walau tau, "timbangan"  tak dikira camtu, tapi at least, ada timbal balik. Takkan la nak jadi robot sepanjang 8 jam ni weh. Mau stress - takde dah time tu nak pakai inner peace ke hapa dah.

Byk lagi kut yg boleh dikategori secara direct ngan term rasuah ni. Dan byk lagi yg perlu dibenteras. Toksah duk rigid sgt bincangkan pasal ni. Kang tak memasal Msia jadi nombor 1 yg byk rasuah (yelah.. da semua org ada FB kut). Kalo kat tpt kerja pun dikatakan rasuah kalo tgk FB, kat rumah pun, para isteri ni kalo diikutkan rasuah juga la sbb FB bukan salah satu tjawab dalam rumahtangga. (T____T)

p/s : Nak senang block je seme laman sosial ni dari dpt dilayari oleh seme orang. Bukan takat block kat pejabat je. Block seme2 dgn line2 internet segala. Takde broadband, unifi ke hapa seme tu. Biar negara Malaysia tak perlu ada seme tu. Aman lagi kot. Muahahaha.

13 comments:

::EIDA:: said...

HIkhikhik... senyum je sbb ida buat menda yg same.. takmo komen panjang2... hahhahahaa

BaTiK_PiNk said...

yani sebagai penjawat awam di kerajaan negeri Melaka, just nak kata "Hahahahhahahahahahhahaha....whatever la? Saya berkerja siang malam dan waktu cuti, jadi saya berhak dapat hak saya guna FB time kerja, sebab 24 adalah hari saya bekerja untuk kerajaan negeri. Rasuah? Lick my assh*le.......muahahahahaha!

BaTiK_PiNk said...

yani sebagai penjawat awam di kerajaan negeri Melaka, just nak kata "Hahahahhahahahahahhahaha....whatever la? Saya berkerja siang malam dan waktu cuti, jadi saya berhak dapat hak saya guna FB time kerja, sebab 24 adalah hari saya bekerja untuk kerajaan negeri. Rasuah? Lick my assh*le.......muahahahahaha!

Anum said...

FB kena block :(

♥cikmOt♥ said...

kak, saya berblog jek..takpe kan...hehehe

Sheila Salim said...

Assalamualaikum awak, sheila pun ada baca ni baru2 ni. kadang2 je on sekarang. hee. kalau buka pun terbiar tanpa ditengok, hehehe

aquagugurl said...

saya harussss online fb sebab saya buat side income thru fb..sorry..but keja hakiki tetap di dahulukan jugak.. :)

Sue-Rya Qistina said...

fb kt office mmg kena block lama dah. klau online pun, guna phone je kot. duit kita kan. sekati kita la. cuma kena la pandai bahagi masa...hohohoho. rasanya bnyk lg mende lain yg dianggap sbgi rasuah yg perlu diorg titik beratkan. setakat mende mcm ni...adoyai..apapuntabley

honeylily said...

terbaek la komen kak eda...kan..kalau 8 jam straight pk keje, meletup kepala ni..

Zana Adieyza said...

mmg boleh meletop la kepala kalau ngadap pc buat keje straight 8 jam.. huhuhu..

cik viruzz said...

ni wartawan salah misquote ni.. tgk kat youtube odvmacc x de pun mention tgk fb tu rasuah...

PUANSTOBERI said...

EIDA :
A ha.. hihikk

BATIK PINK :
Kan?? tetiba nak kata rasuah plak


ANUM :
Kat sini pun. huhu


CIKMOT :
Yg tu belum ditafsirkan lagi. Hihi


SHEILA :
Kat ofis kena block, tp kat phone kan ada. Hihi


AQUAGUGURL :
Kan... kita tahu la mana nak didahulukan.

PUANSTOBERI said...

SUE :
Tu la pasalnya. Byk lagi menda lain kot buleh difikirkan.

HONEYLILY :
Itu lah dianya.. yg org lelama dulu sblm ada FB segala ni yg salu kuar minum tu tak apa pulak.


ZANA :
Haha. Jangan meletup..jangan


CIKVIRUZZ :
Rasanya lah tu. Tp nak wat cemana.. dah termasuk dlm paper, jadi org pun dah percaya itu lah yg diperkatakan. Huhu