Friday, August 6, 2010

~Pasal Bandung - Makanan~

Oleh krn aku pi ni dgn ejen jd makan adalah teratur.
Tiadalah kena makan baso di tepian jalanan itu.
Mmg bes la tpt dia bawak. Yg mmg 'rumah makan' nya nyaman, besar dan ber air kondisi. Hehe.

Abis je proses kastam mastam suma, kuar airport dlm kul 1. Harus la da lapa kan. So, dia terus bawak kiterang pi makan. Kat Jakarta juga lah. Makanan Padang. Umm..sini apa lagi nak makan.
Nak makan baso tepi jalan? Atau nak makan ayam penyet? Lupa lah nak tnya tour guide tu apsal tak byk kedai ayam penyet kat sana.

'Makan siang' ari pertama sebaik sahaja touch down adalah di Sederhana Bintaro. Masakan Padang. Dia da sediakan satu sorang tpt air basuh tgn dan juga tea suam. Uohohoho... tea itu tawar okeh. Tp tidak la rasa tea yg lupa taruk gula. Aku rasa mmg tea itu sebahagian dr menu mereka kut. Byk giler lauk, tp dlm kuantiti yg sedikit. Owh, ada lemak tunjang jugak. Retu masa majlis PC masa Promosi Kerja Kahwin opis ni pun ada masak lemak tunjang. Maklum, Pak Menteri kami kan org N9. Minang, Padang tu lebey kuang la kan. Tau tunjang? Gugel je. Ada yg kata tunjang ni isi kat dlm keting/lutut lembu. Aku mmg tak makan la. Da terai retu masa promosi tu. Tak dapek la... Aku bergambar sebelah moto dia. Ada deliberi okeh. Udah mcm piza konsepnya. Kat sini kalo ada warong/restoran yg ada deliberi serbis kan syok. Asal lapo, halo je. Asal halo, lapo je. Lps tu lagi bdn naik dr tong gas kpd tong dram sbb langsung tak berjalan. Haha.

Lps tu harus ada tauhu, telur, daging, gulai nangka. Tp derang tak byk kuah. Makan kering je.

'Makan malam' di Bandung lps kiterang mandi manda di hotel. Da segar semula badan baru kuar. Owh. Our tourist guide bawa pula ke 'rumah makan' masakan Sunda. Tpt ni namanya Sendeng Reret. Cantik. Sbb hotel n restaurant konsepnya. Boleh aku katakan mcm gi kat Restoran Seri Melayu dkt opis aku ni ler. Tapiiiii...makanan Sunda ni buat aku 'geman-geman' tekak la. Tau geman? itu singkatan dari Geli dan Geliman. Manesss.... ada ikan bakar. Kicapnya manes. Tempe goreng pun manes. Daging yg mcm di penyek2 tu. Pun manis. Sambal pun manes. Menangis aku yg kuat pedas ni weh. Siap tnya kat Min (yg organize tour ni-dia org Mesia eh. Tp dia salu je pi Bandung nih), mana nak carik kedai cam 7-E tu. Takut lapo tgh malam-nak beli roti. Huhu. Suma kat meja aku tak buleh blah la dgn masakan manesss tu. Pakkal je. Kalo tak mmg ku mintak cili padi.


Ari kedua makan tghari, kami takmo lagi makan masakan Sunda. So, tourist guide bawak masakan Padang lagi lah. Again. Menda yg sama je la. Kali ni tak sempat amik gmbr coz suma da mendidih perut akibat soping kat Pasar Baru dan 'macet' yg trukkkkk amat. Owh. Bandung yg mcm negeri Kelantan tu mengalami macet yg trukkkk mcm kat KL. Eh. bkn mcm kat KL, malah lebih lagi... mintak hampun..!

Makan menda yg sama jugak.Ada ayam pot. Eh. Bukan pot la. Ayam Pop. Ha. Ayam pop tu mcm bes je bunyi nyer. Aku byg kan ayam yg garing rangup dan bila goreng dia meletup pop pop. Rupanya idak komeee.... ayam mcm masak rebus je. Mmg tak berusik la. Ada gak ayam masak lemak, daging, telur, gulai nangka. Makan saja... kata lapar.


See..bukti kami lapar. Ada tulang ayam je. Sapa eh sebelah aku?? Cea..bebuat lupa.. ngeh ngeh. Nisya mesti tau kan sapa sebelah Kekda sbb dia juga bersebelahan dgn Nisya. Hik hik.

Mlm lps soping skali lagi kami dihidangkan dgn masakan Padang. Kali ni derang terai amik satay sapi (lembu). Uwaa...nak menanges makan nye. Geman jugak wes. Kuah kacang juga rasanya tp dia blend sehalus-halusnya. Ha.. byg kan lah cemana. Ok. That's it.

See. Makanan yg sama jugak. Ada la pucuk ubi rebus. Tp nak makan dgn apa. Kalo ada sambal belacan ke takpe jugak kan. So, mmg tak diusik la. Oh. Ada bergedel jugak. Eh. yg tgh gigit menda oren tu bkn makanan yer. Itu adalah penghibur hati kami yg lelah ber soping di sana. Baby Maisara yg 'lucu' banget. Umm..kat sana lucu tu maksudnya comel. Tak gitu mbak Julie??

So, itu je lah yg kami makan di Bandung. Makanan Padang je. Yg lauknya berjenis2 tp itu la dihadap hari2. Naseb baik 2 ari je kat sana. Kalo 12 ari, ko byg sendiri lah cemna. Ada juga yg goreng2 tu, tp sbb trip ni da pakej skali ngan makan, kena la hadap yg ini jugak. Tu pun takut2 gak nak order kan. Kang dibuatnya tak kena dgn tekak cemna. Huhu.

Apa pun ok la. Sbb dia bwk pun tpt yg bersih. Nak kata sedap tu tatau nak tafsir la. Boleh la alas perut. So, kalo ikut ejen, amik la skali pakej makan sbb nati kita bukan tau kat mana nak makan. Sng kalo ejen yg bwk. Sampai je trus makanan dah terhidang. Bes. Bes.

Entry seterusnya : shopping till drop!!

2 comments:

aNgeL eYeZ said...

selalunyer pinggan sy yg gitu..kui kui kui..terbalek lak ;)

PUANSTOBERI said...

hik hik hik..napaknya Emy la yg seswai makanan Padang tu. Nisya kena blaja ni masak makanan Padang. Ngehehehe :P