Tuesday, August 31, 2010

~Pasal Nekad kah Aku?~

Ahad ari tu tgk paper ada kuar iklan yg aku tunggu2 selama ni.
Aku gunting iklan tu then bawak ke opis.
Masuk web yg diberikan ini then tetiba ter register.
Persoalannya..nekadkah aku kali ini?
Dulu mmg aku penah d/load borang dia.
Tp tak pernah ter hantar. Makna aku belum nekad.
Tp kali ni derang guna sistem online application.

Aku masih ada masa utk berpikir sbb dari tarikh online tu dia bagi seminggu untuk hantar segala dokumen yg diperlukan atau kita antar dokumen tu secara online gak. Dan aku pun blum bayar processing fee dia. Tp aku tak scan lagi suma dokumen2 yg dia nak. Umm..nati mintak tulung Faizullah lah. Dik..nati tulung kak long scan suma dokumen tu yer. Hik hik.

It's been long time since I'm graduated thn 2003. 7 years. Takkan aku tak nekad lagi?
Itu juga antara harapan arwah ayahanda yg tercinta sebelum dia meninggal dunia dulu.
Kalo dulu aku meng alasan kan aku perlu bina keluarga dulu.
Dan lps tu aku bertangguh sbb aku takut pregnant trus lepas kawen.
Tp suma tu dah berlalu. Masa takkan menunggu kita.

Sebagaimana aku nekad membeli rumah awal thn lalu, aku rasa aku perlu nekad juga utk buat keputusan ni. Utk permulaan tahun 2011. Sbb semua akan bermula Januari 2011.
Aku perlu ingat bahawa cita-cita aku masih belum terlaksana dan takkan terlaksana sekiranya aku tak buat keputusan ini.
Sampai bila harus nak tunggu. Umur pun makin meningkat.

Financial? Mungkin salah satu faktor juga, tp aku buleh terai utk amik loan ofis or loan MARA. Utk amik loan ofis dia akan consider jika aku amik course berkaitan dgn kerja. Dan bleh terus dijadikan biasiswa. Tp kalo biasiswa, kena la ada kontrak certain years dgn tpt keja skang. So, cena dgn cecita aku? 

Byk menda kena ambil kira. Tp tak salah kan aku mencuba. Minat tak pernah jd constraint sbb minat utk belajar tak pernah luput dlm diri aku. Kalo buleh aku nak capai ke peringkat tertinggi. Lantak la walo sebenarnya aku keja hanya di thp gred 41/44 shj. At least aku ada sesuatu yg org lain jarang-jarang ada.

Aku harus nekad. Dan kengkawan lain pun da beri kan galakan. Kat fb suma kata ok je kalo nak sambung. Ummm....mungkin aku boleh amik kesempatan di bulan Ramadhan ni utk mohon kepada Allah SWT untuk buat keputusan terbaik.

Pada masa ini, nekad aku adalah 75:25 yg mana 75 adalah untuk aku nekad nak sambung.  So, apa kata kengkawan lain? (haha..mmg takde la kan org nak bagi view kat blog aku ni..huaaa...menguap). Oh ya, course pilihan aku - Master In Public Administration.

6 comments:

ejaMaria said...

sambung la... karang jadi cam aku... dah banyak kali tangguh... pasal duit la... pastu kawen la... pastu pregnant la... pastu pregnant lagi... dan lagi... la ni umur dah lebih 30... cita2 nak ade degree tu ade... tapi anak2 buat aku pikir utk tak pentingkan diri sendiri... apa guna aku gi blajar nnt anak2 plak terabai... aku tak nak mcm tu... lagi pun aku tak mampu utk jadi isteri + ibu + pekerja + pelajar sekaligus... huhuhu...

PUANSTOBERI said...
This comment has been removed by the author.
ejaa said...

kak reen nak sambung study ekk...
kalau dah niat tu, dah ade minat x pela sambung je laa kan sbb x rugi pun blajar kan..
menuntut ilmu hehe..
bila lagi nak rasa lecture dari lecturer? hehe:p


tapi perlukan bynk pengorbanan jugak lah kan.dengan kerja lagi, famili lagi kan.. kwn ejaa ade yang study smbil bljar ni..even dah 28 pun.tapi mmg perlukan kesabaran jugak la dengan balik kerja je masok kelas..

apa pun, semua nya perlukan niat dn minat.

azeul said...

sambunggggg....ada peluang dah..xpa..jgn risau...bab scan2 tu kira beres lah...hehehe

PUANSTOBERI said...

MARIA : umm..dimana ada kemahuan di situ ada jalan rite??

EJAA : mmg lama da pendam hasrat nak smbg blaja. sbb syok ah duk dgr lecture, ada ramai kawan2, kira bes ah masa study.
Mmg blaja smbil keja menuntut pengorbanan yg tinggi tmbhn kalo ada anak suma.

PUANSTOBERI said...

AZUEL ::
sambung eh? ok..ok..tp reni tak bwk la plak suma sijil tu. Sok k tulung kak long scan. nxt week ka.long da cuti.