Monday, January 21, 2013

Edisi Photobook

Aku mmg suka photobook. Sebab tu masa kawen dulu, yg mana masa tu p.book baru nak ada kat pasaran, aku rela berhabis habisan. Smpai kena tipu lah. Bukan kena tipu la, tapi album tak siap dkt nak setahun. Heh! berangin. *mmg dah penah citer byk kali dah ni kan. Huahuahua.

Jadi, bila da berjinak2 dgn deal, salu je ada deal photobook. Jadi, laju je beli. Hihi. Seme pun deal pbook aku beli dari Groupon.


1st time beli adalah dari Ecazstudio. RM58.00. Mmg ini la pun 1st deal yg aku beli kat Groupon. Ngeee. Aku buat gmbr Cuti Cuti Cinta 2011. Combined seme gambar cuti-cuti dalam tu. Kat Sabah, Cameron, Penang, Bukit Merah suma aku sumbat dlm tu. Software dia hanya guna photoscape. Mmg bagi setengah orang agak leceh, tp sbb aku da biasa guna utk gmbr blog, aku mmg sker. Mudah nak design. Cara hantar ke dia pun mudah. Tp aku lupa dah cemna. Guna emel ke. Lupa plak dah.
Kualiti photobook dia oke. Senang juga berhubung melalui FB.


Second dari Photobook Malaysia. RM64.00. Gambar apa ku masuk? Campur2 gmbr. Ada gambar kat ofis, gambar ngan TTCian, gmbr g Langkawi, sambut bufday, jalan2 kat Langkawi, dan tetiba ada gmbr kat kursus. Haha. Kes tatau nak buh gambq apa la tu. Pahtu dah lambat design, jadi kena la laju2 design sbb voucher dah nak expired. Software dia ni sama macam software Pixajoy. Tp lagi banyak design.

Third is, dari Time Ventures. RM69, ku letak gambar2 kat Hongkong. Mmg satu buku tu gambar kat Hongkong saja. Ini klaka sket. Dah rupa buku budak tadika. Ngee.. Dah la aku buh gmbr kat Disneyland banyak, tema katon2. Ha, memang sesuai lah kan.
Tapi, software sykt ni bes. Giler byk design. Rambang mata. 


4th, dari Pixajoy. RM78. Mahal sket. Tp aku rasa antara 3, yg ni bes. Kualiti kulit dia, kualiti paper dia seme pun lawa lah. Suka aku. Cuma design tak banyak. Software sama macam Photobook Malaysia, tp tu lah, design lay out dia tak banyak. Cam terhad sket. Ini aku letak seme gmbr kat Krabi.

5th, Pixajoy jugak RM55. Sekali lagi dari Pixajoy sbb aku puashati dgn kualiti p.book dia cantik dari yg lain. Servis pun oke. Senang nak redeem. Sbb dedua sykt sama ni aku tersilap2 nak redeem tu ari. Haha. Masa buat yg ni, software dia da update. Dah byk design dah. Suka... Aku buat gmbr kat Redang.

Tu je lah pun. Baru ada 5 ja. Pastu 2 photobook masa kawen. Konon cam nak buat koleksi la kan kumpul photobook nih. Tapi kalo dah takde gmbr menarik, nak buh gmbr apa je pun. Takkan gmbr makanan nk buat photobook. Haha. Semua itu PO-YO! [nada Johan yer].
Oh. Lupa nak cakap, thank you Groupon, atas deal yg oh-sem ini!

**edit sket nak reply komen Nad. Akak kasik pendapat kat sini la Nad yer. Pendapat akak la kan, kalo camtu, sian akak yg takde DSLR ni tak buleh nak buat photobook. Btul, kalo guna DSLR gmbrnya cantik, tp mostly software utk buat pbook ni buleh di edit dan di kreatif kan dgn pelbagai cara. Akak amik gmbr guna kamera biasa je tu Nad. Ngan kamera phone pun ada akak letak. Nak wat cemna.. nak ber DSLR mak tak mampu nak... huhu. Takpe.. asalkan ada kenangan di setiap tempat yg di pegi tu dan abis puas hati dah Nad :)

7 comments:

Anum said...

mesti sis dah banyak kan

Nad MamaZN said...

Saya jgk yg tak penah berphotobook
Hehe
Org ckp, ada gmbr dr dslr baru cun nak letak kat photobook
Ape pendapat akak?

Salmi Khairil said...

saya ada jugak beli sekali, lupa tarikh.. burn cam tu jer..huhuhu

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak, kita kena design sendiri ke diorang yg buatkan? sheila pun suka bergambar! macam best je buat album cantik cam akak. tolong suggest kat sheila mana bagus? hehehhe

Masya said...

saya sbnrnya teringin sgt nak buat photobook ni tp x bape pandai nak design gambar dan makan masa pulak tu.. walaupun sbnrnya beli dgn groupon tu lama jer masa tamatnya hihihihihihihi ..... apa kata kekda.. amik upah buatkan ok tak?? ok tak?? sambil kenyit mata...

Rozita said...

err..kalau gambar yg dolo2 pakai filem tu boleh tak buat gini ye?

PUANSTOBERI said...

ANUM :
Itu je lah pun yg ada.


NAD :
Telah dikomen kat atas. Hihi


SALMI :
aloo..wugi...


SHIELA :
Kita design sendiri. Setgh nya dah ada software yg mmg terus design. Setghnya kalo nak suh design derang mintak extra caj.
Kalo nak buat, amik kat pixajoy. Kualiti elok sket :)