Monday, August 9, 2010

~Pasal Bandung - Shopping~

Konsepnya bila smpai sini mmg shopping till u drop!!
Mmg ini trip shopping namanya. Memula kami ingin ke Tangkuban Perahu (TP). Tp kalo ke TP tu kami tak dpt ke Pasar Baru. Memula aku rasa tak kesah kalo tak ke Pasar Baru. Tp bila aku buat research dr blog2 org, aku namo gi TP. Korang pun leh gugel kat blog2 org pasal TP ni. But if korang byk masa, buleh je pegi. Kiterang nyer trip nih padat banget. 3 ari 2 mlm cuma.

Utk shopping, aku da sediakan satu list kadar tukaran wang, tulis atas kertas kecil, selit kat sling bag. Sng nak refer. Contohnya :
10,000 IDR = RM3.50.
50,000 IDR = RM18.00
100,000 IDR = RM35.00 dan seterusnya.

Jadi utk reference korang kat sini, masa aku pegi ni rate dia (plus minus)
100,000 IDR = RM35.00.

So, after makan masakan Sunda tu kiterang trus ke tpt pertama utk shop till u drop yakni di Rumah Mode (sebutan De itu adalah spti kita sebut Demam). Ini adalah Factory Outlet (FO). Kat Bandung ni mmg byk FO. Rumah Mode ni mcm banglo yg diubah suai jadi gedung pakaian. Baju org2 muda je la. Makcik2 yg ikut trip ni duk lepak luar je. Hehe. Aku amik la baju 2 lai. Satu baju my dear-Hugo. Satu baju aku sendiri. Benarnya aku tk bwk baju byk. Mmg bajet utk beli kat sana je. Tp situ baju suma pendek2 lengannya. Aku mana bwk inner. Tk soping sgt pun sini. Tkde yg berkenan. Tapi....baju infant,kid byk. Comey2 dan cantik2. Ada satu tu baju ngan rompers stoberi. Waa....ikut ati mmg aku beli je, tp giler ke hapa. Owhh..bila aku ada anak nati, sesapa pegi aku kirim eh. Comey..siap ngan topi bentuk stoberi. Owhh...tskk..tskkk...
Ini kami berhampiran pintu masuk rumah Mode. Kiterang pegi dah nak tutup.

Soping till drop yg sebenarnya adalah hari ke 2. Lps je bekpas trus ke Pasar Baru yg mmg baru nak bkk. Keadaan dia mcm kat Pasar Payang / Pasar Siti Khadijah tu la. Men laga2 montot je nk lalu.Dah tu. Kul 9 dh smpai sini. Dari org tak ramai smpai org ramai. Ada kejadian okeh kat sini. Nyaris uih aku dan sorang makcik (mungkin berserta dgn Jedi skali) jatuh escalator. Menggeletar rasa smpai tak boleh nak soping. Sbb tu aku tak abis byk duit kat sini. Haha. Buleh caya ker? Sila tnya Dee. Aku tak beli byk pun kat sini. Keadaan adalah padat redat. Pfttt... sini byk kain pasang lah. Dapat la aku smbar sepasang Japanese Cotton-105,000IDR dan 5 psg telekung yg range nyer dr 100,000 - 160,000IDR. Oh ya dan sepasang blouse yg berharga 25,000 IDR. Ngehehehe..kata tadi tgn menggeletar kan. Itu je la aku beli. Kalo tak menggeletar mungkin lebih byk dptnya. Muekekekek.

Keadaan ms tunggu bas sgt se-suck. Huih. Dgn macet truk giler. Tk kuat smgt mmg leh pitam. Dek krn panas dan dek krn sorang demi sorang dtg jual brg. Pas satu, satu dtg. Mujur aku pakai sunglassess. Dan tpaksa buat muka masam mcm cuka. So, tk ramai suh beli. Tp ada sorang mamat tu jual backpack. 10inggit katanya. Dia nak duit Mesia pun takpe. Aku jeritkan (tp tak kuat lah) - ko nak suh aku bwk tang mana lagi (smbil tunjuk kat blakang aku da penuh beg aku-mmg aku bwk beg pack pun tuk soping). Bodoh piang. Tp nak wat cemna. Derang ini sgt miskin dan ini je satu2 nyer cara utk melangsungkan kehidupan. Tp..mmg buat kita tak selesa. Siap ada naik atas bas. Umm..tetiba rasa bersyukur hidup di Malaysia.

