Sunday, August 15, 2010

~Pasal ETS~


Nak citer pasal ETS- Electric Tren Set plak. Baru je dilancarkan mggu lepas. Teringin nak naik. Rega dia agak yummy yummy jugak. RM30 seorang-sehala. Masa perjalanan dah jadi 2 jam. Bagi org tak berfamily or pasangan pengantin baru (muehehehe) boleh lah guna kut sbb 2 orang baru jadi RM60. Pergi dan balik jadi RM120. Cuba dikira dgn naik keta iaitu RM26.50 utk tol. Pergi dan balik sudah jadi RM53. Minyak lebey kuang RM100 pergi dan balik (bagi keta yg ber cc 1.1 lah). Jadi dpt la untung dlm RM33 di situ. Itu utk 2 org. Kalo ramai2 better naik keta je lah sbb boleh isi memacam dlm bonet keta.

Sila ambil maklum RM30 sehala adalah waktu promosi ini shj. Lps 6 bln nati harga dia naik jadi RM50. Eh. Kat paper kata RM45.50. Ha...kalo da rega camni sila buat calculation dan 'imbangan duga' sendiri yach..

Ok, berenti mengira2 mcm org audit atau mcm akauntan. Tak sesuai.

Oh ya. Lupa nak gitau. Tp rasa suma org sudah tahu, yg perkhidmatan ETS ni adalah dari KL ke Ipoh dan Ipoh kembali ke KL. Lps ni sapa org Ipoh yang keja di KL boleh naik ETS ni. Itu pun kalo gaji ko melebihi 3k sebulan lah. Sbb kalo waktu promosi ni pergi dan balik adalah RM60. Kalo keja 5 hari seminggu, sebulan jadi 20 hari. Kalo RM60 x 20 = RM1,200.00. Itu waktu promosi, kalo dah abis promosi dia jadi 50inggit. Pergi balik seratus. Lps tu darab lah sendiri.

Tu aku kata kena gaji lebih 3k sbb nati mana nak bayar kad kredit, keta (haha. kena gak byr duit keta walo naik ETS), loan PTPTN, beli itu beli ini, nak simpan duit pi soping kat Bandung lagi. Haha. Ok, merepek dah.

Tapi mcm menarik. Harus di terai ni sblm promosi berakhir. Lama da tak naik ketapi. Arit tu ingat nak naik ketapi pi Perlis. Tk jadi plak. Bila eh nak naik?? Tgk la nati, before cuti sekolah ke. Sbb masa cuti sekolah mesti ramai mak pak yg amik peluang nak bawak anak2 naik ketapi nih. Aku nak naik ketapi ni dgn ketenangan dan kedamaian. Baru lah dpt menikmati perkhidmatan itu. Herggghhh.....

Nak tau lebih lanjut boleh baca kat artikel Utusan ni. Rasa ada laman web ETS ni. Tp aku carik2 tak jumpa plak. Tkpe lah. Dah jumpa nati aku kabo kan yer. Sbb aku pun nak tau time perjalanan dia.

p/s : nak gugel resepi nasi tomato la jap. Mao lawan che sue kat Algeria sanun. Nga nga ngaaa...

2 comments:

Che Sue said...

aku ada bc gak pasai train ni.. sure penuh sokmo ni.. tp utk org seperti aku yg malas drive n phobia nk naik bas ekspress, seswai sgt ni.. dh la aku dok bc paper sana sini bas terbalik.. ngeri ok! rasa mcm highway mesia adalah death trap! naik train kot selamat skit..

PUANSTOBERI said...

CHE SUE :
tatau la penuh ke tak sbb rega mahal tu wey. Mcm ERL dari KL Sentral to KLIA tu. Jarang2 penuh sbb dia berharga RM35.
Tp yg salu Alang Zawi naik tu ok la kut. Shuttle train tu. Tk la mahal sgt. Yg ini sekali sekala buleh la. Kalo tetiap mggu buleh effect sistem penggajian kita. Huhu.