Monday, August 9, 2010

~Pasal Contest-1~


Wauhuhu..aku nggak pernah lagik join any contest b4 this.
Tetapi..apabila ter baca blog rakan aku yg jauh di utara sanun.
Aku tetiba berminat nak buat contest nih. Anjuran pengantin baru - shalin

So, utk Isteri nya Encik Fahmi, dgn ini saya me war warkan yg pnstoberi join contest awak secara rasmi yer.
Umm..resepi apa nak boh ni?? Byk resepi simple sbb aku ni kan mmg sker masak simple mimple nih. Ok.
Apa kata kak Reen (cea..tetiba Kak Reen..iyer..mmg akak pun ha..tentah buleh panggil makcik kalo 1985 diujung nama blog tu thn lahir Shazlin. Sebaya dah ngan anak buah ku. Eh. Apa hal ni melarat2) masukkan resepi terbaru yg Kak Reen pernah cuba.

So..mempersembahkan resepi PnStoberi - BERDEGIL...!! eh..wuhuhuhu..bukan BERDEGIL tp BERGEDIL.
Enak dimakan begitu sj atau di mkn dgn soto atau makan dgn nasik pun best juga.

Bahan-bahannya :
-2 biji kentang
-2 sudu besar daging cincang (keringkan dulu airnya)
-daun sup dicincang halus
-5 sudu besar bawang goreng
-secubit garam
-1 biji telur (dipukul putih & kuningnya)
-if suka boleh taruk 1/2 sudu lada sulah or lada hitam.

Cara-cara :
-Bersihkan kentang, potong nipis2 sket then goreng hingga garing.
-Bila dah garing, lenyekkan kentang tu (tumbuk pun boleh, tekan2 ngan sudu/gelas pun boleh)
-Campurkan daging cincang dgn kentang yg dah dilenyek.
-Masukkan daun sup, bwg goreng, lada sulah/hitam dan garam.
-Gaul semua bahan2 tu, dan bentukkan bulat2. Ikut suka la nak bulat kan kecik or beso.
-Celupkan dalam telur dan goreng hingga warna keemasan.


Dah siap (gmbr tu mujur ada buat entry last month. Carik2 dlm folder udah takde..seb bek)

Owh. Ada slogan eh -
Resepi ini bersesuaian untuk Puan Shalin memasak kepada Incik Fahmi kerana.....................................................
(Tulis lah berapa panjang yang korang suka,jangan korang buat karangan atau cerpen sudah!)

Resepi ini bersesuaian untuk Puan Shalin memasak kepada Incik Fahmi kerana air tangan isteri adalah yang terbaik dalam sesebuah rumahtangga esp yg baru dibina. Walau pun resepi masakan tu simple mimple tp yg simple tu lah terselitnya juga resepi dalam merencah kebahagiaan rumah tangga.

Buat Shalin dan Fahmi selamat menjalani ibadah puasa untuk kali yg pertama sebagai suami isteri :))

12 comments:

grafreak said...

saya buat guna telur putih je :D

PUANSTOBERI said...

owh. sbb ni resepi simple mimple, pukul je kuning dan putih skali. kalo amik putih telur je nati kuning tu nak buat apa plak. Dan satu hal kita nak pecahkan kulit telur bhgn atas je utk kuarkan isi putih tu.
By d way, byk juga resepi tulis guna putih telur. Asal masuk perut dan boleh nom nom nom tu da kira ok la kan. :))

ryn said...

haha reen.. terkesan dek enrty aku meh? chaiyork!!

PUANSTOBERI said...

haha. tak penah2 aku nak masuk contest bagai nih (eh. yg nuffnang nyer tak kira la), kira mcm ter kesan jugak dek entry ko tu la. Eh. Ikan bilis goreng ko tu napak sedap. Aku mao terai buat sahur nati. Aku mmg sker ikan bilis. nom nom nom

ShalinzZ85 said...

hehehe..puan shalin dah baca entry nie.hehe

aNgeL eYeZ said...

sedapnyer...nnt nak try resipi ni ler...ader resipi lain2 jgn lupe kongsi ek kak!

ryn said...

reen.. mmg nom nom nom pun
senang nak masak, yg penting en B suker...
Bergedil ko tu nmpak cam senang je nak buat... nanti aku try

PUANSTOBERI said...

Shalinz : Hehe. Timakasih krn baca yer. Jgn lupa cuba yer. Hehe.

Nisya :
Try...jgn tak terai..sonang bai tu resepi nih. Memula dulu kekda igt susah banget buat bergedil ni. Rupanya...sonang yooo....

PUANSTOBERI said...

Ryn :
sila lah terai...setappp.... nom nom nom nom

Leeyana said...

suke sgt bergedil ni...my mom wajib buat tetiap kali raye..mkn same soto..hehhe..tauh ni nk ajar mak mertua plak mkn..hehehe..

Diarihatiku1976 said...

saya guna daging burger ramly jer.. lagi mudah.. pastu kentang goreng dan tumbuk...

PUANSTOBERI said...

Leeyana : awak ni mesti org Johor ni kalo tetiap kali raya ada soto. Bes.. bes.. nom nom nom

Diarihatiku :
Owhh..daging burger yer. Emm..jarang ada daging burger kat umah. Daging cincang salu ada sbb sker buat makaroni. Tkpe..nati kita terai ok. nom nom nom