Thursday, March 8, 2012

Banjir Oh Banjir

Hujan lebat btul smlm. Sebaik smpai umah lebih kurang jam 7pm tu, hujan jer. Smpai la dkt2 pukul 9. Dan as a result kawasan umah aku banjir!
Tau dah tu. Mujo la da smpai umah kan. Maka duk dendiam kat umah jer. Umah org bawah cam masuk air jugak aku rasa since paras air kat luar tu pun naik smpai lutut.
Ada aku amik gambau. Tp da masuk kat FB. Maka, tggu la time FB tak block nati baru bleh amik.

Dah jadi kerap lak banjir tpt aku tu.  Last yg teruk time aku cuti utk double celebration tu ari (anniv & befday - 13 Disember 2011).

Tp mujur kalo air naik ni cpt kering nyer. Tp kalo ujan tak berenti harus gak lantai keta aku jadi mangsa. Mungkin sblm tu SMART tutup lambat ke apa ke tatau aku.  

Tp yg nyatanya aku pasti salah satu menyumbang pada ari naik ni adalah SAMPAH.
Longkang2 kalo tak ujan, mmg ada je sampah.
Cemana air tak tersumbat dan tak bleh lalu. Segala mak nenek sampah ada dlm tu.
Gambar sekadar hiasan. Kredit : Here
Tu tak masuk lagi sampah2 yg org buang kat tepi2 jalan. Ada satu tpt ni. Hampir sgt ngan kedai makan-yg kalo pagi penuh org makan roti canai - aku tgk sampah byk giler - aku tgk dari ari Senin tu ari, smpai hari ni, pagi ni tadi masih ada. Sbb aku hari hari lalu tpt tu nak gi keja. Errkk... boleh bygkan tak? Dgn hujan lebat  semalam. Pasti ada 'makhluk2' yg akan berumahtangga dlm tu nati.  Aku pun tatau apsal Alam Flora tak kutip. Samada tpt tu mmg bukan tpt pembuangan sampah atau apa. 

Tatau la cemana nak tingkatkan kesedaran org ramai ni kan.
Smlm pun tgk air naik tu, plastik2 sampah-ada yg sekeping-sekeping, ada yg sebungkus 'berenang-renang' gembira melintasi rumah2. 
Dan kanak-kanak pula riang gembira melompat2 dlm air tu.

Erghh.... kotor wes. Kotor. 

Dalam hal ni nak salah kan sapa? Tepuk dada tanya selera.
#sambil angkat2 tangan cam Karam Singh Walia.

Oke. Hasil gugelan. Jumpa gambar ini. Ni dkt area umah aku la ni. Lps tu ada lagi gambar tpt2 lain sekitar KL yg kena banjir smlm.
Kredit : http://fitrihadi.com/2012/03/gambar-keadaan-banjir-selangor-kl-7-mac/


**hari ni ada perhimpunan penjawat awam di Putrajaya kan. Suka lew tew nak tau pasal SBPA yer. Jgn ada tak puas ati lagi plak. Dapat pelarasan bleh la kita gi Ostolia eh?. Teeeheeeee (^_^)

8 comments:

Anum said...

nasib baik selamat sis kan

Lida Rahim said...

itulah masalah otama masarakat mesia nih... eh campo lak ngan masarakat negara lain yg mmg tak sayang negara kita lah kan?

tapi ada hati lg nak blame kat pembinaan tu la sebab ni la.. tp yg pokoknya tak der pulak disebut haishhhh

Masya said...

semalam baru cerita air xde 14 mac ni.. allah dah turunkan rahmat hujan tak behnti semalm bolehlah tadah air... tp banjirlah pulak haru btl akibat kerakusan manusia dlm pembangunan huhuhuhu....

paling tak suka klu sampah kat longkang naik sampai jalan raya berenang² huhuhuhu.... mmg pengotor.. kembang tekak x lalu mkn..

Cik Rose Cute said...

tak tahan banjir nie lumpur gan sampah sarap masuk umah huhuhu penat nak bersih balik..

Bitt (double IS) said...

adkah kita tak cukup plastik sampah kann...adehh

Zana Adieyza said...

bab sampah dlm longkang tu mmg dari dulu lagi kan kak.. susah nak didik masyarakat kita utk jaga kebersihan..

PUANSTOBERI said...

ANUM :
Alhamdulillah...

LR :
Tu la pasal. Sampah. sampah. sampah.

MASYA :
Mmg geli... nak jalan pun geli.. eiwww

PUANSTOBERI said...

CIK ROSE :
Tu lah..kesian ke org bawah kan.

BITT :
Ye lah kot. Tak cukup tong sampah gaknya.

ZANA :
Entah la.. tp tu la jadinya..tersumbat abis longkang segala