Wednesday, April 28, 2010

~PnStoberi dan talipon~

Ok. Ada aku tulis kat status aku pasal tipon kan.
Kak Lyn ada tegur kata aku mcm majuk.
Ha..mmg la. Aku majuk dgn tipon.
Incik kobi ni baru beli kan awal thn retu.
Smlm dia buat hal. Ttiba trus blank gelap.
Mlm sblm tu mmg la aku tk tgk pun phone.
Yelah. Sejak2 tk ber msg ber gayut nih, tipon mmg dipandang enteng je la kan.
But b4 nak tido mmg aku carik dulu phone sbb takut2 ada emergency call ke msg apa ke kan.
So, masa tu kul 12 dia ok la.
Pagi tu nak pi opis aku tak check pun trus masuk hbag.
Sedar tipon tu blank masa aku da mintak TAC req kat maybank2u.
Grr..mula rasa nak baling je phone tu dlm tong sampah. Tekan2 tak buleh on.
Tp aku tak rasa dia rosak ke apa.

Ptg tu my dear ajak pi Ampang Park. Tnya kat kedai2 situ apa poblem dia. Mula aku cam malas je. Yelah..aku tau da kalo skali bagi org baiki fon ni dia akan berpanjangan la rosak dia. Itu aku pasti. So, masa beli fon ni target aku kalo rosak, buang..pakai fon lain. Target pakai 2 thn pun da ok. Tup2 4 bln da buat hal. Mmg tak la kan aku nak baiki ke apa. Lantak la situ.
Tp my dear da ajak, aku pi la. Kedai 1st tu dia kat suh pi kat Samsung balik. Ok la.
Kedai lagi satu, cina tu tipu aku. Kuang haja tul. Aku rasa nak pi balik kat dia ckp "ko kan..senang2 je nak menipu duit org"

Mana taknya. Aku pi tunjuk tak buleh on. Then dia bawak ke blkg. Agaknya dia tukar bateri la kut. Then dia gi kat aku balik kata programming rosak. Aku mcm eh. apa hal. Dia kata sbb ada 3G ke apa mmg sng programming rosak. Jd corrupt. Aku tau cina ni da kuntau aku nih. Apa hal plak 3g. Tipon aku takde 3g okeh. Agak2 la nak nipu pun. So, aku kata tipon ni takde 3g. Tu dia kata bkn sbb tu je ada la menda2 lain. mcm komputer jugak, bila da lama kena programming balik. Ok, aku tau dia nipu dah. Tipon aku ni baru 3 bln lebih ok. Bukan LAMA. Aku sj tanya. Berapa ni kalo nak baiki. 50ringgit katanya. Trus aku kata " tak payah! baik i campak je dlm tong sampah". Waa..sesenang rasa ko je kan. Lps tu elok plak dia kata, kalo nak buang, buang dlm tong sampah sini. Wahh..dah nak menipu aku ko suh buang dlm tong sampah ko plak kan. Kalo aku nak buang dlm tong smpah ko, aku pijak2..patah2 kan suma isi dia baru aku campak dlm tong sampah ko. Nak??

Then aku balik umah, aku terai caj. Tk berapa saat, aku on kan..da elok. Ha.. tu instinct aku kuat mengatakan tipon tak rosak. Cuma ada poblem pada bateri. Aku penah antar incik sani aku dulu baiki sbb programming. Corrupt. Tp dia boleh on cuma tk buleh sent msg je. So, situ aku da suspect cina ni nipu aku. Cuba kalo aku percaya. Elok je dia dpt RM50 free2. Then dia akan kata, nati balik u caj ini tipon baru on. Mmg la buleh kan. Sbb takde masalah apa.

Mmg incik kobi ni touch (censor) screen. Tp dia tak complicated mcm incik sani aku dulu. Dia takde 3g, dia tak buleh nak d.load ke aplod ke. So, celah mana leh nak corrupt. Ce kabo ke aku. Kalo corrupt pun dia mesti leh on. Tatau la pulak kalo mmg gitu gaya dia. Tp instinct aku kuat mengatakan bukan pasal programming. Kalo btul rosak, napa ari ni da ok je. Cina tu MENIPU. Memang dasar kapir laknatullah la kan. Korang bebaik la ngan kedai2 tipon ni. Mcm retu aku antar incik sani tu, elok dia baiki yg rosak tu dia jadi rosak lain. Sbb per, sbb nati kita akan dtg kedai dia semula dan dia dpt duit lagik. Yg mudah pakai smpai rosak then buang je. Tk baloi pun baiki2. Utk incik sani tu dkt nak RM500 gak aku berabis sbb baiki dia. Mmg ada warranty tp kalo mcm skrin defect mmg tak dpt warranty. Aku retu sbb skrin la smpai 100++ kena byr.

So, mmg aku merajuk dgn talipon nih. Tp ari ni dia da ok. So, tak majuk dah. Aku pun tatau la apa punca ttiba dia blank tu. Rasa aku baru caj. Sbb aku caj ari Sabtu dan tak la guna sgt pun. Slalu thn je dkt seminggu. Entah.. mebi bateri je la kalo rosak pun. Aku masih lagi marah dgn cina tu. Aku mmg doakan kedai ko terlungkup. Ni my dear la ni, aku mmg mls da nak pi lps kedai yg 1st tu ckp pi kat Samsung je. Tp dia nak jugak pegi. So..hambik la ubat. Aku kalo aku rasa mcm instinct aku kata usah..better usah sbb nati mesti jd mengecewakan kalo aku pi jugak.

Oklah tu je nak bebel tghari ni. Igt nak wat entry Pahang. Lain plak jadinya. Ptg kang la yer. Yg nyata target aku utk buat 1 entry atau lebih dlm masa sehari da berjaya utk bulan ini. Yey!! tk silap ini entry ke 32 bulan ini. Huhu.

PnStoberi : jaga kualiti ok, bukan kuantiti :)

3 comments:

Ejamaria said...

kdg2 line tak ok pun ganggu hp gak... aku penah kena... hang sepanjang hari... call out/in sume tak bole... tanya hubi aku phone dia pun sama... ktorg guna syrikat tpon yg sama... so bole la check bila dikawasan sama...

lg satu aku la ni klu nak beli/repair hp aku gi kat pertama komplek ada satu kedai budak melayu duk bawah eskelator... ckp dia bole caya

Okid said...

kak iereen..za biasa gak kena..tepon tiba2 gelap skrin..tp bila kt kol ke tepon tu..dia akan bunyi mcm biasa..leh jwb kol tu...cuma skrin je gelap xnmpk apa..xtau sape kol...biasa za buang bateri skjp..pastu psg smula..mesti ok..heheh...xtau laa pe penyakitnya..tp mmg biasa kena...

PUANSTOBERI said...

MARIA,
entah la..tatau la nak kata tipon ni. Beli memahal pun lps sethn buat hal jugak. Sng tak payah gaknya. Ha..padan muka aku. Huhu

OKID,
hp akak tu trus blank. Bila org call trus masuk voice mail la. Tp akak suspect bateri kong la tu. Tatau la pasal apa sbb akak rasa masa aku tgk kul 12 tu bateri ok lagi. Tkde la mcm bar dia nak abis ke apa. Tah..berantu tul si corby nih. Haishhh...