Wednesday, March 20, 2013

Edisi Short Getaway : Awana Genting Highland

Takyah la namakan cuti cuti cinta ya. Ini mmg getaway. Short or weekend getaway. Bukan siap amik cuti bagai pun kan. Getaway yg mmg dkt ja ngan umah. Tak sangka jugak, ada getaway yg bes kurang dari sejam dari umah. Huhu.

Sebenar mmg dari tingkap bilik pun napak je Genting Highland. Kata dah duk area Gombak kan. Napak lah. Dulu mana napak. KLCC ye lah dpn bijik mata. Begini lah kalo di zoom.


Ni dari parking umah sebaik saja turun keta sampai dari Genting tu. Hihi. Bes kan cuti tetiba ni. Takyah plan plan. Rasa nak pegi - booking je trus hotel. Ngeee =)

Persiapan.


Masuk gmbr kat instagram. Ada yg kata rajinnya. Haha. Dia kalo dah rajin jgn ditegur2 bak kata myDH. Sbb dekat kan, so buleh la berlengah2. Nak tau apa dlm bekas2 tu.

Spegeti tu breakfast kami pagi tu. Takde la gigih bangun pepagi pun. Weekend katanya. Dlm kul 8 lebih baru start masak. Alah. Spageti bukan susah mana pun kan. Pastu myDH retu kata aku dah lama tak masak sambal sotong. So, masakkan sambal sotong. Bukan makan ngan spageti. Aku masak nasik jugak. Tp tu je lah semata lauknya. Takde lauk2 lain. Rajin sangat khennn... haha (T___T) Smpai atas tu mmg la sejuk. Tp kan ada kettle. Rendam la ngan air panas n tuang la sket air panas dlm kuah dia. Settle kan. Tgk cam byk je sambal sotong tu. Beli roti. Kat convenience store kat hotel Awana tu je. Ada seme situ. Lip balm pun ada. Ha...mendapat beli lip balm sbb tak bawak lipstick. Udah pucat lesi je muka. Pastu pencuci muka pun lupa. Tp tak la beli lain. Tu kita sental guna sabun hotel ja (-_-")

Dlm kul 12 lebih baru gerak dr umah. Singgah isi minyak dulu pastu terus naik. Dlm kul 1 camtu smpai. Kira 1 lebih gak kot. Sbb leklok smpai tu dgr azan. (Awana dkt ngan masjid). Mana tak nya, tersilap2 jalan plak.  Boleh ter pegi smpai area station skyway tu. Nak g Awana pun bule silap kan. APTB. Pffttt..... (-_-")
View. Dpt duk bilik tgkt 25. Bes!

Kiterang try je early check in. If not, kita tggl keta, amik bas trus ke skyway. Tup2, gi kaunter, register seme, buleh je masuk awal. Huyeee.... Bes. Bes. Jadi, bule la makan bekalan kita tu. Hiks. Makan kekenyang, solat, baru la gi naik Genting. Kiterang decide naik skyway. Ye lah, kalo naik bas, baik amik  bas dari bawah kan. Hihi. Tpnyer, kalo stay Awana ada complimentary naik bas free smpai atas. So, kalo nak untung, better naik bas lah. Sbb naik skyway dah RM12/pax/return kan.

Skyway pun ramai jugak orang. Merasa la beratur pusing2 tu. Kalo tau, baik naik bas smpai la atas kan. Tp tak pe lah. Sekali skala. Bukan nak kejar apa pun kan (^^,)

Mmg bes lah Awana ni. Takde rasa tak berbaloi pun dengan rega. Aku booking guna Agoda. Aku ada tnya gak kat kaunter tu, ada rate utk govt staff dak. Dia kata takde. Kalo nak murah, booking online katanya. Ye lah. Mmg aku booking online pun. Bule la tgk kat Agoda atau pun RW nyer web rega dia. If lagi awal booking lagi dpt murah kot. Entah la. Aku pun booking kurang seminggu ja. Eh. Kalo korang booking online, ada setgh hotel mmg dia tak tulis nett. Itu makna ada kiraan utk tax. Tp kalo compare, sama ja. Nett tu pun dah plus tax. Begitu.

Aku rasa mmg puas hati hotel nih. Sebenarnya mmg salu pun ofis buat kursus sini, tp nama aku tak penah naik lagi utk course kat sini. Asik la terkena Bangi (EQ), Putrajaya (Marriot). Abis2 Morib. Wahh... byk la bunyik kan. Org dah bagi course syukur satu rahmat la kan. Taktau thn lepas yg dia dah pegi course smpai  Sabah, Johor, Pangkor segala tu kan. Ngeee =)

Kawasan sekitar mmg nyaman abis. Pepagi mmg kabus ja. Smpai la kul 10 lebey pun still berkabus. Tp takde la smpai cakap pun berasap2 mulut kan. Huhu. Sempat la lps bekpas tu kiterang pusing2 jalan kaki sekitar tpt padang golf tu. Cuma tak bule masuk la area tu. Kang tak memasal kena bola golf.


Oh. Breakfast. Oke ja. Walo ramai orang. Ngan org course segala. Tp tpt cukup ja. Makanan pun dia top up je. Takde apa nak komen. Oke je lah.

Citer theme park n kebun stoberi. Later :)

12 comments:

Nurzakiah Hanum said...

syok2

azurazimi said...

Besarnya bilik.. siap ada katil king 2 bijik.. Nape tak ajak kita join sekali?? hihiii.. uikss mestilah xbulih kan? nanti kaco daun pulak..

aLyNnZ said...

isshhh syiokknyer kak dah lama tak naik genting..last naik tahun 2010 anak pun kecik lagi tak tau apa..kalau g genting tido semalam pun dah memadaikan kak..

Sue-Rya Qistina said...

masa induksi khusus 3 thn lps, matrade wat kat awana. mmg best giler ah! saya siap bawak husb dan anak2 lagi. cuma topup serat dua je utk dpt bilik sendiri. best kan tido xyah pasang aircond pun :D

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kekda. bestnya dating dgn suami. hehehe. cepat update cerita kebun stoberi :)

Carmello said...

bestnya... Lama takgi sana tido. Selalu pergi,jalan2 kat indoor turun balik.

Masya said...

sempoi.. biasanya yg rancang last minit tu yg terbaikkk hahahaha... spagetti pg² bwk bekal berjalan mmg terbaiklah.. dulu hubby x suke pun skrg dah suka ...

PUANSTOBERI said...

HAnum
Syok.


AZURAZIMI :
Ha..mmg nak call Zura pun ajak join skali. Tak smpat lak. Haha.


ALYNNZ :
Ha..tido la semalam. Bes juga. Release tension jap

PUANSTOBERI said...

SUE :
A ah..tido guna kipas. Derang salu buat course kat sini, tp nama tak penah naik. Huhu.


SHIELA :
Mmg tetiap hari dating (T___T)


PUANSTOBERI said...

CARMELLO :
Try la tido..bes jugak.. hikhik

MASYA :
Kan..spegeti tu mudah. dah la masak pun mudah, kalo bawak, tambah ja air panas. Settle. Hihi

::EIDA:: said...

baca entry genting kekda ni rasa macam nak pergi saneeee jekk.. hehehhee

PUANSTOBERI said...

EIDA :
Sile le pegi. hikhik