Wednesday, February 2, 2011

~Pasal Penang : Jalan Jalan~

Sebelum stori mori ke mana je aku pi kat Penang tu, meh aku nak bagi 1 gambo. Ce kome nengok. Ada yg tak kena tak pada ayat2 ditulis tu? Sapa jawab tepat dan cepat aku mungkin dapat 'something' yg di pos secara sapraisss... hahaha.. poyo je haku ni ek asik nak suh org teka. Tp betui lah. Ce teka..ce teka...

So, di Penang aku just sempat pegi ke : 
*Masjid Terapung Tanjung Bungah
*Taman Botanikal 
*Makan pasembor kat Gurney Drive
*Nite Market Batu Feringghi.
*Beli Jeruk kat Chowrasta
*Makan laksa kat Batu Feringghi.

Mmg itu je. Haha. Takde makan nasik kandar berator ke apa ke tu. Laksa Jangguih tu nati aku citer pasal pe tak dpt makan. Tkpe, akan ada next time nya. Harus aku seret adik2 aku tu nati.

Plan asal aku nak jalan2 kat bandar Georgetown tu. Jalan2 tu mmg berjalan la. Mean aku nak park keta satu tpt, then jalan kaki. Bkn jauh sgt pun kan. Tgk ramainya tourist buat gitu. Ada peta then jalan. Bas Rapid pun byk. Beca pun ada. So, bes per kalo camtu. Tp sbb as I said before, mak ada skali, takkan aku nak durhaka tinggal mak kat hotel, then kami berlibur-libur. Not good...not good.
Tkpe, boleh je pegi Penang ni lagi. Bkn jauh pun.

So, after check in kiterang ke Masjid Terapung. Cantik lah view. Masa tu nak ujan. Angin kuat.

Then p Botanikal Garden. Apa je ada kat sini selain incik monyet yg tunggu kita nak bagi makan. Kiterang naik tram je pusing2 dlm tu. Masuk sini free tp naek tram sorang RM2.

 Then balik hotel. Mak dah malas nak kuar sbb da mlm. So, kiterang p Gurney Drive. Makan kat sini, tapau kat mak CKT. Ada plak Mazidul personaliti TV3 tu makan kat Gurney Drive tu.


Lps antar CKT kat mak, kiterang kuar balik gi Nite Market kat Batu Feringghi. Oh. Last time aku pi ngan Hana n Dee thn 2008 tu masih byk CD. Skang sekeping pun takdak. Mana taknya. Polis ada je dok jaga. Huhu. So, aku cuma beli bekas tisu bentuk ikan yg cute, yg leh kuar tisu kut mulut dia, and stuff comey-comey. If aku rasa aku malas nak simpan, leh je aku let go kat sesapa berkenan nati. Huhu.

Esuknya before balik p area Chowrasta jap. Beli jeruk. Beli souvenir. Kut2 sok nak buat contest teka teka ke, apa ke leh bagi je as gift. Ngeee. Then igt nak p umah kelahiran P.Ramlee. Tp Isnin dia tutup. Takpe..takpe..next other time yer. Penang di hari kerja adalah sesakkkk. Huuu.... sila sila lah bawak GPS yer. Kut tak mmg ter stuck dlm bandar tu. Tak sanggup. Tak sanggup.

Dlm jem sempat melayan amik gmbr. Kedai Perodua dlm umah warisan. Kedai KFC pun dlm umah warisan. Menarik kan. Mcm muzium plak. Hihi.

Oke. Lps tu amik jalan balik ikut Bt. Feringghi-Teluk Bahang-Balik Pulau-Bayan Lepas. Sbb saja saja nak jalan-jalan. Tp beberapa misteri telah berlaku. Peliks tau peliks.

Next entry kita stori mori pasal misteri tu. Pelik smpai skang!

8 comments:

ejaMaria said...

Pork Fee ???
ke pork free...
ntah... ape-ape lah... kompom aku tak makan situ dah...

ekinashikin said...

sonoknya g jln2 kat penang...jln2 carik mkn bestkan..hihi..
chopp..apa mksud dia live seafood tu erk???

aliefcmoi said...

best nye jalan2 penang..aku pernah pergi dua kali je..tu pun tak sempat round2 pusing2..
akak,kalau akak free,dtg la singgah blog saya..kalau akak baik aati time singgah tu,,akak follow la..jgn lupa taw.trima kasih byk2 akak..u follow,,i'll follow u back..for sure..hehe.thanx again

cikCha said...

Pork Fee = yuran babi??
ahaha...kelakar plak bila di translate...
ke aku yg failed subjek bahasa inggeris??? hahaha..

PUANSTOBERI said...

Maria :
Wahh..pantas ko jawab. teheheh. :D

Ekin :
Tak berapa nak carik makan ni. ni makan ala ala je ni. tehehe.
Live Seafood tu makna kita leh amik segala seafood duk berenang2 tu dan suh derang masak. Tp betui ke guna "live seafood" ek. Hihi.

Alief :
Oke..oke..nati akak p tgk blog alief yea.. :)

CikCha :
Ko nak makan situ, ko kena byr yuran babi. ngeh ngeh ngeh

cikpuanhady said...

menariknya air ngan rojak tu..ni yg buat terliur ni..

Jom skodeng : Jom guna banner HeartBeat.my tanpa Valentine

PUANSTOBERI said...

CPH :
Owh..sila jgn terliur. mana nak carik kat swiss sana pasemboq n bandung ni. huhuhu....

aliefcmoi said...

thanx akak...jgn lupa taw..huhu..alief tunggu...
http://aliefcmoi.blogspot.com/