Lps makan siang, truskan bersoping. Kami ke Toko 3. Tpt yg femes dan wajib singgah juga utk para pelancong dr Malaysia. Hehe. Original branded jeans. Mmg murah la jeans2 utk lelaki ni. Mcm Wrangler suma tu. Aku memula nak beli juga jeans biasa2 je. Tp takde saiz plak. Oih. Aku ni kan da gumuk skang. Bkn leh nak masuk saiz 26 ke. Dan terpaksa la beli Levi's. Ngeh.. terpaksa konon. Dan utk my dear pun ada. Levi's jugak. Tp da alang2 kan. Utk 2 psg jeans Levi's n 2 lai baju Hadrock kena dlm 950,000. Humang aih. Dkt nak sejuta. Mula rasa nak pitam. Tp..tak pitam. Sbb byr pakai kad kedit. Ngegeheheheh. Tp cuba convert duit Mesia. Berbaloi2 lah.

Seterusnya ke Cascade & Heritage. Aku sker sini oih. Sangat suka. Pun FO mcm Rumah Mode. Cumanya kali ni dia bertingkat. Mcm mall kita lah. Apa yg aku notice kat sini adalah Sale Assisstant nya. Sgt2 membantu. Dan senyum sentiasa. Lps tu kita lalu je dia akan ckp 'slmt dtg mbak'. Setiap org. Then kalo kita da kebek2 baju tu, takde la mcm kat sini yg muka mcm asam keping, hempas2 baju tu smbil lipat2 balik. Eluk je dia lipat smbil senyum. Kat sini cuba ko buat. Tk kesah la mana pun, JJ ke Sogo ke. Padahal tu mmg keja derang kan. Kita lak takut2 nak tgk baju2 tu. Kat sini kalo tgk baju Polo mmg meleleh air liur lah. Yelah..kat M'sia kan beratus. Smpai sana dlm 94,500 IDR je. Dia mmg factory outlet, tp kat Mesia factory outlet kita takde branded nyer baju. Giler oih aku tgk. Ni aku yg da kepenatan bersoping. Ada tpt rest dlm mall tu.Dan dpt la tgkp 10 lai t-shirt sini. Polo utk my self n my dear (sedondon-utk ari raya. Ai loikeeee sesgt..), t-shirt utk anak2 buah, dan beberapa lai lagi t-shirt n blouse utk aku. Ngeee..tk abih byk pun. Dlm 600,000 IDR je. Kira mcm kalo di purata kan baju2 tu suma dlm 60,000 IDR je. Murah kan..kan..kan. Baju budak pun byk. Aku yg takde anak pun giler, apatah lagi kalo org da anak. Aku beli utk anak buah aku, girl umo 4 thn, ada dpt blouse ngan jeans Hello Kitty-baru 64,000 IDR. Giler...giler...kalo t-shirt kids je suma baru 35,000IDR.

Lps abis kat sini da senja pun. Trus la gi makan. Then ke Kartika Sari utk beli brownies. Uhuhu.. sedey sbb rupanya da tutup. Dpt beli kat luar je. Sbb tourist guide kiterang dah call kut tpt tu. So, dia tggu la. Berurus niaga mcm beli benda haram plak sbb dia keluarkan satu bakul, satu bakul ikut pintu yg da tertutup. Haha. Tp hadappp..suma beli. Jedi siap beli 8 kotak. Nah..senang. Aku beli jugak. 2 kotak brownies coklat n sekotak cheese apatah. Jadi lah utk bagi kawan2 kat opis. Setap oih brownies. So, kalo korang tatau nak kirim apa2 pada org yg pegi Bandung, kirim lah brownies Kartika Sari ni, sekotak 27,000IDR kalo tak silap.
So, tamatla suda per shopping an kami di Bandung. Ini lah hasil tangkapan ku. Jenuh nak susun dalam beg dan jenuh jugak ngira berapa duit yg tinggal. Ngehehehe.


Oleh kerana entry ini terlalu pjg, aku tak leh sekali kan dgn entry soping di Jakarta. Next entry adalah citer di Jakarta pula. Bersoping tak berapa nak drop di Tanah Abang serta Mangga Dua. Sbb tak drop sgt? Sbb byk abiskan masa di jalan dan rushing nak ke Bandara utk balik Malaysia. Huhu.

Sori eh. Pjg giler entry nih.

3 comments:

aNgeL eYeZ said...

Bapak ah! banyak gile shopping! next trip nnt pujuk emy ikut lg kak... ngeeee... best best!

PUANSTOBERI said...

Kui kui kui..manade byk Nisya. Kekda tukar duit 700inggit je taww.. (lelain kad kedit...) tp heaven la kat sana. Kekda paling sker Cascade.. dah la tenang je soping situ. SA dia pun cumil2 dan bersopan je. Ai loikeee....

syamimi said...

memang macet kat sane...sy baru pergi hari tu..ms hari jadi 200 bandung...