Wednesday, January 30, 2013

Edisi Tengok Wayang : JUVANA

kredit : Here
Yey! At last. Setelah sekian lama tak g menonton, akhirnya dapat gak pegi. Itu pun takut2 nak cakap ke MyDH. Lps balik dari beli tea-set tu, tnya myDH nak lunch mana? Tak cakap pun nak g tgk wayang, walo beberapa hari sblm tu dah hint. Tah..dia cam taknak ja. Jadi, aku pun takmo serabut2. If dia tanak, kita leburkan jelah  RM15 tgk kat AstroFirst. 
Tetiba dia kata 'kata nak tgk wayang'
Eh.. dia nak la pulak. Ngehehehe.
"kata taknak.."
"Nak la.. jom..jom"
Jadi, terus ke Festival City. Mmg cadang nak try tgk kat MBO ja walo kiterang biasa tgk kat BTS. Sbb dkt ngan umah kan.

Smpai sana dah dkt sgt kul 2pm. Tygn mmg kul 2pm. Tah pehapa tah nak beli tiket MBO ni. Tpt beli makanan sama ngan tpt beli tiket. Kira dia nak buat cam mudah, beli tiket buleh beli makanan skali. Tp time aku pegi tu ada 2 kaunter ja. Jadi, kami nak beli tiket, beli kat kaunter tiket. Lps tu skali lagi beratur nak beli popcorn. Huh!

Masuk ja wayang dah start. Mujo org tak ramai. Lagi pun amik tpt yg ujung. Sng. Takde la nak sekius me, sekius me.

Juvana The Movie - ada yg kata tak bes. Tu aku kata, bila tgk wayang (Melayu la esp) jgn letakkan high expectation sgt. Nanti mesti rasa tak bes kalo citer tu tak meet our expectation. Aku pun mujo la tak tgk awal2. Jadi, bila dah ada org kata tak bes, aku dah set mind aku 'tak bes kot citer ni'.

Nak bagi berapa bintang? Tak reti aku bintang-bintang ni. Tp pada aku - oke ja. Kasik bebudak jahat tgk.. kalo derang masuk sekolah juvana cemna rasa jalan terkengkang (upss....!), cemna rasa duk dlm bilik gelap ngan tikus segala. Nak jumpa mak yg sakit pun tak buleh. Haa.. baru kau tahu kan.

Cuma ending tu. Mengapa begitu? Cam takde kesudahan. Ke mahu buat Juvana 2 pula? Patut citer pasal Jamal pun perlu dipanjangkan sket. Sapa yg datang melawat dia tu (lakonan Sara Ali), kakak ke gf? Ke ada dia tunjuk awal2 yg masa aku lum masuk wayang tu lagi. Pastu, mengapakah org yg dtg melawat tu perlu lalu kut sungai hutan bagai masa ada rusuhan tu. Aku rasa, secara logik aku lah, kalo sekolah juvana ke penjara ke apa ke tak semudah itu nak keluar. Selain pagar, kawad berduri penuh keliling tu. Ini dia tunjuk derang kuar kut pagar yg cam bebudak dah buat utk 'fly'. Dan rasanya mmg ada pintu/pagar kecemasan jika ada apa2 berlaku termasuk berlaku kebakaran kan. Itu aku nyer logik akal lah. Aku pun tatau lah keadaan dlm tu. Mana aku tau.. bukan aku penah melawat sesapa dalam sekolah juvana tu. Tp aku penah melawat penjara Kajang. Which, ko igt senang nak keluar gitu je. Berlapis2 pintu. Aku mmg masuk area dlm tu. Dpt lihat para banduan tu. Masa tu kiterang wat lawatan sbb nak tgk cara derang ni simpan stok kat stor. Dan org yg datang melawat sanak saudara bukan masuk kawasan dlm. Kat luar dari pintu berlapis2 tu. Itu penjara kot kan.. sekolah juvana tak begitu. Agaknya lah.

Lan Botak. Eh. Lan Todak. (eh..cam sebut nama laki sendiri plak). Aku rasa tak perlu kut dia meliuk lentok cam nak bagi org menyampah la kononnya. Tak jadi lah.. Sepanjang masa ko buat ala ala melatah tu. Naik meluat plak rasa.

