Sunday, November 21, 2010

~Pasal Daging Memenuhi Peti Ais~

Rata-rata skang ni aku percaya suma ice box, fridge, refrigerator, peti ais segala tu sure ada daging kan? Pada sesapa yg boleh makan daging la. Sbb ada gak yg tak tahan makan daging fresh2 nih. Macam kak ipar aku, dia akan jadi berry berdarah kalo makan daging baru yg dah dimasak ni. Doktor kata sbb panas kat dlm. Owhh..

For me, Alhamdulillah...boleh je balun. Takat ni aku da balun, sup tulang, rendang daging n oso paru goreng cili. Tu kat kg. Ni da balik KL selambak lagi dlm peti ais. Bia keras situ. Hoho. Mau smpai thn dpn pun ada lagi tu. Lantak..

So, carik carik resepi utk daging. Klik sini - resepi mesra. Ada berlonggok resepi daging. Aku sker ikut resepi my resepi sebenarnya.. pasti menjadi..tp da tk buleh masuk pulak.. haishh.
Yg nyata aku nak terai resepi kawan aku yg jauh di Algeria sanun, che sue yg mana tlh di testimoni oleh kawan beliau yg juga kawan aku - mrskojiwami daging dendeng che sue.
Lps tu mau terai wat daging bakar cicah air asam lak. Cena aku  nak bakar daging tu tah. Abg aku kata masuk microwave je. Boleh eh?? Tkpe, nati tnya pada meke yg pakar masak memasak nih. Ceh..terliur plak tgk gmbr air asam ni. tsskk..... tetiba tak sabar nak buat.. cena???

kredit : hazila blogspot

11 comments:

Nana said...

hahah saya ni kak nk muntah dah tgk daging gile mmg banyak
umah dpn surau adik2 tlg lapah sorang dapat 3 pastik
ada 2 org adik laki yg tlg dpt 6 pastik
+abah saya tukang sembeli dpt lg 3 pastik+sekor kapla lembu
arini msk sup kapla +daging goreng heh tinggal sket je lg daging tu
masa mula2 dpt dah goreng dah fresh3 manis!

ryn said...

baru try masak daging dendeng jumaat ari tu.. ikut resepi main-belasah-sajalah.....

PUANSTOBERI said...

Nana :
Tu la pasal Nana, yg akak usung balik KL ni bhgn akak la..kat kg mmg da penuh peti ais tu smpai nak rosak dah. Huhu.
Tu kalo da dok beku mmg thn bila la nak masaknya tu.

Ryn :
Apsal suma org sker masak dendeng eh? aku tak penah terai pun

aishah said...

goreng kunyit pun sdp...

Liza said...

Baru je mkn nasi dengan gulai daging kurban...Mostly bakar cicah air asam letak bwg besar, tomato.. Sedap!!

Hezesuze said...

weols tak amik daging qurban..bagi pada yg memerlukan sbb dah jemu uols hehe

Che Sue said...

best aa ko byk daging pree weh..aku taun ni tak dapek langsung! hmm tapi if dapat pun sure daging kamben aa and laki aku tak layann..sini depa korban kibash..lembu jarang..

PUANSTOBERI said...

Aishah :
Tu la..kalo susah2 nak bakar daging tu ku goreng sajork..leh cicah air asam gak kan.

Liza :
Tskk..terliur bila terbayang air asam...iskk..iskkk

PUANSTOBERI said...

Heze :
Aiols ni mmg not into sgt la daging maging ne sbb lebey sker ayam.
tp da dpt sbb masuk korban retu kan (3 kilo) then mak and abg pun masuk gak, jd amek jugak la.
Yang memerlukan mmg da agih2 pun. Dpt 2 kilo satu pamili. Every each rumah kat kg da dpt retu.
So, hadap je la daging smpai thn dpn yooo...

PUANSTOBERI said...

Che Sue :
Jadi ini la masanya aku nak menerai dinding..eh..dendeng ko tu.. teheheheh..
kamben kan sekali sekala layan jugak per.. teheheheh

wan nurul hezrina abd halim said...

letih dok make daging kurban...sakit2 gg sb terselit daging celah2 gigi