Tuesday, April 20, 2010

~Pnstoberi Di Perlis?~

Wah..trus soklan kat tajuknya.
Mood melancong ke Perlis masih kuat. Ceaa...
Ya! saya suka Perlis. Apa Ada Di Perlis smpai pnstoberi suka nih?
Sbb ada byk buah pelam kah? Sbb ada pantai kah? Sbb buleh makan laksa kah? Sbb buleh masuk Gua Kelam kah? Sbb boleh shopping kat Padang Besar kah? Sbb buleh tgk sempadan Thailand kah? Sbb boleh tgk jelapang padi yg meluas kah?

Tp mmg bes ah Perlis. Tpt yg buleh dilawati la kiranya. Maybe utk 2,3 ari buleh la kut. Kalo kena transfer sana..mati kutu jugak gamaknya. Apa pun, percutian bersama keluarga ke Perlis ujung minggu ari tu mmg besh la bagi ku.

Dlm sibuk2 tatau nak naik keta ke ketapi sudahnya kami naik keta je. Mmg la pnt tp berbaloi2 katanya. Sbb apa?? Ha..nati kita citer yer. Biasa kalo pasal trip2 ni sure ada 2,3 part. Malas nak buat byk2 part tp kalo citer skali harung sure berjela. So..tkpe la. Rajin baca..tak rajin buleh tutup je.

So, entry ni mcm preview dulu lah.
Kiterang dr KL ari Sabtu tu dlm kul 5.30pg [konon nak gerak kul 4pg..nan ado..]. Singgah solat Subuh kat exit Sungkai. Mula ingat smpat la smpai Tapah ke tp masa tu da 6.45. So, benti solat dulu then trus lalu jalan lama sbb nak bekpas megi goreng kedai mamak. Ha..masa ni ler mcm geram je. Sbbnya..masa kita taknak carik kedai mamak mmg sng je napak kedai mamak tu tepi2 jalan, tp masa nak carik ni..takde la plak. Geram sgguh rasa. Nun..lps Tapah tu baru jumpa. Ingat kalo jumpa b4 Tapah leh la masuk hway Tapah balik. Megi goreng nyer pasal masuk kat Gopeng. Hoho. Jd ada terlewat la disitu tp kurang la sket tol.

Then benti kejap kat RnR Taiping. My dear memula nak suh aku drive. Lps dia basuh2 muka da segar agaknya dia tak kasik plak. Aku ok je. Nak bwk smpai Juru ke kan. Kat sini ada insiden sket. Buleh plak aku terpecah kan air asam jawa kat kedai RnR tu. Bongok tul. Tp aku rasa botol tu lagi bongok sbb aku terlepas je dr tgn masa nak amik dr fridge tu dia leh pecah dua. Mean, atas tu terbelah dgn bhgn bawah. Cis..giler. Tu aku da malas nak amik air tu, amik air mineral je. My dear kata kalo org tgk mesti takut ngan awak sbb ada ilmu thp tinggi nih. Pegang botol air asam jawa leh terpecah. Cisss...ciss..nak ngenakan aku la. Kiterang nak bayar je yg pecah tu, tp adik tu kata takpe..huhu..mekasih ye adik. Sengal tol aku rasa..!!

Jauh giler la Perlis nih. Tk dpt bayang org Perlis yg balik masa raya. Tu tkpe lagik. Masa raya cina. Yg jem kat hway tu. Hui..giler..nak balik Perak pun leh 7jam apatah lagi yg sememangnya Perlis amik masa 7-8jam kalo tak jem.

Tp aku suka. Sbb leh napak jelapang padi yg luas. Tp tidak menguning sbb padi masa tu baru nak tanam. So, napak la org membajak sawah. Tp tidak pakai kerbau. Guna mesin pembajak je. Kalo smpai waktu padi menguning lagi la cantik. Isk..rugi.

