Wednesday, July 24, 2013

Edisi Juadah Berbuka : 2nd Week Of Ramadhan

Hari ni hari ke15 dah. Alhamdulillah.. tp, apa yg kita dapat sepanjang 15 hari ni? Tkpe..itu memasing punya ganjaran kan. Tunggu je lah 'bonus' dari Allah nanti :)

Oke, ni juadah berbuka minggu kedua.

Iftar Day 8 (Rabu). Sempat masak sambal sotong and kubis goreng kicap saja.
MyDH beli popia basah kat opis. Sedap. Tp seketul 60sen. Tkpe lah. Salu aku tak suka popia basah, tp akak ni buat mmg aku suka. Ikan keli goreng pun beli. Seketui potong dua. Kesiann.. haha (T__T)


Iftar day 9. Khamis.
Ada intebiu. Selaku urusetia kami dibekalkan dengan juadah berbuka sbb menguruskan intebiu sedari awal pagi. Alhamdulillah. Pulak tu on d way nak balik, dkt area masjid tu ada orang sedekah bubur lambuk. Dia bagi ala ala drive thro je. Kan macam jammed nak kuar simpang, so, dia bagi kat situ. Lagi, singgah kat bazar Ramadhan. Beli popia goreng plak. Aku gile popia plak puasa kali ni. Eish... sedap lah popia. Tp popia ni aku da tau mmg sedap dan garing sbb mmg salu aku beli kat pasar malam. 



Iftar day 10. Jumaat.
Jammed. Igt nak masak ikan cencaru sumbat. Tp tak berhasil. Dah 2 kali ni aku turunkan ikan cencaru tu dari tpt beku ke tpt biasa dlm peti ais tu. Tp tak berbuat. Masuk hari ketiga ni kena buat gak, otherwise ikan tu melompat kuar dari peti ais kang.
Sbb kul 6 masih belum masuk DUKE, jadi kami singgah bazar kat Setiawangsa. Beli dulu. Malam baru aku masak ikan cencaru sumbat. Gigih.
Hai. Cucur udang tu besar. 2 ketui 2 ringgit. Tp tak abis.. hurmm...


Iftar day 11. Sabtu.
Takde gambau. Berbuka umah in law. Tak sempat nak amik gmbr sbb kalut sket. Aku bawak buah mangga je. Igt nak buat tauhu sumbat, tp tak sempat sbb ter tido keletihan lepas balik dari jln TAR. Kuikuikui.

Iftar day 12. Ahad.
Masak la. Konon buat char keow teow. Gigih google resepi. Tapi hasilnya...sedihhh... tak basah pun. Cam keow teow goreng jeee.....Buat jugak cucur udang n tauhu sumbat (ketiga2 jenis makanan ni menggunakan bahan lebih kurang sama, so tu yg rajin bagai2 tu. Haha). Ahad mmg tak makan nasik.


Iftar day 13. Isnin.
Dah mula jerebu plak. Jammed sket. Tp sempat je masak ikan bakar ngan kailan ikan masin. Tu je lah 2 jenis. Lps tu goreng satar segera. Buah wajib la ada kan.


Iftar day 14. Selasa.
Bawal Sweet Sour. Ke Tiga Rasa ke ntah. Sama je kot. Pastu pecal tu beli. Tp top up sendiri timun, tauhu n tempe. Up lagi dgn sambal goreng kering tempe+kentang+tauhu+ikan bilis. Ikan tu beli kat pasar tani tu ari. Mmg fresh lah ikan dia. Still lembut dan mata pun elok putih je lagi. Puas makan.


Itu je lah minggu kedua nih. Hehari cam lebih kurang sama je kan lauk. Seboleh2 mmg nak elakkan yg terlalu berminyak (tp cucur udang tu mmg minyak la) dan takde berlemak2. Alhamdulillah, dikurniakan kesihatan utk memasak jugak. Walo ada gak yg ter skip. Hihi. Biasa lah kan..duk KL kot..mana nak smpai on d spot jewww.... :P

Nati ada plan nak masak2 utk iftar dan panggil 3,4 orang rerakan. Harap2 jadi. Hujung minggu terakhir puasa tu lah. Menu pun dah ada. Hikhik.

2 comments:

Chekgu Azrine said...

Wah..rajin..mantap..hehe..
Selamat berbuka!!

PUANSTOBERI said...

AZRINE :
Mau tak rajin... tak larat nak pegi bazar.. otomatik jadi rajin. lagipun nak makan makanan sihat..jadi masak lah.. kalo tak..pemalassss...