Friday, April 30, 2010

~PnStoberi di Bukit Fraser~




ENTRY INI PUN BYK GILER GMBR. MCM KAT FACEBOOK PLAK. HUHU.

Next station..Bukit Fraser.
Lama da aku tingin nak naik sini. So, bila da beramai2 ni mcm lebih meriah. Kiterang naik dari Raub. Masa naik tu ok la. Tk la rasa pening sgt. Jalan berliku tp keta tak byk. Tp macam jauhhh sgt. Mcm rasa 'apsal la tak sampai2 lagi ni, btul ke ada Bkt Fraser atas tu'.
At last smpai juga kaki bukit nyer which kita kena tggu la sbb dia ada waktu nak naik dan nak turun.

Keta kena beratur dulu. Kalo korang pegi, since smpai tu trus la masuk line sbb nati keta da pjg beratur.
Ni waktu naik dan turun dia. Naik waktu ganjil, turun genap. Kiterang tatau so, tpaksa la naik yg kul 1 punya. Smpai situ baru 12 suku. Jalan2 dulu amik gmbr.

Sempadan dah.
Smpai tu elok je da azan zohor. So, trus gi masjid dia. Sng. Kang nak jalan2 pun takde la rasa sesak je kan. Abis solat, jalan kaki sket naik ke food court dia. Ok la. Tkde mahal sgt pun. Minum air teh stoberi. Tp rasa mcm ubat. Kuii...


Masa ni Epol mcm nak naik antu sbb nasik goreng dia order kemain lambat smpai. Hihowww.

Lps tu baru jalan2. Amik gmbr sana sini. Main gerak je ikut suka nih. Manade apa sgt. Rumah2 bangalow ada lah. Nak amik gmbr pun kawasan private area kan. So, mcm da tatau apa kiterang gerak balik kat pekan dia tu. Konon nak carik map ke apa ke.


Kat pekan ada Information Centre. Singgah situ amik pamphlet. Haha. Mcm mengong pun ada. Patut pi Information Centre dulu sbb leh la tau apa2 yg bes. Ini da blank baru tau nak carik info. So, org tu pun bgtau la kat sini yg bes ada 3 tpt je- Allan Water yg buleh naik apa menda tu, yg kayuh2 kat dlm air tu. Lps tu naik kuda kat Paddock dan satu lagi memanah. Kat sini bkn ada shopping complex ke apa ke katanya. Sini more tu nature place. Gi trail buleh la. Tgk burung. Tgk pokok. Okeh la tu. Kat dlm map kiterang napak mcm dia tulis stoberi farm. Bila tnya dia kata tpt tu da ttp. Owh... ok.

Jd kiterang gi Paddock je la. Naik kuda. Derang tak naik. Aku je xcited nak naik. Sekali pusing 5inggit. Ada la dlm 5 minit kutnya. Tkpe la. Aku suka..

Lps tu da gelap sbb nak ujan. So, bergambar tpt wajib nih. Wahh..ini tpt org gi B. Fraser wajib bergambar. So, kena amik.
Ini ada brader tu tulung amik kan. Udah halus la pulak kami2 jadinya. Tp takpe lah. Maleh aku nak edit2 kan. Biar je situ jd halus. Huhu.

Derang pun tingin gak nak amik gmbr sesama. 1 Malaysia la kononnya. Huhu. Bagus. 1 Malaysia, 1 Bini. Kan Rinie kan. Hihowww..... !!

Then kul 4.40 kiterang pun balik lah. Itu kira trip da nak last2 da tu. Turun aku pening amat. Bergelodak rasa isi prut nih. Naseb ada asam. Turun tu ikut Kuala Kubu. Jumpa la segala dam ke tasek ke tah. Pastu napak juga CHiling. Owh..ini la anak buah aku si Ani pi retu. Pehtu melalui pula kesesakan tpt org duk mengundi tu.

Sekali lagi mcm kat Perlis retu kena tipu ngan signboard nak ke hway PLUS. Ok. Ini akan ada entry khas nati. Toksah citer dulu.

Singgah umah Fara. Makan bihun. Dia smpat call mak dia on d way turun tu. Suma da lapa, penat. Tu pun da kul 8 smpai umah Fara kat Kundang tu. Then anta Fara amik keta dia kat opis baru balik umah. Smpai da dkt kul 10. Mcm nak pitam rasa. Tp bess sggttt. Enjoy giler trip kali ni. Len kali buleh buat lagik.

PnStoberi : Bila da sampai opis ramai pula kata "tak ajak pun.."

7 comments:

ejaa said...

hoho berjalan je kak reen ni. jelesnye! huhu

Ejamaria said...

asyik jalan je... jeles ai...

PUANSTOBERI said...

EJAA,
nati ejaa pi la jalan2 pulak yer. Bila da dpt lesen P sok. Huhu.

MARIA,
hehehehe.

Irtiyah said...

Salam

Mesti sejuk atas tu kan? kalau dapat pegi mesti nyaman je.

PUANSTOBERI said...

IRTIYAH,
Tak la sejuk sgt. Takat nyaman2 gitu2 je. Rasa sejuk lagi Genting kut. Tp kalo bermalam kat sana ok kut. Sbb mcm tenang je. Huhu.

afqh said...

terbaik lah
pergi air terjun jerlau tak

::EIDA:: said...

Tak sabar nak g ni! hihi