Smpai Kangar dlm kul 1.30pm. Trus tuan umah jamu makan tghari. Ekceli kiterang gi ni umah adik Kakcik aku. Kakcik tu akak ipar aku. Anak buah aku iaitu anak Kakcik ada blaja kat Vokay Kangar ni, so..dia mmg duk umah mak sedara dia tu. So, kami suma mmg ke sana lah. Mak, abg aku nyer family da smpai dulu ari Jumaat tu. Then kami dar KL n sorang lagi abg aku dari Ipoh smpai ari Sabtu. [tp kiterang smpai dulu dr abg yg kat Ipoh tu sbb dia sesat. Huhu. Katanya guna GPS tp terpusing2 jugak. Biasa la tu. Ditambah dgn signage kat M'sia ni. Kalo tk pandai bc jalan mmg sesat ke barat la. Kami pun tersesat juga kat pekan Kangar tu. Haishh..].

Dah makan2 suma order buah pelam harum manis pada suami adik Kakcik tu. Pelam Harum Manis masa kiterang pegi ni limited edition. Tk buleh jual pd org luar sbb dia nak simpan utk Hari Keputraan Sultan dia nati. Bulan 5 ke tah. So, minta org local belikan. Memula tu buleh beli 2 kilo jer, tp dpt juga lebih. So, memasing beli 4 kilo. Tp rega harum manis mmg rega "emas" lah. Sekilo RM8. Huhu. Ya..kalo kat Cokit, mangga siam tu leh dpt 4 kilo kalo 8inggit.

Ptg Sabtu after solat Asar tu gi jalan2 tp pantai. Apa nama tpt tu tah. Nak pegi juga beli belacan kat Kuala Sg Bharu [Melaka??]. Eh. Kg Sg. Bharu kut. Cemtu la lebey kuang. Mlm nya gi makan laksa umah mak mentua adik kakak ipar aku tu. [saja bikin korang kompius dgn ayat hubungan kekeluargaan nih. Mueheheheh]. Tp betul la, perkahwinan tu akan merapatkan lagi silaturahim antara sesama manusia. Sbbnya dari ipar duai ni leh kenal org itu, org ini.

Kami bebtul jalan2 cuma di ari Ahad. Gi Padang Besar, Gua Kelam, Wang Kelian, makan2 kat jeti Kuala Perlis. Mmg all-out la sehari tu. Syukur dapat my dear yg tak byk ckp. Ok je nak pegi mana pun. Kalo abgcik aku mmg tak dapek la. Kiterang berpecah lps ke Padang Besar tu. Aku bwk anak2 buah aku, derang balik umah. Hoho. Takkan nak lepak umah kut. Dah beratus2 km dtg memandu, lps tu smpai duk lepak umah. Hoho. Baik ko balik kg je kalo camtu.

Owh. Aku sedikit keciwa sbb aku nak sgt pi amik gmbr kat ladang tebu. Tp eluk je smpai Chuping tu leh plak ujan selebat2 nya. Thp tk napak jalan tu. Waa...giler sedih aku ha. Tpnya tebu pun rendah lagi, tp cantik juga amik gmbr saujana mata memandang tu. Eluk je kuar dr kawasan tu ujan pun berenti. Emm..mmg bukan rezeki dan Allah tak izinkan. Mungkin kalo pegi pun ada 'sesuatu' kan. Tkpe. Redha. Nxt time je lah cuba lagi.

Mlmnya kami sekeluarga makan 'busat' kat Kuala Perlis. Kat tepi pantai. Makan ikan fresh2 kat situ. Rega agak mencekik la kat situ. Ptg tu sementara nak tggu derang smpai aku, my dear n 2 anak buah makan la dulu. Mcm tea-time la kan. Amik bihun sup, kerang bakar, air laici, fresh orange, tea-o ais ngan milo ais. Smpai 15inggit. Pitam. Kejadah mahal giler. Aku suspect air buah tu yg buat jd mahal. Dh la kerang bakar tu cicah sos je. Kerang bakar tu bergolek2 je dlm pinggan yg bentuk daun pisang tu. Langsung tk kretip. Siap my dear panggil budak kedai tu tnya kerang ni cicah apa. Huhu. Yelah kat KL kan ada pencicah dia, yg ada tabur kacang tu.

