Tuesday, February 1, 2011

~Pasal Penang : Percutian Pantas~

Sebelum saya menulis entry ini, marilah kita berdoa agar rakyat Malaysia yg berada di Mesir berada dalam keadaan yg selamat.
Oke sambung.
Oraits. Skang kesah cuti cuti saya di Penang pulak ya.
Ops. Sebelum tu. Utk Puan Ejamaria yg jawab tepat dan cepat ke mana percutian saya retu, sila hubungi saya segera utk urusan adiah :)

So, saya ke Penang on 30hb dan 31hb Januari.
Ala, percutian pantas je. Memula nak pegi berdua saja. Trus cari hotel yg bersesuaian ngan bajet dan trus book online. Murah, mudah dan pantas :) Tp bila tnya mak, dia nak ikut, so bawak.

Sebenarnya, thn lps (2010) mmg byk kali gak ke Penang. Retu kan ada kes sket tu, yg dok kena ulang alik tu. Tp nye takde kesempatan la nak pi jalan2 sbb pegi pun pasal keja. Paling2 tidak dpt beli jeruk je. So, nak la pi bersantai, ber cuti kan.
My mom mmg sakit lutut, tk larat sgt nak jalan jauh2, maka xtvt jalan2 terhad sket la. Tp idak la smpai tak gi memana langsung.
Kiterang pegi naik feri, balik lalu bridge.
Salu org masuk pulau naik bridge. Terbalik sbb aku nak trus berdesup ada kat Georgetown, and balik plak nak pusing kut Batu Feringghi-Teluk Bahang-Balik Pulau. 
Sayup je napak jambatan.
Tatau pasal, aku kalo nak naek feri je mesti jadi xcited. Motip tul. Retu masa outstation dgn TKP pun aku selamba menceceh nak naek feri. Mujur dapat. Tu pun sbb tpt kiterang nak meting tu lagi dkt kalo naek feri.
Budak gomok yg teruja dpt naek feri lagik.
Bertolak dr kg dlm kul 10 n kul 12 lebih camtu da ada dlm perut feri. Suka nya hati. Rasa kejap je da smpai Georgetown. Tskk. Suka la naek feri. Harap derang tak la hapuskan feri yg ada ni. walo da ada 2nd Penang Bridge. Kan dulu ada ura-ura kata nak hapuskan sistem feri ni. Sayang la. Feri pertama bermula tahun 1894 ya. Bukan 1984. Dah beratus tahun tu. Boleh baca pasal sejarah feri ni kat incik Wiki nih.

Dalam byk2 feri weols dpt naek feri yg namanya Pulau Pinang. Seswai. Ai loike!.
(info : Feri yg ada di Penang :   * Pulau Undan * Pulau Angsa  * Pulau Rimau  * Pulau Pinang  * Pulau Payar * Pulau Kapas * Pulau Rawa* Pulau Talang-talang )

Utk ke Penang aku google sesiap kat mana tpt2 makan yg bes. Mmg ada satu list lah. Tp ko tau lah Penang. Jalan dia, kalo ko tak arif sgt, ko akan berpusing2 kat situ smpai 4,5,6 kali. My dear aku ni sgt la kompiden buleh bawak. Aku suh pinjam GPS abg aku, dia takmo. Hah! kan. Ari kiterang smpai tu oke lagi la sbb Ahad. Tp masuk ari Isnin, hah! smpai nak pening my mom sbb jem trok. Huhu.

Lps tu layan driver Penang yg 'cekap' lagi la rasa stress. My dear adalah pemandu berhemah oke. Sungguh aku berada dlm keta ber plat mula W ni rasa di buli. Huhu.

Jadi nati kita smbg cerita pasal penginapan n tpt jalan2 pula. Tk byk sgt. Tp adalah...  :)

Oh ya. Ramai da bercuti ek. Td nak balik pun, kat hway arah Utara da byk keta. Slamat balik kg pada yg nak balik kg yer.

PnStoberi said :
Selamat Datang dan Terima kasih kpd....
~ibuintan : Follower ke 262

~Mommy Mimil : Follower ke 263
~firna : Follower ke 264
~ummimikadania : Follower ke 265


3 comments:

mamaaizara said...

jln penang byk 1 way,
pastuh klu driver bas dia buat pusingan mahu terpelanting klu time berdiri.. benci kan..

ch@ said...

gayat ah naik feri ni, berfikir macam2 yg akan terjadi. berdoa berkali-kali sebelum naik. cuak.

PUANSTOBERI said...

Azi :
Btul lah. byk jln sehala. tersesat kalo, berpusing la tpt tu byk kali. mueheheh

Cha :
Tehehee. bes la cha. Kekda xcited tul naik feri nih. HUhu