Thursday, August 19, 2010

~Pasal Dua Kali Lima~

Kejadian mlm semlm.

Dkt care4. Eh. Smlm care4 ni bikin havoc je tau. Tgh syok2 beli brg tetiba alarm berbunyik. Aku risau jugak ada kebakaran ke. Tp tgk suma org buat 'no hen' je so, aku pun buat 'no hen' jugak la. Tetiba dtg org keja kat situ yg mcm supervisor la kut dia kata "ketepi..ketepi" Owh..tetiba aku jadi kalut. Igt kut mmg ada kebakaran ke apa la. Rerupanya pintu rolling shutter tu nak tertutup dari atas. Mungkin bila alarm tu berbunyi otomatik la pintu tu tertutup. Mungkin supaya kalo ada kebakaran dia tak cpt merebak.

Pihak pengurusan care4, buleh tak lain kali buat annoucement kalo ada bunyi2 yg mencemaskan ni. Mengkalo ada kebakaran bebtul cemna?? Ckp la "tuan puan pelanggan dihormati, harap bertenang kerana tiada sebarang kecelakaan berlaku, sila awasi kepala anda kerana pintu roller shutter akan tertutup secara otomatik". Ha..buleh tak??buleh tak?? mana la kita tau roller shutter tu nak trun dari atas tu. Mmg dia turun slow je. Mengkalo la shutter tu rosak plak. Lalu terhempas atas memana kepala customer cena?? Harap menda2 ni jgn la diambil mudah. Udah la memcm citer pasal care4 ni dah kuar.

Ok, back to d stori - ingat dulu kat blog 'sebelah' aku tu ada citer pasal org yg aku delete dr fren list bila dia kata aku emo sbb dia tnya kat aku pasal anak. Ha..buleh plak terjumpa lak dgn dia smlm. Ter 'suet suet' bila napak aku. Abis takkan nak buat sombong. Aku kalo ramai org buleh je aku angkat tgn je. Tak kuasa aku nak pegi ke dia. Tp dah takde org..pegi je la. Masa tu dia dgn wife kat kedai makan. Katanya baru lps berbuka. Aik dah kul 9 lebih baru nak berbuka. Ok. Wat eva.

Then biasa la salam2 suma. Aku pun salam ngan wife dia (sbb mmg aku kenal la wife dia kan). Wife dia tnya la apa kabar. Lps tu trus tanya "takde lagi ker?". Eii..eii..eii..eii...
Aku jawab la..takde..tu yg buleh kuar memlm ni. Kalo ikut giler aku buleh je jawab "takde apa? baju raya? kasut raya? atau kuih raya?". Sbb retu ada budak cawangan call aku tnya camtu la lebey kuang, aku jawab mcm tu la. Fadan muka. Nak tnya..sila tnya direct "eh. ko tak mengandung lagi?". Atau nak lagi bes "eh. apsal ko tak mengandung lagi ni. Ko tak pandai 'main' yer" (soklan ni aku penah kena weh...tingat tingat lagi. Tp takpe..bumi ini bulat. Ko ingat tu..!!)

Menyampah tak? Aku tnya org yg se naseb dgn aku sahaja. Menyampah tak? Sbb kawan lama ko tak jumpa lps tu soklan kedua dia tnya adalah dah beranak ke belum?. Menyampah tak?

Keterlaluan tak kalo aku kata menda camni la yg membuatkan lebih ramai org yg buang anak. Ha. ko pikirlah sendiri apa relevannya. Mcm Wardina ckp dlm MHI pagi td (aku smpat tgk MHI smpai kul 7.30pg b4 gi keja) org sekeliling juga menyumbang kpd kes pembuangan bayi ni. Memula aku mcm marah. Apa hal kita lak dipertanggungjawabkan. Lps tu aku pikir, betul jugak. Sbb nya : kes2 dlm kain ni mmg org suka amat.

Ye lah. Kalo dah lama tak jumpa bkn tak buleh tnya pasal keja ke, pasal kawan2 lain ke, pasal nak raya ke, baju raya dah beli ke belum ke. Adeeeh...

Jadi aku simpulkan 2 x 5, 5 x 2. Bagus la tu.

2 comments:

Che Sue said...

aku rasa soklan ni dah rutin aa.. tapi sakit aa ati sb mcm takde soklan lain dah ke dlm dunia ni? ko bukan BFF aku nk tnya hal perot aku..berlaga pipi pun idak!

tapi aku suka jawapan ko tu weh part apa yg takde.. kueh raya? baju raya?hahaha..terbaek tu..

PUANSTOBERI said...

Mmg soklan rutin la. kalo tak tnya rasa tak sempurna derang agaknya ibarat makan nasik ayam tp takde ayamnya la kut. heh!

ha..pas ni ko bleh guna la jawapan tu. Buat selamba tatau je. Lps tu kan derang sure tukar topik. ngeh ngeh ngeh