Balik plak bes jugak sbb kami ikut Alor Setar. Sbnr tkde intention pun nak lalu A.Setar. Sbb ingat da slh masuk jalan, takut ter pegi Bkt Kayu Hitam lalu kami berpatah balik, so trus la lalu A. Setar. Ok. Signage di lebuh raya lagi fail. Sbb nya memula ada tulis arah pi KL. Tup2 dia lost. Takde. Yg ada hanya Bkt Kayu Hitam. Cemas la kami ni. Patah balik. Padahal mmg itu la hwaynya. Nati kang dia ada la tunjuk arah ke KL. Tp tkpe..kami suka sbb kami singgah Muzium Padi, Pusat Sains dn juga dpt makan ikan bakar kat gerai tepi sawah. Ai loikee..

Tk bes lah cerita tkde gmbr ni. So..next entry ada citer bergambar.
So, apa lagi..jum la pi Peghelih.. hihowww...

**Kos perjalanan [utk rujukan bebila nk pegi lagi nati]

Pegi (tol)
Jalan Duta - Sungkai : RM14.10
Gopeng - Juru : RM19.90
Juru - Sg. Petani [ini kuar sbb nak isi minyak] : RM3.60
Sg. Petani - Hutan Kg. : RM10.10
Hutan Kg - Jitra : RM1.60 [motip ada hway pendek je ni?]
Kos tol : RM49.30

Pegi (Minyak )
Full dari KL : RM50[utk jarak 370km]
Top up di Sg. Petani : RM42.00
Top up di Wang Kelian : RM30 [jalan2 di sekitar Perlis]
Kos minyak : RM122

Balik (Minyak)
Top up di Alor Setar : RM30
Top up di Tapah : RM30 [tak abis..half je utk smpai KL]
Kos Minyak : RM60

Balik (Tol)
Alor Setar - Sg. Dua : RM12.20
Juru - Jln. Duta : RM43.40
Kos Tol : RM55.60

Kami jimat utk penginapan. Tp in case sesapa nak jalan2 kat Perlis buleh la duk kat hotel kat Kuala Perlis- Brasmana Putra Hotel. Dlm RM145/night. Atau di Bandar Kangar-Putra Palace [ni tatau rega]

PnStoberi : Memang gemar jalan2.

5 comments:

Ejamaria said...

rate harga hotel tu lebih kurang je - sama kot...
Maria gi Perlis psl tengok projek Matrikulasi - panas tak tahan ah, lepas meeting projek gi Pdg Besar - shoping kat sini best!... murah lagi...
harum manis mmg harga cam emas - tapi sedap la, manis semacam compare ngan mangga siam lain tak leh lawan...
ok promote skali kat Maju Junction skrg ade jualan baju2 dari Siam, dapat la harga cam kat pdg besar... hehehe

kekucingkatz said...

mak aiihh...siap letak kekira hang nih....hehehe!! Perlis memang kecik...sekali sekala jalan kat sana seronok juga.....

oto said...

wah.. sudah pulang ye cik reen..
nnti ltk gambo lak tau.. aku pun dh gi perlis, mmg best le perlis ni.. jalan2 jap je dh smpai kangar, kan dpn tu jap je dh masuk arau lak..

ko dh gi jeti tu nape tk terus naik feri ke langkawi..mesti lagi berbaloi2 katanye.. :)))

oto said...
This comment has been removed by a blog administrator.
PUANSTOBERI said...

MARIA :
Mmg panas kat sana. Belengas aja kalo bergambar. Nati kang aplod gmbr. Ha..tau kat MJ ada jualan barangan Thai. Ari tu minat satu dress tu, tp tk beli sbb igt nk beli kat Pdg Besar, tgk2 tkde. Sadis.

ZAWI :
Utk rujukan aku nati. Kut2 nak pi lagi nati sng nak bajet. Pegi smlm mmg tak bajet pun. Main redah ajer. Huhu.

OTO :
tk plan nak pi Langkawi [tp kalo tmbh lg cuti mmg buleh pegi]. Mmg plan kat Perlis je