Tuesday, May 4, 2010

~Apsal Tak Buleh Guna Maybank Card~

Di TESCO?

Ha..aku rasa mcm nak pangkah je dah pasaraya TESCO ni. Sbb dia tk buleh pakai maybank card. Aku tatau la kut kad lama je tak buleh. Kut kad baru yg gmbr buah ceri mcm ni buleh aku tatau la. Tp maybank kad lama yg kuning itam tu masih diterima okeh di pasaraya2 besar yg lain. Bukan je pasaraya besar. Kedai jual kain kat Nilai 3 tu pun leh accept [tp kena belian 100 above la]. Persoalannya kenapa Tesco still tak buleh terima Maybank Card.

Tp kan..bkn nyer Maybank Card dia tak terima. Kad kredit dia terima, tp bila masuk dlm mesin dia tu dia tak leh baca plak. Eh. Ingat kad aku da cecah kredit limit ? Tidak la kan. Aku mmg jarang2 guna kad kredit. Try satu kad, lambat..tak buleh baca. Aku kasik lagi satu kad, pun tak buleh. So, maknanya apa. Mesin dia la.

Aku suspect mesin dia la. Sbb mesin dia style lain je. Skang aku tgk kebanyakan pasaraya pakai mesin mcm ni. Even kat opis aku pun pakai yg ni bila ada function2 tu. Yg buleh masuk bankcard, kad kredit pun sama. Aku kalo kat Jusco mmg guna Maybank Card. So, masukkan p.word saja. Sonang. Tp ada skali tu aku ter blur kejap. Masuk p.word salah. So, dia reject. Aku mcm "eh. apasal plak..rasa da masuk p.word btul". Beberapa saat aku terkesima kat situ [haha. terkesima katanya]. Lps tu baru tingat. "Eh. p.word salah" Muehehehe. Lps tu mcm ter malu kat org blakang. Hi howww...

Jadi lps ni malas dah la pi Tesco. Unless aku mmg ada cash ratus2 dlm purse. Tu pun smlm seb bek ada cash genap2 dgn rega brg aku beli. Cisss...!! marah ni marah. Sbb aku nak jimatkan cash [oleh krn byk guna cash utk perbelanjaan luar jangka]. Nak pakai kad kredit. Lps tu dua2 kad tak buleh. Lps tu konon mcm nak pakai maybank kad pun tk buleh.

Oh ya, aku napak juga ada paypass machine yg lebey kuang mcm ini. Bila aku tanya cashier tu menda ni buleh guna tak, dia kata tak penah guna. Eh. Kalo tak penah guna apa motip ko taruk dia kat situ. Sekadar hiasan?? Pun menyebabkan aku makin nak pangkah TESCO. Relevan aku nak pangkah adalah sbb ada kemudahan tp tak diberikan kemudahan tersebut kepada pengguna. So..watpe kita nak pegi sana.

Tkpe..dia tak rugi pun sbb takat aku sorang yg hanya berbelanja kurang RM500 sebln kat tpt dia, dia tak rugi apa pun kan. Slalu mmg aku beli groceries kat TF kat kg aku tu atau kat JUSCO atau Care4 je. Smlm je saja nak ke sana sbb dia bkk smpai tgh mlm kan. Masa kuar tu da lambat so, trus saja ke sana. Tapi, pasni kalo takde cash tak kuasa aku nak beli brg bulanan kat TESCO. Kena bawak duit juta2 cash baru buleh singgah sini. Kalo tidak..tidak perlu lah kan. Tkpe..dia tak rugi pun sbb takat aku.. eh..pasal aku nak ulang ayat. Giler...huhu.

Eh. Ini entry pertama di bulan Mei ya. Emm..last month target aku dpt capai. Bln ni mcm tak lepas je. Tatau la kan. Ikut mood la. Rajin tulis, tak rajin tidak la. Ate' nyer bkn ada org kesah pun aku nulis ke idak kan. Tp org2 nak carik bahan utk diwar2kan kpd org lain kesah tu. Aku tau tu. Tu lama da dia tk baca aku citer2 pasal peribadi yg melibatkan kengkawan dia, so pasti dia resah gelisah. Haha. Kim salam la yer..teman kalo nak buat entry cenggitu lagi, teman udah guna p.word, kome nak, kome carik la aku mintak p.word, tp kalo kamu si informer tak bergaji yg mintak usah mimpi le.. nonggeng ponggong ke langit pun tak siyo aku nak bagi. Haha.

Ok dah. Bye. Last but not least..kalo buleh namo pegi TESCO lagik. Tpt org2 kaya je tu.

PnStoberi : Paling selesa berbelanja di JUSCO.

3 comments:

cikCha said...

err tmpt feberet shopping kitorg tesco...ujung taun ni siap 1 lg hypermarket tesco kat tepi hgway PLUS after exit seremban tu...huhuhu

PUANSTOBERI said...

huhu..ko takpe arr..byk cash ribu ribu. aku tak leh sbb aku takde cash ribu2. aku biasa bwk kad je. samada kad yg berisi duit atau kad utang. tesco takde kemudahan tu, so aku kena pi tpt lain utk tpt org semikin cam aku nih.
huk huk

cikCha said...

cett...ke situ plak dia...uhuk uhuk

JJ kami jrg masuk sbb abg aku kata brg dia mahai sket, giant jauh dr umah kami, econsave pon kna mghala ke senawang tu, carefour brg dia mcm x byk pilihan laa lgpon jauh sket...huhuhu...so no choices tesco jela kami terjah...huhuh