Next... bebudak Wira Bakti - aku sker je. Botak masih cam dulu. Ain pun camtu. Daim cam tenggelam sket watak dia sbb dia dah bebas. Tp cute ja bini dia tu. Jadi Sara. Dia pakai kurung moden cam sweet sgt. Nak buat gitu lah walo aku tau aku tak la sweet cam dia. Haha. Tetiba.
kredit : Gua.com.
Jadi, oke ja kalo nak pegi tgk. Takde la rasa ralat kuarkan duit utk menonton. Takde seteruk citer Antu Botol Kicap (ahaha.. teruk nya compare ngan citer tu). Cuma, gmbr cam gelap kengkadang. Aku pun tatau adakah sbb MBO atau mmg citernya begitu. Siang pun gelap. Apakah?

p/s : Balik kg ujung mggu ni nak suh abg aku beli kat Astro First lah. Cam tak puas lak tgk. Ahahaha. Mesti dah kuar kot. :P

11 comments:

Anum said...

nak tgk gak

Nad MamaZN said...

Alemak,.cambest jek
Tp cam bese jugak..mampu download kt tenet je la....huhu

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak reen, alaa sheila baru nak temankan suami g tengok wayang... heee, beli cd cetak rompak je jawabnya hahahhaa

AiTotYati Mat said...

salam kekda.

Ai selalu g MBO melaka kt melaka mall ni sbb dekat dgn rumah n free parking. heeee

start akhir tahun lepas MBO buat mcm tu, kaunter beli tiket sekali dgn bli mknn. pd pendapat Ai, nk memudahkan ahli2 MBO kot. mcm Ai mmg dah lama jadi member MBO so cuma touch member kad kat tmpt kadnye tu, pilih movie then klu nk bli popcorn dpt less sekali. duit tolak dari dlm kad tu. oh ya harga tiket member MBO murah RM1 drpd harga biasa. cuma Ai hanya akn bli tiket kt kaunter kalau mesin kiosknye rosak

SyaNa said...

tggu astro 1st je la :p

PUANSTOBERI said...

ANUM :
Siler ler.. bes jugak..

NAD :
Beli ler kat astro 1st. puas sket nak tgk kut. huhu


SHIELA :
W'salam. Pegi le tgk.. ada lagi kan.. bes je..

PUANSTOBERI said...

AI :
Owh.. kena jadi member rupanya.. tak ketahuan la Ai, akak salu beli tiket online ja.. trus ja masuk tunjuk tiket yg diprint / kat phone tu. huhuhu.. tu kat GSC/TGV ler.. uhukss



SYANA:
That's much better :)

ch@ said...

tggu abi donlod, hahaaa. astro 1st pun tak smpt nk tgk. skrg ni, lyn drama yg sejam2 je.

Zana Adieyza said...

zana pun dah setahun x tengok wayang.. lama sungguh.. asyik berwayang kat rumah jer.. tp sesekali dpt tgk wayang best gak kan..

noorzie said...

hehe...sy tgk gak mggu lps, nk gak tau kn ape smbgn nye dr drama tu..

tp komen sy lbh krg akk la, ok tu ok tp yg x logik bab owg rmai ikut sungai tu ngan nk tau sgt nape pangai pengetua tu len mcm sgt..ada kna mengena ngn sape2 ke sblm ni...hehe

plg xleh blah bab lan todak tu rsa nye xleh trima lgsg dia tu...huhu...bkn menyampah ngn watak, tp cara dia bwk watak tu mcm x kena je...nyampah tul...tukar pelakon lain leh takkk...hahaha

PUANSTOBERI said...

CHA :
Akak lak kalo drama donlod2 ni mmg takkan ber tengok lah..


ZANA :
Eh..kami suka je sebenarnya.. tp tu lah..skang cam takde masa..mengapa tah..


NOORZIE :
Tu la pasal. Loose sgt kut citer dia... sebbek mmg sker dak johan botak tu. Huhu