Monday, August 23, 2010

~Pasal Jakarta~

Sori...ngak abis lagi cerita di Seberang ya. Ngeh ngeh.
Pasal Bandung sudah abis ya. Pasal Makanannya, pasal sopingnya, pasal hotelnya.
Sekarang kita cerita pasal Jakarta pula ya.

Suasana di Jakarta yang macet. macet. macet.
Derang ni jugak byk bank. Memacam bank ada.

Pemandangan biasa di sana. Peniaga2 menjual bermacam
menda untuk meneruskan kelangsungan hidup
di tengah tengah kesesakan jem.
Biasanya paper, air, makanan ringan
dan tak lupa permainan kanak-kanak termasuk 'kolam mandi'.
Haha. Tak percaya?? sila lah ke sana.
Kak Julie pun tingin nak beli kolam mandi tu.

Agak2 kalo kita buat mcm ni masa bulan puasa ni jual makanan ringan mesti untung kan? Hehe. Lps tu kena tarik masuk trak DBKL. Ngeh ngeh ngeh.

Kami ke Jakarta pada ari terakhir sblm berlepas pulang ke tanahair - 3 Ogos 2010.
Seawal pagi dari Bandung utk mengelakkan macet. Bertolak dlm jam 8.00 pg dgn keadaan mcm da tghari. Kan sana sejam lmbt dari Malaysia, tp cuaca dia mcm lagi dah tengahari dari Malaysia.

Owh. Sekali lagi terpaksa hadap perjalanan selama 3 jam. Memasing tido dlm bas. Aku tido kejap je walo malam sebelum tu aku bkn lena sgt tido kat Hotel Cemerlang Gemilang Terbilang tu. Huhu.

Smpai Jakarta lebih kuang jam 11.00 pg. Jemmm...kali ni baru napak keta, teksi, bas dan bajaj ke bajai tah.

Destinasi kami adalah Tanah Abang. Pegi ke shopping mall yg amat besar. Ada 8 tgkt kalo tak silap. Aku lupa dah. Lps tu setiap tgkt tu ada 3 blok. Tp masa kat sini 2 jam. Oh. Mmg padat la sini sbb dia ada jugak utk pemborong2 (derang panggil pedagang). Kalo kat tpt pemborong tu tak buleh la beli selai 2. Kena beli in bulk. Tp kalo kat atas2 tu da ok.

Kat sini la aku kata tak puas tu. Sbb kejap sgt. Kat sini every each floor (floor = lantai, kat sana mmg panggil lantai bukan tingkat mcm kat sini) ada pengkhususan dia. Let's say tgkt 5 tu utk barangan muslim/muslimah. Jadi suma pakaian solat, jubah dan lain la floor tu. Murah murah plak tu. Aku smpat beli baju ala2 Raihan tu utk ayah mertua n abg aku. Murah banget. 35,000 IDR shj. Shawl utk adik2 unit aku. Shawl pun murah banget. 10,000 IDR je. Tp balik sini menyesal2 kenapa tak beli byk2 utk dijadikan cenderamata pada kawan2. Huhu.

Jubah2 mmg cantik2, vouge2, murah2 la kat sini. Itu yg buat aku nak pegi lagi tu.

Kawan2 lain suma dah mcm serik je nak ke situ. Tp aku rasa nak pegi lagi. Aku nak dok seharian dalam tu. Dari baru bukak smpai la tutup. Haha. Derang yg lelain rasa serik sbb derang duk berpusing carik jalan keluar. Huhu. Mmg la crowded. Tp bila da bersoping ilang la rasa crowded tu. Tp mmg sgt crowded sbb kedai2 adalah sgt kecil. Pulak tu kalo kita nak berjalan sure mcm kena bergesel bahu ngan org lah. Umm..apasal derang sker buat kedai sempit2, crowded2 ni kan.

Kiterang sempat makan kat food court dia.
Dee ngan Sham makan nasik lauk ikan bakar.
Me makan spegeti. Haha.
Tetiba ber Western plak ye kamo cik puan stoberi.

Aku namo dah makan nasik. Gi amik spegeti ngan ayam kat...kat mana tah. Texas Chicken ke apa tah. Tp kat fast food lah. Lps tu baru cam terpikir. Alamak..! makan ayam neh. Dee kata kat Jakarta kena berhati2 sbb tatau kehalalan n keharaman dia. Umm...tkpe lah. Masa makan tu tak ragu ragu mahupun garu garu. So, belasah.

Lps abis kat Tanah Abang gi plak Mangga Dua. Mangga Dua ni mcm mall kita kat sini lah. Mcm kat BB Plaza tu la. Ada jual beg2 branded nih. LV suma tu ada la. Tak la ori, tp gempak jugak lah. Cantik2 juga. Ada yg mmg elok, ada yg longgok2. Aku tgkp gak satu. Buat nak gi meting. Tp Burberry lah. Tak kuwasa la nak ber LV LV bagai sbb org sure kata bukan ori gak. Lain lah aku Tok Ti kan. Hik hik.

Ada gak DVD kat sini. Dee beli lah DVD kat sini. Baju2 suma pun ada. Tpt ni tak crowded sgt. Tp tak la heaven mcm Tanah Abang n Pasar Baru.

Lps tu terus balik ke airport. Jem truk kat sana. Kiterang pun gerak dlm kul 5. Mmg time derang kuar opis kan. Mcm kita gak la.

Jadi utk Jakarta smpat gi 2 tpt je. Tu yg rasa mcm tak puas je. So, nak pegi lagi. Nak pegi lagi. Cena ni?? Tiket singgit AA retu tak sempat nak rebut. Tggu je lah lagi ada sale AA nati. Eh. Kata taknak naik AA lagi.. hehe. Owh..naik KLM by Deustch nyer flight pun ok gak. Mmg murah dia nyer tiket. Naik pun kat KLIA. Dia flight transit. Umm...akan dipertimbangkan. Ngeh ngeh ngeh.

So, dah cover cerita di Jakarta and Bandung. Ada lagi satu entry ttg keseluruhan trip ini. Hi hi hi. Melambak entry kan. Tu baru pegi Jakarta n Bandung. Kalo tour Europe cam Dee entah lah berapa byk entry gamaknya. Tentah setahun tak abes. Nga nga nga.

3 comments:

ejaMaria said...

nyampah ngan org Indon... sikit-sikit nak pijak bendera... sikit-sikit konfrantasi...
eh! ape kena mengena ngan entry... huh ape-ape la...

PUANSTOBERI said...

Ada kena mengena sbb ini entry kat Jakarta. Mmg aku perasan pun pasal tu. Tp tah..da ter buat draft entry nih, kasik kuar je la.
Sure nyer ada org kata "da indon buat memacam kat kita pun ada gak org nak pi kat sana".
Kesimpulannya derang ni smgt kekitaan kuat. Tk mcm kita. Mungkin sbb kita ni da idup selesa sgt. CUba pegi sana. Mmg otomatik rasa "oh..syukur lah aku hidup di Malaysia"

Jery_Alid Misyahzniirf said...

sggh cni