Wednesday, February 16, 2011

~Pasal Rempah 3 Sekawan~

 Masa aku buat entry ini, adik Eka tanya something. Katanya :

Klik utk imej lebih besar

So, menjadikan idea aku buat entry pasal rempah berkawan2 ni. Biasa di sebut rempah 3 sekawan, ada 4 sekawan dan 5 sekawan.
So, ini lah rempah yang berkawan2 tu.

Bunga cengkih
Nama Inggeris: Clove
Kredit : Here
Bunga Lawang
Nama Inggeris : Star Anise
Kredit : Here

Kulit Kayu Manis
Nama Inggeris : Cinnamon
Kredit : Here
Buah Pelaga
Nama Inggeris : Cardomom

Kredit : Here
Kalo 3 sekawan biasanya kayu manis / bunga lawang / cengkih. Btul ke?? Haha. Aku pun bukan arif sgt. Tp biasanya kalo masakan, ini lah kawan2nya. Kalo masak sup pun, rempah berkawan2 ni wajib ada.

Rasa mcm ada satu lagi geng dia. Apa dia ek. Buah keras eh??

Ini pun kalo ada salah silap ni sila perbetulkan yer. Kita sesama belaja :)

Dan kalo nak tau lagi pasal bahan-bahan masakan, boleh gi kat web ni. Byk info leh dpt - trymasak

9 comments:

AdiaLuze said...

rempah2 yang wajib ada dalam bentuk sekawan :)

kekucingkatz said...

masak kari jugak pun bleh...ikut aku lah...hahaha!!

E K A said...

ya...ini diia budak yg tak tau geng rempah sekawan tu...ehehe...


o benda2 di atas tu ke yg berkawan ...patut la kalu nak bt kari ayam pun kene masuk derang ni sume kan...rempah sekawan upanya...tq tq...

ch@ said...

owh, 4 serangkai atau 3 serangkai. hahaaa, bila masak sup, masak kicap, pulun bubuh smua. yumm-yumm.

PuaN su SU said...

wajib ada nie,,,senang nak buat sup ka...nasi ayam ka...

AyangAizul said...

bkn 3 sekwn tu kayu mnis, bunga lawang ngan pelaga ker. ntah ler...

tp mmg biasa msk kicap msuk 3 ni jer. bga cengkih xmsukkan pun...

Che Sue said...

eh ada 5 sekawan ke? baru tau nih..aku biasa 4 sekawan je..hmm the more the merrier bak kata omputih..penting ENGLISH EDUCATION tu..kekekek!

PUANSTOBERI said...

Adialuze :
Yups..aku salu takde pun suma sekawan tu. hihi

Kekucingkatz :
Masak kari biasa aku pakai rempah ratus jintan segala tu.

Eka :
Hihik.. ha..tu la pasal. jgn pisah persahabatan meke ini. hihi

ch@ :
Ha..buleh je. derang ni mmg ditakdirkan utk berkawan2 dan dimasak bersama. hihi

PUANSTOBERI said...

Puan Su Su :
Tu la kan. Kat umah Reen ni da takde kayu manis. Harus beli nih. Walo jarang2 gune. hihi

Ayang Aizul :
Owh ye ke Ayang? haha. silap la tu gamaknya yg saya masak tu. Mieheheh.. sbb tu nama dia masak kicap balun saja.

Che Sue :
Aku baca kat web tu la. Buah keras la gamaknya lagi sorang la kawan derang tu.
Itu ler penting nyer english edukesyenn.. teheheheh :D