Tuesday, February 19, 2013

Mencari Yang Halal Itu Wajib

Terkadang, risau dengan apa yg jadi darah daging kita ni.
Memang bab makan ni org akan sensitif (org Islam lah).
Perihal halal haramnya. 


Nak makan sure nak carik yang halal.

Sebenarnya sensitif bab ni. Yang nyata, kalo masih ada alternatifnya, carik lah yg benar2 diakui ke - halalan toyyiba - nyer.

Aku like juga page Sahabat Halal Jakim kat FB. Byk gak info dapat kat situ (gmbr atas tu pun dari FB tu lah). Antaranya perihal ni.
Laici label kuning.
Aku pun cam pelik. Sebenarnya byk brand laici kat pasaran. Tp ntah kenapa kilang tetap akan buat kaler kuning labelnya. Boleh katakan semua lah camtu. Apsal ntah. Org kompius pun yer gak. Cam masa Sahabat Halal Jakim ni kata yg brand cam dlm gmbr atas ni takde halal, ada yg kata ada tanda halal Thailand. Tu lah. Napak tin cam sama kan. 

Lagi satu, kenapa takde laici yg ditinkan di M'sia sendiri. Atau secara spesifiknya oleh orang Bumiputera kita. Ke ada cuma tak dipasarkan secara meluas. Bila tgk yg atas tu, mmg rasa taknak minum air laici kat kedai2 dah la. Kita mana tau dia beli brand apa kan. Satu lagi, aku mmg tak berapa suka sgt laici ni sbb dia lembik. Suka lagi longan. Dan aku salu beli longan brand Hosen nih.
google.
Dan sememangnya bukan ada halal Jakim. Tp ada halal Thailand. Harap2 takde la keraguan. Uhuks

6 comments:

Masya said...

saya pun suka longan, lagi² longan campur cincau... (^^,)

Nurzakiah Hanum said...

gunakan tanpa was2

Sue-Rya Qistina said...

tu la kan. susah sgt ke mereka2 ni nak keluarkan produk sendiri yg halal. pengguna jugak jadi mangsa

Nory Zoulkefle said...

penah dgr jgak pasal isu ni...sjak tu mcm was2 nak minum air laici...hehe

Yan said...

err kedai 1 msia.. label kaler putih... tp rasenye dia repacking je tp ntahla dr brand mane kan... pastu tepek je label 1 msia.. ehhehe

PUANSTOBERI said...

MASYA :
Sedap kan longan. eh..bes plak rasanya.. hihiks


HANUM :
Err..ada was2 tak buleh guna dah kan..


SUE :
Btul. Rasa nak bisnes laici dlm tin plak. haha.


NORY :
Ha..kalo was2 tak bule da minum.. huhu..


YAN :
Ha.... ayok... hikhikhik :D