Thursday, November 18, 2010

~Pasal Mesra or Hormat~

Ari tu aku ber gchat ngan sorang kawan blogger nih. Baru je nak kenal kenal kan. So, dia tnya la aku keja apa. Bila aku ckp..dia trus kata kena panggil 'puan' ne. Dia lawak2 la kan. Aku mcm errr.. takde la smpai gitu kan. Kat opis aku sini thp Pengarah baru org panggil Puan. Tu pun kengkadang ada yg sempoi, tak kesah pun panggil 'kak' jer.
Kata kawan tu, kalo tpt dia EO pun da dipanggil Puan. Tpt aku ni takde pun yg dipanggil EO walo aku tau EO tu adalah PPT. Hah! PPT lagi la org panggil kak or abg je. Jarang2 org nak panggil Encik. Tp kalo mcm yg segan nak panggil abang, ada la panggil Encik. Tp kalo pompuan, pukul rata suma kak je.

Lps tu masa gi melawat anak BFF aku yg baru lahir (baru kehapa..3 bln dah umo nya..teheheh..asik tak sempat pegi je. Tu pun dia ngajak kenduri akikah anak dia tu, aku tk dpt gi sbb masa tu aku pi PD tu..so, gi malam sebelum kenduri tu), dia pun kata "eh..ko mesti derang panggil puan kan?" Tehehehe... tak penah terpikir pun smpai thp tu..aku rasa kalo bebudak opis panggil puan mmg mcm humang aii..respect giler lah. Dia kata kat opis dia EO mmg puan, dan kalo CC mmg dipanggil CC. Aku rasa rata2 full govt mmg camtu kut. 

Entah ek. Sejak aku keja sini, jarang la aku tgk org nak panggil puan utk yg selain Pengarah. Hanya Pengarah je org panggil Puan. Takde tu..mmg kakak je la. CC pun org tak panggil CC. Main panggil nama or 'kak' je.

But then,  kat cawangan derang ada amalkan camtu. Cuma HQ ni je. Agaknya nak bagi mesra kut. Tah.. aku tgk ada pro n con gak la panggilan camni. Biasa la..suma menda sure ada +ve n -ve nye kan. Mmg kalo panggil 'kak..kak..' ni akan rasa kurang sket la respect dia tu. Tp kemesraan dia lebih la kut.

Biasa org panggil puan ni kalo ada call dari luar camtu la. Itu mmg standard la kan. Aku pun tak biasa sungguh la org panggil puan puan ni. Rasa terlebih formal plak aih. Biaq pi la deme panggil aku kak je. Tu pun da show respect gak la kan. Lain la kalo derang panggil 'oii Ida..!" ha..tu mmg la kan. Tehehehe.

Kalo private lak aku tak pasti apa panggilan yg dipakai. Mungkin kalo comp byk bukan Melayu tu panggil nama je la kut kan.

Last skali meh layan gmbr Puan Ida di umah Puan Juwita tempohari. Tehehehehh. Ita tu mmg terkejut je lah tgk BFF dia ni makin mengembang bagai johan. Ngagagagaa :P

5 comments:

E K A said...

a'a ae...dah lama kenal...eka tak tau pun k.reen keje apa...nak berpuan jugak la dgn akak.hehhe..

ryn said...

Reen, masa aku kt hq dulu sume bntai kak jer.. 48 ke, 44 ke.. Sume sama. Tp bila keje kt state ni., ppt pun pggil puan. Smpai ada masa, aku yg krani cabuk ni pun diorg pggil puan. Terus aku cakap, kalo nak soh aku buat keje jgn pggil puan.. Kang terasa cam jusa lak.

Aleyn said...

Tak kisahlah nak panggil apa kan....janji panggilan yang baik2..

PUANSTOBERI said...

EKA :
Aihh...hang toksah ngada Eka..kak reen cubit kangg... (bc ngan nada org Penang okeh..da smpai Penang kan??)

Ryn:
Kannn...kat state mmg cemtu kan. Kat HQ ni kiterang sempoi je.
Wahhh..thp JUSA tu, agak2 la wey.. kata thp Pengarah udah la. Teheheh. Tpt aku ni JUSA udah KP n TKP tau.. huhuhu

Aleyn :
Iyer, Alhamdulillah :))

ryn said...

Hahaha.. State mana ada jusa, dedulu kp rtm tu jer yang jusa pun.. Aku sound je, xagak2 nak mmanggil