Wednesday, April 7, 2010

~PnStoberi & Tembikai~

Wah..mementang sudah ada food processor..memcm nak di testnya ya.
Ini napak cam sedap. Tp blum nak buat. Mungkin buleh di terai di kg nati.
Waktu ramai2 dan berkelah ramai2 makan nasik atas 'lepo' [ok, ini bhsa daerah aku-sebutan dia LE tu bunyi mcm LE-tak. PO tu mcm PO-tong. Ha..gitu.. hikss. Mendalah ni pelantar la..kalo kenduri ada la buat pelantar ni utk para2 kaum wanita nak memotong bawang ke apa ke. Umah aku ada je pelantar ni].

Aku mmg sker amik resepi kat web my resepi. Kebanyakkannya mmg menjadi dan dia ada komen tu. Tu bes tu. Sng la org nak bagi feedback dan bila derang terai derang akan aplod gmbr. Aku nak nak register..tp asik error je. Apsal tah. Tp takpe..aku tepek ini resepi dulu lah. Meh kita share2 ya.

Amik dr sini : http://www.myresipi.com/top/detail/8692

Aiskrem tembikai

Aiskrem1

Homemade aiskrem tembikai dengan coklat chips. Sesuai untuk kanak-kanak.

Created on : 04-07-2009

Bahan-bahan ( 5-6 orang )
  • 4 cawan tembikai yg telah di frozen.
  • 1/2 cawan air sejuk
  • 1-2 sudu besar gula
  • 1/2 cawan chocolate chips
Cara-cara
  1. Kisar semua bahan-bahan kecuali chocolate chips dengan menggunakan blender atau food processor.
  2. Masukkan chocolate chips dan kacau biar rata.
  3. Kemudian masukkan sebatian tadi ke dalam bekas yang sesuai. Frozen sehingga beku.
  4. Aiskrem1
    Selepas itu bolehlah dihidangkan untuk si comel anda.

Resepi seterusnya adalah smoothie tembikai. Kredit utk :
http://www.myresipi.com/top/detail/3795

Watermelon Smoothie

Smoothie

sedap diminum time panas terik;-)


Created on : 19-02-2008

Bahan-bahan ( 4-5 orang )
  • 500g tembikai
  • 200ml susu segar
  • 100ml plain yogurt
  • 3 sudu besar gula
  • sedikit hirisan tembikai utk hiasan
  • sedkit chocolate chips utk hiasan
  • Daun pudina utk hiasan

Cara-cara

  1. Potong dadu tembikai selebih kurang saiz ais kiub dan buang bijinya. Frozen tembikai tadi lebih kurang 4-5 jam.
  2. Masukkan tembikai yg dah difrozen ke dalam mixer/blander. Masukkan juga susu segar,yogurt dan juga gula. Kisar sehingga jadi bentuk smoothie.
  3. Tuangkan ke dalam gelas yg sesuai dan hias dengan hirisan tembikai, chocochips dan juga daun pudina.
  4. Sedia utk diminum :)
Thanks to my resepi

PnStoberi : gigih cari resepi.

4 comments:

ejaa said...

woo ni satu lagi resipi aiskrim. simple je kan.senang nk wat.

lepas ade food processor ni, rajin la kak reen nk cite psal masak2 dalam blog kan lepas ni.hohoho

Ejamaria said...

amboi siap ngaja mengeja + menyebut lagi... ingat nak ajar masak jer... hehehe

PUANSTOBERI said...

hik hik..awai2 je ni ejaa. Nati pehtu da maleh dah. saja akak tempek kat blog, sng nati..tak pyh nak gugel lagi. huhu

PUANSTOBERI said...

MARIA,

ngehh...!!!