Tuesday, February 19, 2013

Edisi Sabun Cuci Dan Muatannya

Masa nak susun2 barang lps beli, tanpa disengajakan terletak botol2 ni dpn pintu.
Masa nak amik tu, napak sangat bila dipantul cahaya.
Separuh je isinya.



Aku bukan major in Business Marketing.
Jadi, aku tak pasti, ada kah sememangnya ini marketing strategy?
Cecair pencuci ni hanya di isi separuh.
Aku tak kata pasal berapa liter dlm ni.
Aku pun takde la smpai nak sukat berapa liter kan.
Aku trust je la apa yg tertulis tu.

Cumanya, awat buh separuh ja?
Kenapa tak diisi penuh botol cam air mineral tu?
Dan kalo takut dia 'menolak' (walo aku tau, yg 'menolak' ni selalunya tempoyak je. Meletup pun boleh), at least takde la smpai separuh botol kan.

Igt yg pencuci ni camtu. Yg ni pun sama.
Tak berapa jelas sbb botol putih.
Tp had dia mmg atas sket dari label tu

Sebenarnya dulu aku pakai pencuci Attack. Yang ada skali dgn softener. Mmg bau dia wangi. Bes je. Tapi untuk kotoran degil (cea... cam iklan woh), dia 'kureng' sket. Tu yg aku guna Dynamo balik tu. Dia kan 'kuat'. Tp kuat sgt pun tak elok sgt sebenarnya. Cuma.. aku mmg tak sidai baju kat luar rumah yg direct matahari, so, tak kesah sgt la kan kaler luntur ke apa.
Google
Yg ni aku still guna. Tp cuma utk cuci pakai tangan cam untuk tudung awning lah. Wangi pun wangi. Kalo pakai washing machine - Dynamo ja. Pastu taruk Softlan. Dah. Tu je. Settle.

p/s : Hoih.. gmbr teleng. Tak sempat nak betulkan. Redha je lah yer. Tuan kebun stoberi sebuk nak outstation ne.

17 comments:

Mia Kassim said...

betul tu, semua pun separuh jak...nampak botol jak yang besar..huhu

AiTotYati Mat said...

salam kekda,

Ai menyokong tulisan kekda. bukan setakat cecair pencuci je, jajan, susu tepung dll pun diisi tak sepenuhnya.

dulu2 guna Dynamo, tapi sejak dah kahwin 8tahun lepas bertukar ke Daia. eh memang Ai lupakan yang lainlah. Daia mmg khas untuk pengeringan baju tempat teduh so that baju tak bau hapak. memang sukeeee sangat

||Sis aLeaSaRa|| said...

samalah mcm sy sis.beli apa2 sabun cuci cecair pun,mmg nmpk separuh je dorg letak.dah tu ms pakai softener,sy tgk makin cair je softlan tu hah,mcm dicampur air lak.skrg kn pakai downy jelah ltk sikit tp wangi setaman ngehhh ^^

Masya said...

saya pakai TOP, sbb mcm promo iklan dia.. x jemur kat matahari pun baju x berbau hihihihihi.. basuh malam.. pagi sidai pun okkk.... atack beli serbuk untuk rendam² baju... atau seluar...

terpikir jugak.. apa motif x diisi penuh eh???

Jiha said...

Skang ni mmg sume cmtu..cuma sy klu beli brg2 liquid gini, sy tgk dulu isipadu brg..cari hat yg penuh smpi btg leher botol..tak sume botol sama isipadunya walau sama isi,..

Nurzakiah Hanum said...

teleng baca
hehe

cik pelangi said...

errr... mcm sakit leher tgk gamba.. haha...

aiyaaaa

AyangAizul said...

kitorg xleh pkai sabun liquid ni... Alamat cpt la habisnyer. Lg2 si abg tu skg dah amik alih keje basuh bj (tp takat tekan2 button kat mesin je lah, xyah suruh pun dia terlebih rjin g basuh).

Kita pun sidai bj dlm umah, so skg guna top yg ijau yg utk ilangkan debu hama. Sbbnyer kitorg anak branak kat umah ni mmg mcm iklan kat radio tu, bertegar umah kalo sumer bersin. bj xsmpat sidai pun xbau. Pstu vanish gel utk bj putih n yg kotor2 sgt. Softener pkai comfort putih, wangi....

Sue-Rya Qistina said...

saya x pernah lg guna sabun jenis liquid ni. selalu beli sabun serbuk daia atau bonux je.

izfanora said...

kdg marketing strategy, kdg sbb kenaikan hg bahan dalam pasaran. sbb, klu dia kecikkan botol, dgn hg yg lama, pengguna lg rasa tertipu. sbb tu, botol sama, kurgkan kuantiti.. :)

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak reen. hahaha gambar teleng. sheila biasa pakai serbuk. kalau guna sabun air ni rasa cam cepat habis plak. hehe soflan mmg wajib bubuh la. pastu wangi seminggu wahwahwah tc g outstation :)

::EIDA:: said...

Erkkkkkkkkkkkkkkk.. separuh je? kita bayar lebih untuk botol je kot? hahha

PUANSTOBERI said...

MIA :
Kan..tu tak timbang bebtul lagi. harap2 sukatan dia betul lah walo botol besar.


AI :
Tu la pasal. Better kita beli yg refill tu kan.

ALEASARA :
A ah..dulu softlan cam pekat kan.. tp wangi gak softlan. downy pun suka gak. tp sbb sy suka buh softener ni byk2, better beli softlan sbb kang ada yg terjejas ekonomi kalo buh downy bebanyak

PUANSTOBERI said...

MASYA :
Penah guna top. Dia ada cecair ke? ke serbuk je.


JIHA :
Kan.. lebih baik kita beli hok refill tu.

PUANSTOBERI said...

HANUM :
Baca tak teleng kot..tgk gambo yg teleng. ngeee


CIKPELANGI :
Ngehngehngeh... saja nak bagi awak sakit leher..

PUANSTOBERI said...

AYANGAIZUL :
Haha.. rupanya family kowang dlm iklan tu. hihikksss :D


SUE :
Akak tak berapa reti plak kalo serbuk nih.

PUANSTOBERI said...

IZFANORA :
Betul ke kuantiti kurang? Entah.. yg tu tak berani nak tulis sbb tak timbang bebtul, if ada camtu, kita kena report ke KPDNKK lah

SHIELA :
Ramai pakai serbuk rupanya ya.. akak lak cam tak reti kalo guna serbuk ni.


EIDA :
Ha.. tu la.. dan menggunakan byk kawasan dlm tong sampah. rugi space kan.. selamatkan alam kita :D

Tetiba!