Sunday, February 6, 2011

~Pasal Penang : Ini Misterinya~

Sebelum tu, dlm entry ini saya ada suh teka apa tak kena pada gmbr ini  kan?

Dan again, tahniah buat EjaMaria yg teka paling tepat dan cepat.
Takkan Pork Fee, mesti dia nak tulis Pork Free. Pada kedai tersebut sila betulkan banner ini. Nati org igt ada 'yuran pork' lak disitu. Teheheheh :D

So, ini sambungan kisah saya di Penang retu.
Kan da kata ada misteri plak kan.
Kami teruskan perjalanan pulang melalui Bt. Feringghi-Teluk Bahang-Balik Pulau-Bayan Lepas-Jambatan.
Kenapa perlu lalu ikut jalan pusing pusing tu.
Jawapannya "saja".
Satu sbb nak carik kedai laksa jangguih tu.
Satu lagi sbb kat situ la ada bangunan opis kiterang yg da disewakan.
Aku mmg handle pasal menda ni. Yg thn lps duk ulang alik Penang pun sbb ini lah. Kena gi court pun sbb menda ini jugak.
So, mau tunjuk la kat my dear 'awak ini la, tpt yg saya salu duk ulang tu'.

Kalo sapa biasa ke Balik Pulau tau lah jalan dia cemna.
Mmg ala-ala Cameron Highland ikut Tapah tu. Berpusing. Tp tidak la memeningkan. Tatau la kut ada yg tk tahan mungkin leh pening. Cam dulu g ngan Dee n Hana tu. Hana mmg pening smpai nak termuntah. Hikss.

Kami singgah dulu makan laksa kat tepi Bt Feringghi. Dulu pun masa ngan Hana n Dee, singgah sini gak. Tp masa tu tak sengaja. Sekali terai makan laksa. Humangaiii...mmg setap!. So, kali ni singgah. Walo pada mulanya pikir nak makan laksa janggus saja. Aku takut kang tak jumpa lak gerai laksa janggus tu kang. Oke. Makan dulu. ABC n Laksa. Di tepi pantai. Secara specific tptnya adalah opposite Taman Herba. Paking saja keta tepi jalan.
Dr seberang jln. Kedai tu paling ujung.

Lps tu truskan perjalanan. Napak empangan T.Bhg. Maleh da nak berenti. Retu da penah amik gmbr dah. Then naik la jalan pusing2 tu. Buat peminat durian, kalo musim durian di sini lah tempatnya. Balik Pulau mmg terkenal la dgn dusun duriannya. Kali ni tak musim. Cuma ada 1 gerai je aku napak jual durian. Itu kalo tanya tu, harus reganya sama dgn rega emas. Huhu.

Lps tu da smpai atas tu konon nak la benti kat satu tpt yg buleh napak view Penang.  Mmg kalo aku naik kut situ, sure aku benti. Kat sini mula dah 'misteri'. Takde dah weh tpt tu. Mana pegi? Ke dia renovate jadi aku tak perasan. Seyes. Ilang la plak. Ke dari dulu takde tpt benti, tp aku benti tu tpt apa. Haha. Takde lah. Dulu mmg ada. Skang je 'ilang'.

So, smpai Balik Pulau. Napak signage Sg. Rusa. Aku tau da dkt ngan bangunan opis aku tu. Skali lagi 'misteri'. Tak  napak dah tpt tu. Haaa....magic tul tau! Mana pegi nyer??? My dear mmg tak bwk laju tp cena aku leh perasan. Dah balik opis citer kat TKP (sbb salu pegi pun ngan dia ke situ), dia kata org tu da jampi da bagi kita tak napak. Haha.

Again satu lagi misteri bilamana aku tak ternampak pun kedai laksa janggus tu. Dulu aku penah pegi dan makan situ. Aku boleh agak la kedai dia cemana. Lagipun napak da signage kg. Acheh tu. Aku rasa area situ situ la. Mujur aku da makan kat Bt. Feringghi tu. Kalo tidak mmg kempunannnn.... Oleh krn mmg taknak cari sgt laksa tu, takde la nak tnya. Kalo btul  nak mmg ditanya je kat org situ.

Seterusnya smpai pekan Balik Pulau tu aku skali lagi mcm blur. Cena nak p Bayan Lepas atau pun carik jalan turun. Tanya org, dia tunjuk satu jalan. Tp bila lalu aku rasa mcm eh, aku tak penah lalu sini pun. Uwaa... misteri lagik. Siap ada jalan baru yg tinggi mcm fly over tgh duk buat. Mmg sumpah dulu aku tak lalu situ. Bkn lama sgt aku pegi BP tu. Bln 10 kan. Takkan tetiba je ada fly over. Kompem jalan lain aku lalu retu.

Smpai je area Bayan Lepas trus je follow signage p Jambatan. Siap lalu airport suma. Hah!. Siap napak Pulau Jerejak, Queensbay Mall suma segala baru smpai Jambatan. Miahahaha. 

Akhirnya kembali ke pangkal jalan

Bye Bye Penang. Nati kami dtg lagi ya!

Giler adventure perjalanan. Tak baca bismillah ke hapa nak  naek keta. Nak kata sesat tu tidak la cuma mcm lalu ikut jalan tak penah lalu. Harus kena adiahkan my dear GPS gak ni. Nak pinjam kat abg aku dia taknak. Kan da misteri je. Tp kat GPS bley trace kedai Laksa Janggus ke???

8 comments:

E K A said...

omboi bejalan sakan dia no.eka pun tak penah tahu menahu laksa janggus...happpa puny aorg penang.memalukan saja

ch@ said...

mujur dah pernah sampai, so takla berasa jeles sangat. hihiii.

cikbedahlaser said...

dh siap lom jln kt balik pulau tu...
masa 2009 kami lalu.. tgh wat lg... takut je jln situ

bile cite penang... teringatkan cocnut milkshake kt padang kota lama.. owhhh sedap nye

Nana said...

heeh AKAK kami g mandi kt bt feringi dpn taman herba tu la peh tu pak mertua banje abc ngan laksa sedap laksa dia

PUANSTOBERI said...

Eka :
Laksa jangguih tu da terkenal seantero malaysia dah. Kalo gi Balik Pulau sure org suh carik laksa tu. Rasa dia glamer pas masuk JJCM kalo tak silap.
Sedap tau. Nati balik Penang Eka carik eh :)

ch@ :
Hik hik...Penang je kan.. suma org penah smpai.

CBL :
Blum siap flyover tu. Akak kalo gi sana lalu kat lain. Tk penah lalu situ, ni la 1st time. Pelik tau..cena leh smpai jalan situ plak. Haishh..

Nana :
Ha....asik sama je ngan Nana sejak kejadian pi Sabah retu. Teheheehhe :D

Anitadahahs said...

berjalan sakan ye kak reen!
ergh jeles-jeles-jeles.hehe :P

p.s eh, dah lain dah belog nih, cantik tulisan dia.. suka!

PUANSTOBERI said...

Anita :
Hihi...tkpe nati cuti pjg leh jalan2 gak..

suka eh tulisan dia. load lambat ke masih 'berat'?

AdiaLuze said...

Tahniah ejamaria!!!

Bestnye makan angin kat penang plak...Rasanye baru je balik dari Sabah kaann..hehehe

Macam rasa lama giler tak jenguk sini tup2 dah bertukar 'wajah'...wah,wah,wah...lagi cun laaaa..sukeee !!! Ahaksss...