Wednesday, August 11, 2010

~Pasal 1st Day Ramadhan 1431~

**Fadilat Solat Terawih Malam Kedua : Dosanya diampuni, begitu juga ibu bapanya**
Source : al-azim dot com

Segalanya berjalan lancar (walo flight delay..*tiru konsep Dee*).
Pagi td bersahur makan nasik. Seronok la sbb dulu nak telan sebutir nasik pun bercinta.
Mungkin sbb bangun je trus basuh muka, gosok gg dan goreng ayam.
Sbb tu buleh makan sahur.

Oh. Aku ada buat menu sahur mcm last year jugak.
Ala, bknnya ikut sgt. Cuma jd kan guidance je. Kalo tidak buntu woo nak masak. Maklum la, 'osmet' wajib bersahur nasik. Kalo bujang dulu (cea..mcm da lama je, pdhal baru 2 kali berpuasa together2), mmg bangun utk minum milo je. Tu kira abis rajin, kalo tak rajin bangun utk minum air masak je. Dan kalo dabel tak rajin mmg tak bangun.
Tp da kawen2 ni tidak la mcm tu kan.

Sahur pagi tadi adalah ayam goreng dan sambal tumis ikan bilis kering-kering.
Ikan bilis tu da ditumis dan disambalkan mlm smlm lagi.

Menu berbuka reni adalah cendawan goreng tepung. Itu lauk sampingan yer.
Main dish beli je. Mujur ada gerai jual lauk bkk kat opis neh. Buleh la beli tnpa bersesak2 kat bazar ramadhan. Bkn tak sker ke Bazar Ramadhan. Tp sbb ssh paking, dan pastinya habis 10inggit (kengkadang lebih) dan lps tu makanan tu masuk dlm peti ais lps tu esuknya throw away, better tak payah pegi. Kut terasa mcm nak makan ayam percik, ketam goreng, murtabak, cendol baru pegi yer. Selain dari tu tak perlu. Masak je. Huaaa....

Ok.Ok. Aku bkn per. Geram neh sbb tak dpt balik kul 4.30ptg. Ngehehehe. Bebudak aku suma da balik dah. Ni baru 4.35, tp da snyp opis dah ni. Giler bapak jem kat Jln Tun Razak tu kalo kuar kul 5. Walo umah aku sejengkal tp boleh makan masa smpai 1jam or lebih. That y la kalo nak masak main dish mmg tak smpt sbb aku ni mmg tak expert msk laju-laju. Thn dpn kalo umah baru lagi la jem baghdad kat bulatan Pahang tu. Eh. Mcm kompiden thn dpn berpuasa di umah baru. Insyaallahhhh...

Dah..tak memasal aku 'curi' masa time opis buat blog nih. Dah. Dah... puasa ni..tak baik curi2.
Eh. dah la. Mcm berulang2 plak apa aku nak citer ni. Selamat Berbuka Puasa suma..

p/s: Mau ber buffet di mana ya?? Last year ke Satay Station. Ummm...

4 comments:

ejaMaria said...

abis la jem nak sampai rumah... tak pe nkorg makan berdua... ok lagi... aku ni mmg kena masak... sbb banyak mulut dah nak makan... hehehehe

lili *-* said...

Selamat berpuasa=)

Jom tukar theme blog disini

Asma said...

seb bek da pindah, dkt je ngn ofis. Sempat la sampai umah lum kul 5..=)

Taun ni nak kurangkn belanja kt pasar ramadhan..chaiyok!!

PUANSTOBERI said...

Maria :
tu arr..kdg masak pun tak abis. Beli pun tak abis. Ummm...takpe la..yg penting, moga kita mendapat keredhaan dari Allah sempena Ramadhan ni.

Asma :
Waa..sgt seronok. Sy ni kul 5pm baru kuar opis. Umah dgn opis mmg dkt tp jalan yg lalu tu paling popular dgn jem nyer. Smlm pun 1 hour jugak smpai umah. Msk side dish je la. Main dish - beli je. huk huk