Tuesday, July 9, 2013

Edisi Weekend : Tetamu Special

Ah. Sebenar nak citer esuk.
Tapi esuk dah puasa. Cerita ni ada nak buh skali gmbr makanan.
Jadi, cerita je lah hari ni yea. Esuk dah puasa.

Hihi.
Hari Sabtu tu ari, umah kita ada tetamu special. Hihi.
Mmg langkah kanan lah dia kan.
Sbb pagi tu akaknya ni siap pegi Pasar Tani tau.
Membeli belah ikan.
Bes lah Pasar Tani. Ailoike. Ikan cam segar2 je.
Ikan Yu pun ada. Hihi. Nak wat apa ni uols? Masak 3 rasa? Ke bako? Hihik.


Tapi idak la teman beli ikan yu tu kan.
Teman beli siakap, pari, kerisi ngan kembung je.
Suka lah. Sbb suh orang tu buang segala isi perut ikan tu, pastu dia bersihkan skali.
Biasa kat pasar cina tu sumbat je segala darah2 bila dia da buang isi perut tu. Takde nyer nak cuci bagai. Ni ikan siakap tu aku balik rumah nak cuci tgk dah bersih ja. Cuci je dgn limau n garam skali lagi.
Ailoike.

Jadi, masak la siakap ikan bakar, pakchoy sos tiram, n tomyam.
Kejap je settle.
Hihi. Siapa tetamu saya?
Ini lah dia adik comel saya.



Camni baru senang. Takyah nak plan plan bagai.
Dia call cakap ada kt area Wangsa Maju, aku pun ajak je mai umah. Lunch skali. Dia pun oke. Kan senang. Kalau plan harus je tak jadi. Hihi.
Bes.
Harap2 mereka suka la masakan saya yg simple mimple.
Udahla 1st time masak pakchoy tu. 
Kuikuikui..

Sorry tau Zana kalo entah apa la rasa masakan akak tu. Apa pun, bukan senang org nak rasa hasil tangan akak ni ha.. Zana antara yg lucky tau. Hikhik.
Dan thanks juga sbb sudi melawat akak walo dah abis MC pun..
Love u!

7 comments:

Nurzakiah Hanum said...

wow

Nad MamaZN said...

Tu best tu, langkah kanan.. Bukan senang dpt merasa masakan air tgn kekda hihi

Sheila Salim said...

Assalamualaikum. bestnyaa nak gak merasa air tangan kekda. heee. ikan yu? woahhh

Sheila Salim said...

Eh lupa nak ucapkan selamat menyambut ramadhan al-mubarak buat kekda sekeluarga >_________<

Zana Adieyza said...

terasa makin istimewa bila kekda up entry ni.. hehehe..

TQ kekda sebab susah2 masak utk kitaorang.. sorry sebab nak dtg x bgtau awal2.. hehehe.. main terjah jer kan.. tp nasib baik langkah kanan kan??? hahahha.. kenyang peruttttt..

Suwaibah YS said...

hee..ingt kekda masak ikan yu tadi..hehe

Masya said...

langkah kanan lah zana yer ....